Aktywne Wpisy

MrSzakal +154
Pamiętacie jeszcze czarne punkty z polskich dróg? Generalnie zdemontowali te znaki dobrą dekadę temu, ciekawe czy jeszcze gdzieś się jakiś ostał. Wydaje mi się, że w jakimś tam procencie mogły się przyczyniać do zdjęcia nogi z gazu.
Mnie w pamięci zakodował się taki znak na zakrętach gdzieś na Pomorzu na DK7, było na nim bardzo dużo „zabitych”.
#polskiedrogi #samochody #motoryzacja
Mnie w pamięci zakodował się taki znak na zakrętach gdzieś na Pomorzu na DK7, było na nim bardzo dużo „zabitych”.
#polskiedrogi #samochody #motoryzacja
źródło: IMG_3920
Pobierz
Knoblauch +47
#raportzpanstwasrodka
Nie wiedziałem, że można w ten sposób gotować jajka z warzywami ale podobno można.
Nie wiedziałem, że można w ten sposób gotować jajka z warzywami ale podobno można.
źródło: 1000101160
Pobierz

Pytanie czy w takim układzie to ma sens? Czy taki magazyn energii zapewni dodatkową moc dla urządzeń nie powodując wyzwolenia tych przedlicznikowych? Czy w tym przypadku korzystna byłaby taryfa dwustrefowa? W tańszej strefie w momencie gdy nie ma produkcji PV ładowany byłby magazyn. Jaka powinna być pojemność takiego magazynu i jego cena?
#dom #pv #fotowoltaika #oszczedzanie #remontujzwykopem #diy #majsterkowanie #elektrotechnika
#elektryka #pytanie #pytaniedoeksperta
Jak magazyn będą chcieli z dotacji to stare zasady powiedzą papa, więc raczej tylko z rynku.
@cotozazycie: ile lat temu zakładana PV? Jeśli zbliżają się do 15 lat, to przeskoczycie z net-meteringu na net-billing i przestanie się opłacać sama PV bez magazynu energii
@cotozazycie: czy multi, czy zwykły - to kwestia logistyki montażu (czasem łatwiej prościej wiele jednostek zewnętrznych, bo bliżej, niż ciągnąć instalacje cisnieniowę po całej chałupie do jednej multi), ale to zawsze ma sens. W sensie - ma sens "klima" jako pompa ciepła, i do chłodzenia, i do grzania (zwłaszcza w okresie przejściowym, gdy nie warto odpalać "pełnego" ogrzewania, a na dworze jeszcze np 10'C -
@majk3l: pytałem miejscowego elektryka i powiedział 6k z wymianą tablicy bo są jeszcze wkręcane bezpieczniki ale pewnie jakby lepiej poszukać może byłoby mniej?
@cotozazycie: nie koliduje. Możesz mieć dowolną taryfę, niezależnie od tego czy jesteś prosumentem czy nie i czy na starych czy nowych zasadach.
@jakis_login: Nie wiedziałem, że to tak wygląda. Ale w zasadzie to powinny być takie magazyny z własnym