Wpis z mikrobloga

Budował się ktoś ostatnio bądź buduje się i korzystał z dotacji do paneli i pompy ciepła? Wstępnie mam podpisaną umowę o przyłącz gazowy ale zastanawiam się czy nie byłoby warto zaopatrzyć się w taką pompę z panelami jeśli są dofinansowania do nowych domów?

#budowadomu #budujzwykopem #pompaciepla #fotowoltaika
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kajzer95: po 1 przyłącze a nie przyłącz.
Po 2 na dom w budowie można jeszcze przez chwilę wziąć dotację na pompę ciepła z programu moje ciepło. U mnie gruntowa pozioma 8kW po dotacji wyszła za wszystko 45k zł.
  • Odpowiedz
zresztą bardzo dobrze, bo dzięki temu ceny są normalne.

@milo1000: xD

@kajzer95 Jeśli się nic nie zmieniło to na sama pompę masz program Moje Ciepło. Instalujesz pompę, płacisz, zgłaszasz się do programu, do pół roku dostajesz przelew.

Nie wiem czy pompa ciepła + panele wciąż są objętę dofinansowaniem (kiedyś były z innego pogramu ale wydaje mi się że pompy z niego wypadły)
  • Odpowiedz
@ATAT-2: No faktycznie, coś tam jest jak teraz czytam, do 30%, nie więcej niż 7k zł, ale jest wyśrubowany parametr zużycia energii pierwotnej, poniżej 55 budynek musi mieć, dla PC to oznacza praktycznie dom pasywny.
  • Odpowiedz
@kajzer95: gaz bedzie objety ets, pompa ciepla nie, obecnie cenowo jesli chodzi o ogrzewanie to wychodzi 1-1, ale jak zalozysz fotowoltaike (a pewnie i magazyn) to część energii elektrycznej zuzyjesz z fotowoltaiki, a nawet jak nie to kupujac w tanszej taryfie.

Tldr w 2026 nie ma sensu nic innego nic PC, tylko uwazaj na nacisgaczy. To samo dotyczy fotowoltaiki, zobacz sam ile osprzet kosztuje w hurtowni
  • Odpowiedz
wyśrubowany parametr zużycia energii pierwotnej, poniżej 55 budynek musi mieć, dla PC to oznacza praktycznie dom pasywny

@milo1000: u mnie wychodzi 53 z PC i rekuperacją bez żadnego kombinowania, prefabrykaty i 20cm styropian
  • Odpowiedz
u mnie wychodzi 53

@JestemKaspi: Ale wchodzi ci 53 faktyczne, czy energii pierwotnej? Bo to nie to samo, chociaż z PC może wyjść podobnie. No i z 53 jesteś właściwie na granicy warunku dofinansowania, będziesz miał większe okna i już możesz się nie zmieścić.
  • Odpowiedz
@milo1000 Chłopie tym się nie przejmuj. Zrobią Ci świadectwo tak jak ma być. Ja mam chyba 35 energii pierwotnej. Program moje ciepło jest do końca obecnego roku. Wniosek złożyłem, czekam na dotacje.
  • Odpowiedz
@kajzer95: pompa ciepła w trakcie budowy kwalifikuje się do moje ciepło, jeżeli była w projekcie i do wniosku dołączysz projektowaną charakterystykę energetyczną budynku (tą z projektu). Inaczej czekasz z wnioskiem do zakończenia budowy i dodajesz ŚChE.
Panele najlepiej zrobić tuż po odbiorze budynku, wtedy łapiesz się na ulgę termomodernizacyjną.
  • Odpowiedz