Wpis z mikrobloga

Witam fachowców,na rogu sciany pojawiła mi sie taka kreska, dom ma 100 lat jest z kamienia polnego, tynk byl kładziony tutaj 30-40 lat temu co myślicie?
W komentarzu zdjecie jak wyglada po oskubaniu

#remontujzwykopem #budownictwo #budowadomu #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #remont #diy #majsterkowanie #budowlanka #dom #naprawiajzwykopem
janusz90 - Witam fachowców,na rogu sciany pojawiła mi sie taka kreska, dom  ma 100 la...

źródło: Screenshot_20260318_204910_Gallery

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janusz90: Ja nie fachowiec - ale widziałem "gdzieś, kiedyś" specjalne stalowe "sprężynki" które wmurowywało się w pękające ściany - jednak to było do murów ceglanych. Ja bym tego nie olewał. U mnie (dom z bloczków) są leciutkie spękania tynków bo często rolnicy jeżdżą obok ciężkim sprzętem - fachowiec powiedział, że to normalne. Ale to zdecydowanie nie taki stan jak u ciebie - ślady jak włos, może nitka.
  • Odpowiedz
@janusz90: ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak przedmówca pisał ogarnij fachowce aby wkręcił spinki w ściany, narysuj sobie pionowe kreski na jednej i drugiej ścianie pęknięcia i regularnie rób pomiary czy ściany nadal się rozchodzą. Sprawdź czy są pionowe albo skośne pęknięcia od rogów ościeżnic na okna lub drzwi. To jest ściana nośna? Zewnętrzna no to czy wieje od pęknięcia?

@sberatel: W bardzo starych domach
Krole - @janusz90: ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak przedmówca pisał ogarnij fachowce aby wkręcił spin...

źródło: 3f65756ab71f9afdc3328d0ca84d3ae8b4e264e9b32a0600e14a2813fbe96dc4

Pobierz
  • Odpowiedz