Aktywne Wpisy

32cm +605
źródło: FB_IMG_1778474329940
Pobierz
Hej! Mam obecnie iPhone 14 pro. No i w sumie oprócz tego, ze zjechałem juz baterie (80%), to telefon działa idealnie. Jest szybki, ma fajny ekran, robi świetne zdjęcia. Do tego używam go czasem jako kamerki internetowej podczas calli - jakość jest po prostu rewelacyjna. Zastanawiam się czy jest sens wymiany tego modelu na nowy, ale nie widzę po prostu żadnych argumentów. Wymienię baterie za około 300zl i będzie idealnie. Co myślicie?

I szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że sterowanie displayem VFD jest tak trudne w porównaniu z LEDami. Tu finalnie oba rdzenie ESP32 pracują, na jednym rdzeniu multipleksacja wyświetlacza, z dynamicznym doborem czasów świecenia, walką z ghostingiem i tym podobnymi cudami, które wychodziły w trakcie, drugi rdzeń zaś robi całą komunikację ze światem zewnętrznym.
Całość oprogramowana w esphome, ale samo "mięso" jako custom component w C++
Steampunkowa obudowa - zrobi się!
#elektronikadiy #esp32 #esphome
źródło: image
Pobierzźródło: IMG_7271
PobierzTu chciałem dla poszerzenia własnych umiejętności zamiast p------a, zrobić taką przetworniczkę on-board wprost na swojej PCB. No bo co za problem, sześcionóżkowy ME3116 i
@5KYN3T: tak, rozumiem, zwłaszcza, że to co zrobiłem spełnia założenia tego mema w 150% :D
@rhqq: nie bardzo rozumiem? Efekt gitarowy z takim wyświetlaczem pokazującym jakieś jego tryby pracy czy cóś?
A to już żaden problem, jak mam ogarnięte sterowanie tą tubą, to wyświetlać na niej mogę już co tylko siedem segmentów pozwoli. Byle kropek dziesiętnych nie używać, bo z w sumie nieznanych mi przyczyn nie udało mi się za żadną cholerę zrobić ładnego wyświetlania cyfr wraz z kropką dziesiętną
źródło: IMG_20260311_164302
Pobierzźródło: IMG_20260311_164324
Pobierzhttps://hackaday.com/2022/12/08/audio-amp-puts-vfds-to-work-in-an-unusual-way/
dodatkowo BOSS miał pare dekad temu jeden efekt gitarowy własnie "lampowy" na VFD.
źródło: image
Pobierz@rhqq: zajebisty pomysł :)
Ale chyba nie na takiej tubie, tu aż się prosi użyć jak autor tego cuda takich małych tubek z bargrafem. Widziałem kiedyś do kupienia na Ali...
@Sarg: ale niebezpieczniej. Trzy koty mam w domu...
jeszcze jak! właśnie na takiej można. to są indywidualne triody z wspólnym żarzeniem, więc masz multi stage
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Fajny projekt
źródło: elektroda podwajacz potrajacz
Pobierz@rhqq: no dobra, rozumiem, że "Jarek.P" to nie "Boss", ale jak by to zrobić na ładnie i elegancko, w dębowej frezowanej obudowie z ameliniowym frontem zamówionym na CNC i sprzedać powiedzmy za 1/3 ceny tamtego Bossa? Może by się kiedyś okazało, że z dumą możesz się chwalić, że ten taki obrzydliwie bogaty milioner, właściciel znanej firmy "Dżej-Pi" produkującej highendowe audio dla muzyków, to dawny kolega z wykopu
@Jarek_P: everything can be d---o, if you are brave enough ;)