Wpis z mikrobloga

Pełzający wąż ze światła i cienia. Piramida Kukulcana w Chichén Itzá, wzniesiona przez Majów pomiędzy IX a XII wiekiem, przyciąga turystów szczególnie w okolicach równonocy wiosennej. Podczas równonocy gra światła i cienia rzucanego przez schodkowany narożnik piramidy na jej północną ścianę tworzy wzór przypominający zstępującego z piramidy węża – efekt ten wzmacnia umieszczona na końcu balustrady rzeźba głowy Kukulcana, Pierzastego Węża. Zjawisko to jest najlepiej widoczne między 19 a 23 marca od około 16:00.

W kulturze Majów Kukulcan był odpowiednikiem azteckiego Quetzalcoatla – jednego z najważniejszych bogów Mezoameryki. Jego postać miała najprawdopodobniej symbolizować dwoistość jego natury: pióra symbolizowały jego boską naturę lub powiązanie ze sferą nieba, ciało węża natomiast było symbolem jego ludzkiej natury lub jego powiązania ze sferą ziemi i wody. Był mocno łączony z władzą i urzędem kapłańskim, a także z wiatrem, deszczem, burzami i stworzeniem świata. Postrzegano go również jako dawcę kultury i wiedzy, a jego kult, którego centrum znajdowało się w Chichén Itzá, ułatwiał komunikację i pokojowy handel pomiędzy ludźmi o różnym pochodzeniu społecznym i etnicznym.

#gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #historia #archeologia #architektura #amerykasrodkowa #meksyk #mitologia
Apaturia - Pełzający wąż ze światła i cienia. Piramida Kukulcana w Chichén Itzá, wzni...

źródło: ChichenItzaEquinox

Pobierz
Apaturia - Pełzający wąż ze światła i cienia. Piramida Kukulcana w Chichén Itzá, wzni...
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kotbehemoth: a mnie się podobało, "tandetny" biznes, wcale nie jest tandetny, bo widać, że to głównie lokalne rękodzieło, nie jak u nas na krupowkach. Po za tym jest dobrze schowany w dżungli.

Ilość turystów zależy głównie od sezonu, byłem raz w styczniu i było prawie pusto. Za pierwszym razem rzeczywiście trafiłem na tłumy, ale tak jest praktycznie wszędzie.
  • Odpowiedz
świetna budowla jednak ilość turystów i cały tandetny biznes w około kompletnie rujnuje miłe wrażenia

@kotbehemoth: w sumie zawsze bawi jak turysta narzeka, że inni turyści mają czelność zwiedzać to co on xD
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: @Apaturia
Byłem, widziałem i nie miałem złych wrażeń na dużą ilość ludzi- rozchodzi sie to na kilkunastu "przewodników". W dni jak dziś, na bank są tam ogromne tłumy by zobaczyć tą grę światłem i cieniem, ale na codzien turystycznie jest ok.

Ze swojej strony, ulubiona ciekawostka to kwestia klaskania przed piramida i to jakie dźwięki wydaje echo :)

Jeszcze fajna ciekawostka w temacie budowy jest ilość schodów i
  • Odpowiedz
@nairoht: bardziej chodzi o tę tandetę w okolo niż o samych ludzi zwiedzający

@Ion_cannon @pasczakk @Adolf_HODLer jasne, może trzeba wybrać lepszą godzinę czy porę roku. Nie spodziewałem się po prostu bo na zdjęciach nie widać nigdy żadnych ludzi (a to przez to że okazało się ze jest barierka i nie można za blisko podejść nie mówiąc już o wejściu na piramidę).

@panzmarszrutkiwbiszkeku @Apaturia niby tak
  • Odpowiedz
w sumie zawsze bawi jak turysta narzeka, że inni turyści mają czelność zwiedzać to co on xD

@nairoht: bo on jest lepszym turystom, a nie takim co tylko płaci i kupuje pamiontki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz