Wpis z mikrobloga

• 202
@Prawdziwy_Oponiarz: ??
Czyli jak małżeństwo dwóch kobiet z córką odwiedzi PL, dziecku albo jednej z matek coś się stanie to reszta rodziny nie będzie mogła jej odwiedzić?

I w jaki sposób zagraża to małżeństwu kobiety i mężczyzny?
  • Odpowiedz
  • 15
@gregory96: ty. chorosinka pisze że trzeba bronić polskiej rodziny, a ty że poszła po rozum do głowy. No to pytam - co zagraża polskiej rodzinie, przed czym trzeba ją bronić?
  • Odpowiedz
@gregory96: Nie widzę nigdzie w tym zapisie z konstytucji, żeby związek kobiety i kobiety, czy mężczyzny i mężczyzny nie był małżeństwem. Jedyne co tam jest to, że małżeństwo kobiety i mężczyzny jest po ochroną państwa, no to małżeństwo tylko mężczyzn czy tylko kobiet nie jest pod ochroną i co?
  • Odpowiedz
@Placi: źle zawołaleś. Nadal nadinterpretujesz. Ja twierdzę, że zwróciła uwagę na istotną kwestię prawną, oraz na to że jakiekolwiek czyny z przeszłości nie wykluczają tego, że ktoś może zmądrzeć. Tych twierdzeń będę bronić, takich które próbujesz mi wmówić, bo sobie coś ubzdurałeś, nie. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz: o którym trybunale mówisz? Tym po 2016? Sąd Najwyższy już w 2010 uznał, że sądy mają uznawać pierwszeństwo prawo UE nad Konstytucją. I tak jest od 15 lat w sądach powszechnych. Każde inne bajanie to życie w alternatywnym świecie. Ja rozumiem, że masz inny pogląd, ale to tylko pogląd. Fakty, jak widzisz są inne i to niezależnie od rządów. Bo sprawa tych dwóch gejów to sprawa cywilno-administracyjna, a nie
  • Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz: hmm, ale w tym artykule konstytucji nie ma zastrzeżenia, że małżeństwo to tylko i wyłącznie związek m+k, tylko że taki rodzaj małżeństwa jest szczególnie chroniony.

Jest:

Małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny,
  • Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz ok, to teraz powiedz, dla sądów powszechnych (o czym piszę w piszę w pierwszym komentarzu) jaką decyzja jest ważniejsza? TK czy TS? Świetne pytanie co nie? Bo nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. TK jest od zgodności stanowionego prawa z Konstytucją. SN jest arbitrażem w przypadku odmiennych wyroków sądów i odwołań od wyroków. I przestań o tych piruetach i fikołkach. To nie robi dla mnie wrażenia. Wręcz przeciwnie, jak
fornson23 - @Prawdziwy_Oponiarz ok, to teraz powiedz, dla sądów powszechnych (o czym ...
  • Odpowiedz
@kubako tak jak napisałem, to jest ciekawa kwestia. Tylko tyle i aż tyle. Nie mam zamiaru bronić istniejącego stanu prawnego, chociaż gdyby to ode mnie zależało, niewiele by się zmieniło, bo nie o to mi w tej konkretnej nitce chodzi. Jak być powinno, zgodnie z prawem, nie wiem i zdaje się że tak do końca nikt nie wie.
@fornson23: na tekst o fikołkach zasłużyłeś. Próbowałeś mnie złapać w pułapkę,
  • Odpowiedz
@Placi: Ty, ale może większość ludzi nie chce się w to bawić? Jesteś ciepły/ciepła, jak ci się nie podoba, to wyjedź do wspaniałego kraju, który uznaje twój wymyślony związek, być może nawet z kozą, po co tu siedzieć?
  • Odpowiedz
@gregory96: Obecny zapis w konstytucji mówi tyle, że małżeństwo w postaci związku kobiety i mężczyzny podlega ochronie państwa, nie definiuje małżeństwa.
Nawet jeżeli intencją autora tego zapisu było zdefiniowanie małżeństwa, to dał zwyczajnie ciała bo stworzył zapis, który wprost prosi się o różne interpretacje. Każdy tutaj widzi to co chce widzieć - nie tak powinno się pisać akty prawne. W tej sytuacji mamy zwykłą furtkę pod tytułem: małżeństwa homoseksualne nie
  • Odpowiedz