Wpis z mikrobloga

No i zrobione, ciekawy projekt w sumie z tego wyszedł :)
I szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że sterowanie displayem VFD jest tak trudne w porównaniu z LEDami. Tu finalnie oba rdzenie ESP32 pracują, na jednym rdzeniu multipleksacja wyświetlacza, z dynamicznym doborem czasów świecenia, walką z ghostingiem i tym podobnymi cudami, które wychodziły w trakcie, drugi rdzeń zaś robi całą komunikację ze światem zewnętrznym.
Całość oprogramowana w esphome, ale samo "mięso" jako custom component w C++

Steampunkowa obudowa - zrobi się!

#elektronikadiy #esp32 #esphome
Jarek_P - No i zrobione, ciekawy projekt w sumie z tego wyszedł :)
I szczerze mówiąc,...

źródło: image

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
A osobne wyrazy szacunku chciałbym tu zamieścić dla chińskich twórców tych takich małych przetworniczek DC-DC, które się wstawia jako zamiennik archaicznych i prądożernych 78xx. Na aliexpress kosztują po 4-5zł sztuka, pewnie każdy z tagu się już z nimi spotkał, wstawia się takiego p------a w układ i to działa.
Tu chciałem dla poszerzenia własnych umiejętności zamiast p------a, zrobić taką przetworniczkę on-board wprost na swojej PCB. No bo co za problem, sześcionóżkowy ME3116 i
  • Odpowiedz
  • 1
zrób efekt gitarowy jeszcze :)

@rhqq: nie bardzo rozumiem? Efekt gitarowy z takim wyświetlaczem pokazującym jakieś jego tryby pracy czy cóś?
A to już żaden problem, jak mam ogarnięte sterowanie tą tubą, to wyświetlać na niej mogę już co tylko siedem segmentów pozwoli. Byle kropek dziesiętnych nie używać, bo z w sumie nieznanych mi przyczyn nie udało mi się za żadną cholerę zrobić ładnego wyświetlania cyfr wraz z kropką dziesiętną
  • Odpowiedz
@Jarek_P: VFD super sprawa, ostatnio zamarzył mi się właśnie jakiś retro/trochę bardziej unikalny zegar i na początku skierowałem się stronę klapkowych. Zrezygnowałem, bo nie znalazłem nic satysfakcjonującego w normalnych pieniądzach plus nie wiem czy dźwięk przerzucania klapek by mi nie przeszkadzał. Po dłuższej chwili szukania trafiłem u chińczyków (choć producent ma też swoją stronę, na której je sprzedaje więc to chyba nie jest taki totalnie randomowy chinol) na taki zegar
Sarg - @Jarek_P: VFD super sprawa, ostatnio zamarzył mi się właśnie jakiś retro/troch...

źródło: IMG_20260311_164302

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 3
@Sarg: też ładne, fajny display. Za mną chodził już od dość dawna własnie taki radziecki, jak tu użyłem, obudowa zaś - celuję w coś takiego, tylko że z mocowaniem tuby z obu jej stron na przetłaczanych miedzianych kolankach (kantherm)
Jarek_P - @Sarg: też ładne, fajny display. Za mną chodził już od dość dawna własnie t...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
nie, VFD działa jak każda inna trioda i może służyć do wzmacniania (i przesterowania) dźwięku.

@rhqq: zajebisty pomysł :)
Ale chyba nie na takiej tubie, tu aż się prosi użyć jak autor tego cuda takich małych tubek z bargrafem. Widziałem kiedyś do kupienia na Ali...

dodatkowo BOSS miał pare dekad temu jeden efekt gitarowy własnie "lampowy"
  • Odpowiedz
@Jarek_P:

Ale chyba nie na takiej tubie

jeszcze jak! właśnie na takiej można. to są indywidualne triody z wspólnym żarzeniem, więc masz multi stage
  • Odpowiedz
@rhqq: taki wyświetlacz zaprzęgnięty do efektu będzie jakkolwiek migał, zmieniał jasność czy cokolwiek podobnego? Czy po prostu będzie świecił trybem stałym bez żadnych oznak bycia czymś więcej niż tylko wyświetlaczem?
  • Odpowiedz
@rhqq: szkoda, ale jeśli np. jedna sekcja by wystarczyła jako wzmacniacz to resztę można by użyć jako wskaźnik wysterowania może? Chociaż nie wiem jak z dynamiką tych wyświetlaczy, czy są na tyle szybkie, żeby to ogarnęły bez widm itp.
  • Odpowiedz
  • 1
boss, koniec końców.

@rhqq: no dobra, rozumiem, że "Jarek.P" to nie "Boss", ale jak by to zrobić na ładnie i elegancko, w dębowej frezowanej obudowie z ameliniowym frontem zamówionym na CNC i sprzedać powiedzmy za 1/3 ceny tamtego Bossa? Może by się kiedyś okazało, że z dumą możesz się chwalić, że ten taki obrzydliwie bogaty milioner, właściciel znanej firmy "Dżej-Pi" produkującej highendowe audio dla muzyków, to dawny kolega z wykopu
  • Odpowiedz
@Jarek_P: działasz panie :D ja do takich tematów wrócę pewnie za dekadę, bo na razie to inne kwestie życiowe biorą priorytety :P
  • Odpowiedz