Aktywne Wpisy

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

breakdown1 +12
Pytanie do bardziej doświadczonych akcjomariuszy na tagu. Czy giełda zawsze była taka patologiczna jak obecnie, czy dopiero w ostatnim czasie, gdy do gry weszły algorytmy, a każdy może inwestować z poziomu telefonu to taka się zrobiła?
Chodzi mi głównie o to, że obecnie giełda wytacza swój poziom jako różnice między pompami pokoleniowymi, gdzie giganci rosną po kilka procent dziennie przez kilka dni, a pomiędzy krachami, gdzie spadają po kilka procent dziennie każdego dnia
Chodzi mi głównie o to, że obecnie giełda wytacza swój poziom jako różnice między pompami pokoleniowymi, gdzie giganci rosną po kilka procent dziennie przez kilka dni, a pomiędzy krachami, gdzie spadają po kilka procent dziennie każdego dnia
źródło: image_picker_F5B75EA7-4E13-4F7C-B53D-5C5BEA07AB40-59758-0000418625A54510
Pobierz

#budowadomu #budujzwykopem #pompaciepla #fotowoltaika
@kajzer95: Ode mnie chcieli 10k za taką odległość, grzecznie podziękowałem i wziałem PC
Po 2 na dom w budowie można jeszcze przez chwilę wziąć dotację na pompę ciepła z programu moje ciepło. U mnie gruntowa pozioma 8kW po dotacji wyszła za wszystko 45k zł.
@milo1000: xD
@kajzer95 Jeśli się nic nie zmieniło to na sama pompę masz program Moje Ciepło. Instalujesz pompę, płacisz, zgłaszasz się do programu, do pół roku dostajesz przelew.
Nie wiem czy pompa ciepła + panele wciąż są objętę dofinansowaniem (kiedyś były z innego pogramu ale wydaje mi się że pompy z niego wypadły)
Tldr w 2026 nie ma sensu nic innego nic PC, tylko uwazaj na nacisgaczy. To samo dotyczy fotowoltaiki, zobacz sam ile osprzet kosztuje w hurtowni
@milo1000: u mnie wychodzi 53 z PC i rekuperacją bez żadnego kombinowania, prefabrykaty i 20cm styropian
@JestemKaspi: Ale wchodzi ci 53 faktyczne, czy energii pierwotnej? Bo to nie to samo, chociaż z PC może wyjść podobnie. No i z 53 jesteś właściwie na granicy warunku dofinansowania, będziesz miał większe okna i już możesz się nie zmieścić.
źródło: IMG_7135
PobierzPanele najlepiej zrobić tuż po odbiorze budynku, wtedy łapiesz się na ulgę termomodernizacyjną.