Wpis z mikrobloga

• 43
@roxisia

Ja też przez wiele lat myślałam (dopóki nie poszłam do pracy), że ten system inaczej działa.

Dowód na to jak polskie szkolnictwo podstaw przedsiębiorczości szoruje po dnie. Z jednej strony heheszki z Ciebie, z drugiej strony skąd człowiek ma wiedzieć jak to działa?
  • Odpowiedz
@roxisia: A mnie bardziej przeraża, że ten pracodawca bez wahania zgadza się na oszustwo i okradanie państwa o ile on na tym nie straci.

potem taki bezmozg bedzie pisal o januszach prywaciarzach wyzyskiwaczach

@voov100: można teraz za to śmiało pisać o januszach prywaciarzach złodziejach i oszustach.
  • Odpowiedz
@roxisia: fake historia, sam przerabiałem, to nie 2010 rok, zus się na to nie nabiera, idzie do sądu, a jakopracodawca musisz zeznawać :D
  • Odpowiedz
@roxisia: fejk and gej, w sam raz dla wykopka. Natomiast takie proceder istnieje i dotyczy częściej żon i partnerek właścicieli. Jednak one najczesciej pracują wcześniej i dostają nagle podwyżkę. A w tym przypadku na 99% gościu miałby kontrolę z ZUS i każdy przedsiębiorca to wie i nawet by nie zaczynał tematu bo byłby u-----y.
  • Odpowiedz
@roxisia

@Mexiii: właściwie był taki przedmiot w liceum jak przedsiębiorczość, ale tam nikt nie mówił o składkach i podatkach.

Tam nikt o niczym nie mówił co by było istotne - postawowe różnice między różnymi spółkami i tyle KONIEC. Chyba że u Ciebie było inaczej. Nie zapomnę jeszcze, że kobita nam opowiadała, że każdy bez wyjątku musi płacić VAT, a jeden kolega (ten bardziej ogarnięty od reszty) mówi że można
  • Odpowiedz
klasyk, wszystkie baby jakie znam tak robily. Wyplacasz znajomemu zusy a potem zgarniasz hajsiwo ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@UjogromemGoNazwali: ehe, z wszystkich historii na wykopie jakie dzisiaj przeczytałem ta nie wydarzyła się najbardziej, myślicie, że ZUS takie coś puszcza xD? Wymyślacie "cwane" sposoby na system i jeszcze piszecie, że WSZYSTKIE kobiety
  • Odpowiedz
@mwmichal: jak tylko jest z głową to ZUS nie ma się do czego przyczepić. Co ty w korpo nie pracowałeś? Co chwilę jakaś co się dopiero zatrudniła znika na macierzyński ;)
  • Odpowiedz