Wpis z mikrobloga

W przyszłym miesiącu chce kupić rower typu gravel, miałem kupić Romet aspre 2, ale zwiększył mi się trochę budżet i szukam czegoś trochę lepszego. Przeglądając oferty zauważyłem, że jest bardzo dużo promocji na rowery z tej trochę wyższej półki (okolice 10k) i można dorwać coś prawie o połowę taniej. Czy mógłby ktoś polecić jakieś fajne rowery, które często lądują na promocji i warto obserwować je na rynku.
Rowerem planuję jeździć zarówno po asfalcie jak i drogach leśnych, więc celuję w coś bardziej uniwersalnego. Na ten moment znalazłem taką ofertę, ale nie wiem czy jest sens brać ten rower czy można znaleźć cos lepszego w tej cenie. Na rower nie chce przeznaczyć więcej niż 6500, ale rozważyłbym opcję na coś droższego jeśli byłoby warto.

https://www.greenbike.pl/rower-gravel-orbea-terra-h40-2x-grx-w-100-gotowy-do-jazdy-p-7216.html

#rower
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mateo2111: Pytanie jak dużo jeździsz i do jakich to ma być celów. Jeśli głównie wycieczki, to moim zdaniem nie ma co szukać okazji stulecia, bo ile realnie na czymś takim zyskasz? 0,5kg masy? Jeśli nie katujesz roweru, nie startujesz regularnie w zawodach, to nie widzę powodu, żeby jakoś mega długo szukać. Jeśli ten rower Ci się podoba, to bym się jakoś szczególnie się nie zastanawiał. Ma wszystko, co w miarę
  • Odpowiedz
@mateo2111: Kupuj to co Ci się wizualnie podoba i jest na dobrych komponentach Sram/Shimano. Oczywiście jak hamulce to tylko hydrauliczne. Obecnie jest tanio i dużo taniej raczej nie będzie. Jeżeli chcesz mieć linki schowane w kierownicy to lepiej postawić na elektroniczną zmianę przełożeń. Na pepperze są fajne oferty
  • Odpowiedz
  • 1
@mateo2111: Jak nie zależy ci na napisie to zerknij no na Unibike Gros z 2026 - osprzęt znacznie lepszy niż w Orbea którą linkowałeś.
Zerknij jeszcze na Cube nuroad EX albo Race (opja 1x i 2x).
  • Odpowiedz
@mateo2111: Patrząc na osprzęt to nie wiem co tam tyle ma kosztować, nawet po "promocji". Zobacz sobie na eskera 6.0 / 7.0 i unibike geos. Eskery 6 ostatnio śmigały po sieci za 5000 zł.
  • Odpowiedz
ale zwiększył mi się trochę budżet i szukam czegoś trochę lepszego

@mateo2111: Przypomina mi to trochę zakupy w kwiaciarni, gdzie zamawia się bukiet "tak do 140 zł" np. Byłem kiedyś w kolarskim sklepie w Kato i widziałem fajny rower. Facet z obsługi od razu mówi że to na zamówienie dla klienta, nie na sprzedaż. Pytam o ten rower, a facet narzeka, że klient miał tak duży budżet, że musieli aż
  • Odpowiedz
@mateo2111: Nie wiem, nie mam tego, ale ludzie chwalą w sieci. Musisz poczytać. Ja słyszałem, że to są małe ramy z carbonady, więc trzeba pomyśleć jaką brać. Napęd 1x też ma swoje wady i zalety.
  • Odpowiedz
@bladybezczel: Niemal każdy materiał na polskim YT na ten temat jest spoko. Szajbajk robił spoko filmy na ten temat. WstalSprzedKompa też spoko, a nawet najlepiej pod tym względem - ma tam taki film co ma prawie bańkę wyświetleń.
  • Odpowiedz