Wpis z mikrobloga

Nie wiem czy to tylko taki zły okres czy już demografia uderza mocno, ale na przykład znam kogoś, kto sprzedaje działkę w mieście powiatowym (i to całkiem dobrze sobie radzącym). Od 1.5 roku tylko JEDEN oglądający i może 2 telefony. Co prawda, są jakieś tam problemy z drogą czy coś, nie wiem dokładnie - ale nawet nie ma żadnego zainteresowania.

Mieszkanie w trochę starszym bloku w mieście powiatowym do odświeżenia też wisi od 3 miesięcy, niby są telefony i jacyś oglądający, ale konkretnych kupujących brak. Cena? Około 200k, więc to nie są jakieś przepotężne pieniądze, gdzie nikogo nie stać.

Trochę smutno się na to patrzy, mam wrażenie, że jeszcze w nowych blokach w powiatowych jeszcze się coś sprzedaje, ale w starszych jest bardzo mało chętnych.

#nieruchomosci #mieszkanie #polska #budowadomu #budowa
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NadwornyPanicz: na malych zadupiach gdzie ludzie zyja na wynajmie z minimalnej to te ceny typu 200k sa odklejone - sa poza zasiegiem tych ludzi. Tak samo jak 600k poza zasiegiem Warszawiakow. :)
A juz dom, ktory ma problem z droga dojazdowa - przegrany temat. Nikt sie nie chce bic latami z jakims sasiadem o wyjazd z posesji.
Nie rozumiem sprzedawania takich dzialek, ani nawet na jakiej zasadzie to ma dzialac.
  • Odpowiedz
na malych zadupiach gdzie ludzie zyja na wynajmie z minimalnej to te ceny typu 200k sa odklejone - sa poza zasiegiem tych ludzi. Tak samo jak 600k poza zasiegiem Warszawiakow. :)

@Arivederczi: jestem świadomy realiów polski powiatowej i ogólnie zgadzam się z Tobą, ale też z drugiej strony nie każdy tak żyje. Są ludzie, którzy mają fach i zarabiają więcej, są jacyś pojedynczy zdalniarze, są ludzie, którzy mają firemki. Mnóstwo
  • Odpowiedz
  • 4
@Arivederczi: Co za odklejka. 600k nie jest poza zasięgiem Warszawiaków XD

Dwoje nieźle zarabiających ludzi spłaci takie mieszkanie w kilka lat. Problem jest taki, że za tyle nic fajnego nie kupisz.
  • Odpowiedz
kto sprzedaje działkę w mieście powiatowym (i to całkiem dobrze sobie radzącym). Od 1.5 roku tylko JEDEN oglądający i może 2 telefony. Co prawda, są jakieś tam problemy z drogą czy coś, nie wiem dokładnie

@NadwornyPanicz: działka w powiatowym z problemem z drogą dojazdową no ludzie będą się bili o to. Ogólnie ludzie w tej chwili mega się boją kupować takie rzeczy bo teraz wszystko się robi już teraz więc
  • Odpowiedz
@NadwornyPanicz: no imo zaraz po covidzie dużo ludzi miało mnóstwo pieniędzy. Lekarze ze swoimi dodatkami, przedsiębiorcy którzy dostali różne tarcze, programiści pracujący na 5 etatow, kredy 2% itp itd. więc ludzi było stać na wiele. Teraz imo sytuacja się odwróciła, niektórzy zarabiają mniej niż wtedy, niektórzy w ogóle nie mają pracy, ludzie obawiają się kryzysów, zwolnień przez AI itp. i moim zdaniem nie są skłonni do płacenia takich kwot jak
  • Odpowiedz
@Dlkvv: sam napisales DWOJE NIEZLE ZARABIACYCH LUDZI.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
A na koniec dopisales, ze za tyle i tak nic sensownego sie nie kupi. Czyli potwierdzasz moja teze. Piekne. ()
  • Odpowiedz
@pan_bogus: otóż to, ktoś to w końcu powiedział. Zwłaszcza że teraz jakąkolwiek pracę jest bardzo trudno. @dochodek poza tym nowe budownictwo jest zazwyczaj robione w lepszych dzielnicach.
No i jak kupujesz nowe to taniej jest je doprowadzić do porządnego stanu niż stare mieszkanie wyremontować.
Kupić trupa w bloku gdzie w rok po remoncie ktoś cię może przeciekać z sufitu?
Remont 60 m to 150 000.
Biorąc pod uwagę ceny
  • Odpowiedz