Wpis z mikrobloga

• 0
@pomaranczowa_malpa nie no, wiem, ale wypada też mieć jednak jakąś kasę pod ręką, choćby na uśrednianie i wykorzystywanie dołków/krachów. Chyba błędem jest być zaladowanym nonstop all-in, coś warto trzymać też na wypadek jakiś niespodziewanych wydatków itp
  • Odpowiedz
  • 0
@rps861 nie chodzi by na tym zarabiać, tylko by było to pod ręką i było bezpieczne. Poduchą chyba co do zasady powinna być zawsze pod ręką, nie powinieneś mieć dylematu czy warto spieniężać poduchę bo były spadki i nie warto jej teraz cashować
  • Odpowiedz
  • 0
@Tommy_Cares osobiście myślałem zostawić sobie tego smart savera (który uzupełnia się zaokrąglając kwoty zakupów np do pełnych 10zl lub jakiś procent kwoty którą wydajesz w sklepie, chyba max 10%) i stworzyć w ten sposób poduszkę finansową w stylu 5000 zł smart saver, 5000 zł oko, 20 000 zł edo

Celem tego smart savera byłoby mieć łatwo dostepne pieniądze pod ręką na większy procent niz konta oszczędnościowe/lokaty i nie płacić kar za
  • Odpowiedz
  • 4
@emmanuel6 na pewno warto przynajmniej część trzymać w obligacjach. Pytanie czy nie przeszkadza Ci płacenie kary w przypadku zerwania, jak potrzebujesz kasy bo Ci się zepsuje auto czy pojawi się fajna okazja na rynku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@breakdown1:
Masz rację. Ja np. nie zgadzam się z twierdzeniem niektórych, że obligacje to instrument finansowy dla lamusów.
Dużo też zależy, jakim kto obraca kapitałem. Jak masz się go sporo, to korzystanie z alternatywnych rozwiązań (jak np. ten powyżej) wcale nie musi być takie głupie. To zależy.
  • Odpowiedz
Wrzuć w toyotę to chociaż 10 PLN zrobisz mieisedcznie xd ja tam odkładam takie stałe środki typowa taka poduchę finansowa. Miesięcznie na ten moment wpada 100 bez belki i stały przelew miesięczny z głównego konta na to oszczędnościowe i niech tam leży i rośnie stówa z
z tak małego kapitału bez żadnego ryzyka to wdg mnie super deal
  • Odpowiedz
@breakdown1 tak jeszcze niedawno było tam nawet stałe 7% teraz już zjechało do 4 ale nad według mnie się opłaca ryzyka 0 gdyby giełda nie kusiła to wszystkie nie rotujące środki bym tam wrzucił
  • Odpowiedz
@breakdown1: też o tym myślałem, bo to jest na tyle fajne że nie ma żadnych warunków. Ale czasu trochę musi minąć zanim się uzbiera te 5000 zł...
Ja swego czasu taką luźną gotówką z poduszki bawiłem się w konta oszczędnościowe / lokaty ale wszędzie trzeba jakieś dodatkowe warunki, a to nowe środki, a to ilość przelewów. Jak ma się 3 konta i do tego jeszcze coś tam dochodzi to nieraz
  • Odpowiedz