Wpis z mikrobloga

ehe, z wszystkich historii na wykopie jakie dzisiaj przeczytałem ta nie wydarzyła się najbardziej, myślicie, że ZUS takie coś puszcza xD?

@mwmichal: No i dlatego zmienili przepisy, żeby tak nie robili. Swoją drogą — sami sobie napisali te przepisy, plebs się dowiedział, też zaczął korzystać i "afera".
  • Odpowiedz
@voov100: Tutaj to norma, przerabiałem to ze sto razy, jeszcze ten ton pełen wyższości. Zresztą, rzeczywistość zazwyczaj przebija takie baity i memy.
  • Odpowiedz
@roxisia: a potem i tak wjedzie kontrola i zablokują ten zasiłek, chyba, że udowodnisz, że faktycznie tam pracowała (jakieś nagrania z kamer, świadkowie itp.)
  • Odpowiedz
@roxisia: myślałem do niedawna, że ten temat jest ukrócony. Ale nawet u nas żona włodarza jest na macierzyńskim po kilku dniach pracy w szpitalu :P
  • Odpowiedz
@murdoc: @Bob-Omb @pwone @sigma @mwmichal @lycaon_pictus

Ten screen (nie wiem czy legitny) lata od wielu lat w internecie. Dla wszystkich krzyczących, że fejur z tym zusem:

1. Pierwsza sprawa to podwyższanie sobie samej składki do zusu bedąc na JDG. Znam ten temat sprzed 10-kilkunastu lat, jak jest teraz nie wiem. Kobieta na JDG podnosiła sobie składki do ZUS na okres np 4-6 msc, potem jak szła na
  • Odpowiedz
To chyba jakiś BAIT - ludzie nie są aż tak głupi :D prawda ?

@Yans_Zoon: pewnie bait. Tyle, że ludzie są tak głupi, a często nawet bardziej głupi.
To jest w ogóle ciekawe zagadnienie: z jednej strony człowiek siedzi we własnej bańce informacyjnej i nie wie, że są tak głupi ludzie, a z drugiej są ludzie głupi we własnych bańkach nieświadomi, że są debilami.
  • Odpowiedz
@roxisia: Polska byłaby innym krajem jakby pensję dostawało się brutto a wszystkie ZUSy, zdrowotne i dochodowy płaciłoby się co miesiąc samemu.
  • Odpowiedz
@roxisia: przypomniało mi się, jak karyny z sąsiedniego miasteczka myślały, że znalazły hacka na nieskończony socjal i jedna z nich mająca salon paznokciowy w p----------e polnym zatrudniła łącznie z 15 koleżanek, z pajdą ok 10k.

zus im przyznał świadczenie, ale po roku kapnęli się że coś jest nie dał, poszły kontrole, typa co je zatrudniała prawie poszła pierdzieć w pasiak i rozpruła sie na koleżanki, które m.in. musiały zwracać całość
  • Odpowiedz
Ja też przez wiele lat myślałam (dopóki nie poszłam do pracy), że ten system inaczej działa.

Dowód na to jak polskie szkolnictwo podstaw przedsiębiorczości szoruje po dnie. Z jednej strony heheszki z Ciebie, z drugiej strony skąd człowiek ma wiedzieć jak to działa?

@Mexiii: z trzeciej strony trudno o czymś takim uczyć w szkole. W podstawówce bez sensu, w średniej - no może w jakiejś edukacji obywatelskiej? No i w
  • Odpowiedz
Ten screen (nie wiem czy legitny) lata od wielu lat w internecie. Dla wszystkich krzyczących, że fejur z tym zusem:

@Lekkachmurka: Fejur jest nie to, że kobiety się zatrudniają by potem szybko zajść w ciążę, ale ta rozmowa.
  • Odpowiedz
W robocie boss dawał wszystkim na umowie najniższą krajową, a pod stołem płacił resztę z umówionych zarobków. Przyszedł taki czas, że najniższa krajowa wzrosła o 200 zł. W kopertach też dostaliśmy o 200 zł więcej niż normalnie. Jeden typ, Krzysztof, lat 43, uparcie twierdził, że to jest podwyżka od państwa polskiego. Że szef tego sam z siebie nie dołożył, podwyżkę mamy z państwa XD. Nie udało mi się mu wytłumaczyć, że szeryf
  • Odpowiedz