Wpis z mikrobloga

Byłem kiedyś fanem motoryzacji, tata pokazał mi swojo kolekcje gum turbo z fajnymi brykami. Jarałem się. Były auta fajne, z charakterem. Różne.
A teraz co jest:
1. SUVostwo
2. CROSStrekokstwo
3. ELEKTROsamochodoza,
4. TABLEToza
5. PIKAczujnikonawszystkoparanoja

Już nie jestem fanem motoryzacji. Rzigom dzisiejszo motoryzacjo. Też tak macie?

#motoryzacja #pytaniedoeksperta #samochody #kiedystobylo #paliwo #benzyna #ropa
pearl_jamik - Byłem kiedyś fanem motoryzacji, tata pokazał mi swojo kolekcje gum turb...

źródło: z12043282Q,Guma-Turbo

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pearl_jamik: tylko tymi Lotusami, Bugatti czy Lamborghini z gum turbo, którymi się tak jarasz nadal możesz się przecież jarać - dalej są dostępne ciekawe modele od Lambo, Ferrari czy Bugatti, które dają frajdę na kosmicznym poziomie adekwatną do dzisiejszych czasów. A czy bym chciał znów jeździć Fiatem Uno, Oplem Kadettem czy Mazdą 323F zamiast nowymi odpowiednikami? Na pewno nie.
  • Odpowiedz
no i teraz te super auta z gum turbo są śmiesznie wolne w porównaniu z miejskimi p--------i na prąd :)

@assninja: +250 km/h w porównaniu do 210 km/h (lub mniej) to śmiesznie wolne? Powiem Ci więcej. Te małe miejskie p-----i do 50 km/h zawsze był szybsze.
  • Odpowiedz
@pearl_jamik: Jeszcze chwilę temu krytykowałeś nowe i3 które jest jednym z niewielu nowych aut z charakterem obecnie w dobie Mercedesów czy VW klepanych na jedno kolano od dekad. Zdecyduj się xD 2025-2026 to początek nowej ery w motoryzacji i wreszcie dostajemy banger za bangerem - Renault 5, Panda, Prelude, Clio, Rivian R2, GR GT, na horyzoncie jest też MR2 oraz masa innych odświeżonych legend. To pewnie kwestia okresu naszego dzieciństwa
  • Odpowiedz
@pearl_jamik: Porównujesz ówczesne supersamochody do dzisiejszych daily dupowozów? Przecież to bez sensu.
W dodatku te "fajne bryki z charakterem" z lat 80. to były kiepsko wykonane, źle spasowane i awaryjne ulepy z włókna szklanego.
Mógłbyś się rozczarować
  • Odpowiedz
@assninja: Taki Countach miał wg wiki 25 s na przejechanie 1000 m i prędkość maksymalną 316km/h. I to głownie o to w nich chodziło. Na swoje lata były piekielnie szybkie. Nie liczyło się aż tak przyspieszenie do 100 (choć 5,6s w latach 80 robiło wrażanie) to tyle przyspieszenie 100-200 i dalej 200-300.
Z nowych to wiem, że taki arteon 400KM robi 0-100 poniżej 5s i 100-200 w okolicach 13 sekund.
ekektrykpozdalnym - @assninja: Taki Countach miał wg wiki 25 s na przejechanie 1000 m...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@pearl_jamik: tak jest, że każdy wspomina motoryzację, jaką oglądał w TV mając circa 15 lat. Coś co było luksusowe, rzadkie, elitarne, coś o czym się gadało na podwórku, "że jakiś tam gość ma". Spójrzcie jak wygląda fala popytu na dany model np. Mercedesa czy BMW. Jeśli ktoś ma teraz 40 lat, szuka czegoś co robiło wrażenie 25 lat temu, jak był dzieckiem. 40latek w 2026 roku szuka: C215, W140 (k9niec
  • Odpowiedz
Były auta fajne

@pearl_jamik: były, ale w gumach turbo. Na naszych ulicach to jeździły se małe i duże fiaty, trabanty i wartburgi. A za granicami jakże pasjonujące vw golfy, fordy mondeo czy inne kadety, od tych fantazji to aż się w głowie normalnie kręciło.
  • Odpowiedz
Już nie jestem fanem motoryzacji. Rzigom dzisiejszo motoryzacjo.

@pearl_jamik: Bo porównujesz najdroższe modele sprzed 30 lat, na które było stać 7 osób do obecnych modeli które są produkowane w milionach sztuk
  • Odpowiedz
Z nowych to wiem, że taki arteon 400KM robi 0-100 poniżej 5s i 100-200 w okolicach 13 sekund.

@ekektrykpozdalnym: no i taki arteon to i tak jest auto "dla ludu", Countach był dla elity i to nie w Polsce tylko bogatych krajach :) a dzisiaj "każdy" może sobie pozwolić na Arteona

btw tesla za 250k ma 3s do setki i 263 vmax ;)
  • Odpowiedz
Tutaj fajnie widać, że w okolicach roku 2000 wszystko zaczyna umierać. Duch motoryzacji zaczął gasnąć i stał się radiową piosenką ze sztucznie podbitym basem.

@Trampoliniusz-Pompka: na tym filmiku widać, że od połowy lat 80' do 2005 mustangi były beznadziejne. Dopiero 2005 wprowadził jakąś fajniejszą linię i w sumie po dziś dzień jest jakaś ciekawsza, bardziej agresywna linia.
  • Odpowiedz
@pearl_jamik: a teraz mimo bardzo nasyconego rynku nie ma co kupić, bo albo pękają korby, albo siadają panewki, albo się pali, albo ruda wpierdziela jeszcze przed wyjazdem z salonu, albo wibruje i mercedes sie wypiera, albo srodek wyglada jak wnetrze mydelniczki itp itd itd itp ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz