Aktywne Wpisy

1-1-1-1 +270
źródło: Przechwytywanie
Pobierz
EpicSlavsquat +38
źródło: 1000077284
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: Przechwytywanie
Pobierz
źródło: 1000077284
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
W kulturze Majów Kukulcan był odpowiednikiem azteckiego Quetzalcoatla – jednego z najważniejszych bogów Mezoameryki. Jego postać miała najprawdopodobniej symbolizować dwoistość jego natury: pióra symbolizowały jego boską naturę lub powiązanie ze sferą nieba, ciało węża natomiast było symbolem jego ludzkiej natury lub jego powiązania ze sferą ziemi i wody. Był mocno łączony z władzą i urzędem kapłańskim, a także z wiatrem, deszczem, burzami i stworzeniem świata. Postrzegano go również jako dawcę kultury i wiedzy, a jego kult, którego centrum znajdowało się w Chichén Itzá, ułatwiał komunikację i pokojowy handel pomiędzy ludźmi o różnym pochodzeniu społecznym i etnicznym.
#gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #historia #archeologia #architektura #amerykasrodkowa #meksyk #mitologia
źródło: ChichenItzaEquinox
Pobierzźródło: Serpent_head_at_the_base_of_El_Castillo
PobierzTo trzeba wyjechać w nocy żeby być przy otwarciu a koło południa już kierować się do wyjścia.
Ilość turystów zależy głównie od sezonu, byłem raz w styczniu i było prawie pusto. Za pierwszym razem rzeczywiście trafiłem na tłumy, ale tak jest praktycznie wszędzie.
@kotbehemoth: w sumie zawsze bawi jak turysta narzeka, że inni turyści mają czelność zwiedzać to co on xD
Byłem, widziałem i nie miałem złych wrażeń na dużą ilość ludzi- rozchodzi sie to na kilkunastu "przewodników". W dni jak dziś, na bank są tam ogromne tłumy by zobaczyć tą grę światłem i cieniem, ale na codzien turystycznie jest ok.
Ze swojej strony, ulubiona ciekawostka to kwestia klaskania przed piramida i to jakie dźwięki wydaje echo :)
Jeszcze fajna ciekawostka w temacie budowy jest ilość schodów i
@Ion_cannon @pasczakk @Adolf_HODLer jasne, może trzeba wybrać lepszą godzinę czy porę roku. Nie spodziewałem się po prostu bo na zdjęciach nie widać nigdy żadnych ludzi (a to przez to że okazało się ze jest barierka i nie można za blisko podejść nie mówiąc już o wejściu na piramidę).
@panzmarszrutkiwbiszkeku @Apaturia niby tak
@nairoht: bo on jest lepszym turystom, a nie takim co tylko płaci i kupuje pamiontki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W kulturze polskiej dopowiednikiem jest Kukold.
@kotbehemoth: polecam piramidy w Egipcie, mam pocztówkę z dzieciństwa i widać na zdjęciu, że tam tylko te budowle i piasek.
źródło: 17712f21432b621763ce3f924e03
Pobierz