Wpis z mikrobloga

#konfitura #samochodoza #polskiedrogi

W pięć lat zmniejszyliśmy liczbę pieszych zabijanych na przejściach o prawie połowę!
Nowe przepisy, obowiązujące od 2021 r. POMOGŁY, nie zaszkodziły.
A 2025 r. znów w tym zakresie był lepszy od 2024.
Przeciwnicy pierwszeństwa pieszych wchodzących nie mają dziś już żadnych argumentów. Gardłujący przeciw tej zmianie "eksperci" i publicyści mogą też się już tylko wstydzić
adrninistrator - #konfitura #samochodoza #polskiedrogi

W pięć lat zmniejszyliśmy lic...

źródło: FB_IMG_1773852855744

Pobierz

Czy obowiązek ustąpienia pierwszeństwa pieszym na pasach to dobra zmiana?

• Tak 63.7% (4313)
  • Nie 36.3% (2463)

Oddanych głosów: 6776

• 249
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adrninistrator: Ja tam czekam kiedy w końcu poprawia przejścia dla pieszych które według raportów Gddkia w ogóle nie powinny istnieć w wielu miejscach.
Nie chce mi się wspominać też o tym że u nas ładuje się te przejścia kompletnie bez ładu i składu.

Czy dobrze ze zmieniono przepisy? Dobrze.
Czy powinni w końcu też zacząć sami słuchać przepisów które u chwalili? Tym bardziej!
  • Odpowiedz
@adrninistrator: a to nawet nie jest kwestia tego, że oni mają pierwszeństwo. Prosta zasada, widzisz jak pieszy podchodzi do przejscia to się zatrzumujesz, 5 sekund dłużej nikogo nie zbawi.
(no chyba, że to stare baby co gadają i stoją przy pasach to trąbnąć trzeba, żeby pikawa stanęła XD)
  • Odpowiedz
@17loginbylzajety: @rudiok-

: jedyna krytyka to wobec pieszych-świętych krów,

Oczywiście racja, ale trzeba pamiętać o tym, że każdy kierowca jest odpowiedzialny w takim samym stopniu za siebie jak i za innych uczestników ruchu drogowego. Pomijając debili, królów prostej i aroganckich z natury pieszych, to dosłownie każdy może popełnić błąd, mieć gorszy dzień czy zerknąć na telefon i właśnie wtedy zastosowanie mają też 'niezyciowe', zdaniem niektórych, przepisy.
  • Odpowiedz
Ostatnio w robo miałem pogawędkę z jednym pisowcem, który podał ten projekt zmian ustawy jako jeden z najlepszych które wprowadził pis za swoich rządów. Oczywiście przyznałem mu rację bo to prawda, nie ma o czym dyskutować. Zgadnijcie jaką miał minę gdy mu powiedziałem, że to w 100% projekt poselski KO, a PiS to tylko klepnął XD
  • Odpowiedz
@adrninistrator: Wszystko fajnie, ale przydałoby się coś zrobić z tymi ludźmi, którzy uwielbiają rozmawiać sobie przed pasami, a ty kierowco się zastanawiaj czy będą przechodzić czy nie
  • Odpowiedz
Oczywiście racja, ale trzeba pamiętać o tym, że każdy kierowca jest odpowiedzialny w takim samym stopniu za siebie jak i za innych uczestników ruchu drogowego.

@KrolWlosowzNosa: hola kolego, ale jak ktoś jest samobójcą to moją rolą jest temu zapobiec? chyba się zagalopowałeś
  • Odpowiedz
@adrninistrator: wszystko super, tylko dalej infrastruktura leży i kwiczy. Jak widzę te przejścia dla pieszych dwa metry od skrzyżowania, albo wymalowane na wprost wyjścia zza winkla kamienicy to zastanawiam się jakie nadprzyrodzone moce trzeba mieć żeby przewidzieć pojawienie się pieszego w takich miejscach.
Drugą sprawą jest surowość w karaniu kierowców, a pobłażliwość względem pieszych. Co można zrobić pieszym, którzy stoją bezpośrednio przy przejściu bez zamiaru przechodzenia? Nic. Co grozi za
  • Odpowiedz