Wpis z mikrobloga

Mordziaki, używa ktoś #ubiquiti #unifi ? Zastanawiam się nad gratami do nowego mieszkania, myślałem o cloud gateway fiber + u7 wall pod wifi, internet na razie 1Gb ale pewnie bym zwiększył. Będzie mały homelab (NAS, home assistant i kilka innych usług), trochę IoT po wifi, młody ostro giercuje, infrastruktura na chacie pod 10Gbe. To nie lekka przesada? Faktycznie takie dobre to ubiquiti?

#komputery #siecikomputerowe #homelab
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ZimnyJanusz: u Ciebie to na grubo widzę, mi tam zależy na sieci 10Gb w domu po kablu a tu średnio jest coś taniej a wifi jak osiągnie te 1Gb realnie na 70m2 to będę zadowolony. Bardziej zależy mi na sprawnym zarządzaniu, z 50-60 urządzeń wifi, separacja iot i chińskich chmur od domowej sieci, sieć dla gości, wireguard w routerze zamiast w proxmoxie itp. Wszystko to wiem, że jest w ubi
  • Odpowiedz
@elemenTH: Bo nic nie da takich możliwości konfiguracji jak MikroTik w tej cenie. A ubnt robi bardzo dobre radia, AX w kanale o szerokości 320 MHz robi około 2.2 Gbps ruchu iperf.
  • Odpowiedz
  • 1
@dktr: nie znalazłem nic w cenie ubiquiti z aż 3 portami 10Gbe + 4x 2.5gbe. W zasadzie ten router + u7 na ścianę z wbudowanym switchem załatwia mi wszystkie lany w mieszkaniu.
  • Odpowiedz
@elemenTH: To się nawet nie zastanawiaj i bierz. Ja mam już spaczony umysł Mikrotikiem i wszędzie go stosuję, pewnie w Twoim przypadku dałbym jakiegoś CCR'a z 4xSFP+ i osobny switch. Nie będziesz miał też problemu z kontrolerem unifi bo przy mikrotiku trzeba go postawić gdzieś indziej. Jak masz dobre kable i nie dłuższe jak te 30 m, poprawnie zarobione na patch-panelu i gniazdach bez problemu zapniesz 10G po miedzi, te
  • Odpowiedz
  • 0
@sofad1993: coś pod 2k wyjdzie, jakiś tplink z 4x 2.5Gbe kosztuje 900zł. Przez chwilę była wizja postawić OPNsense ale jak wszystko będę miał na jednym serwerze to jak zdechnie, to nic nie będzie działać.
  • Odpowiedz
U mnie podstawowymi AP są U6 PRO i jestem mniej zadowolony niż z leciwych AC LR. Niby mocniejszy PRO ale zasięg lipa. Do tego stopnia że macos lubi się podłączyć do AC LR.
Samego gatewaya warto zasilić z UPSa jeśli nie ma podtrzymania, choćby z małego bo crashyk bazki może być dotkliwy.
  • Odpowiedz
  • 0
@ixdude: zasięgiem w sumie też się nie martwię, w mieszkaniu 65m2 na pewno mi nie braknie tym bardziej, że acces point będzie tak akurat na środku.
  • Odpowiedz
  • 0
@ixdude: weź powiedz gdzie w tym sofcie jest jakakolwiek kontrola na otwartymi bądź nie portami, wyłączeniem upnp. Niby nawalone statystyk i rzeczy ale najważniejsze funkcje zakopane.
  • Odpowiedz
@elemenTH: No jest średnio (to tak bardzo naciągając)
Network > Ustawienia > Internet > ISP > UPnP
Network > Ustawienia > Silnik polityk > Tabela polityk (ikonka listy z rożdżką) + Reguły ruchu i zapory (ikonka gridu)
  • Odpowiedz