Wpis z mikrobloga

Ktoś mi wytłumaczy jak nasi starzy którzy zarabiali ułamek tego co my budowali tak ogromne chaty? ( )

Nawet zwykły prostokątny dom na wsi dziś to szczyt marzeń dla wielu a oni mieli to w wieku 20-25 lat (
)
jmuhha - Ktoś mi wytłumaczy jak nasi starzy którzy zarabiali ułamek tego co my budowa...

źródło: 1000025671

Pobierz
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jmuhha: Prosta sprawa, raz, że koszty materiałów i robocizny były znacznie, ale to znacznie mniejsze to większość ludzi na wsiach budowała gospodarczo.
  • Odpowiedz
@jmuhha: Działki dziedziczyło się albo kupowało się za bezcen, a budowa trwała latami i były to proste konstrukcje. Rodziny były wielodzietne i wszyscy przy tym robili. Jak budowano osiedla to najczęściej materiały budowlane z pierwszego transportu były przejmowane przez pracowników dla siebie, a z drugiego dopiero robiono właściwą robotę.
  • Odpowiedz
@lobo: pożyczali się betoniarkę, pozyczalo się urządzenie do robienia pustaków - tak jak w tym domu ze zdjecia, myślę, że pustaki robili sobie sami. Schodziły się wujki, szwagry i sąsiady i się budowało. A potem ludzie chodzili na odrobek do tych, którzy pomagali. Było łatwiej, bo nie było wielu planów domów tylko budowało się na jedno kopyto. Ktoś miał znajomości gdzieś, to załatwił okna, żeby nie jechać na drugi kilka
  • Odpowiedz
@WWAldas Oraz wprowadzało się do nie całkiem wykończonego, mając np. wyłączone z użytku niektóre pokoje i ciułając na kolejne etapy. Mój dom rodzinny dolnych szafek kuchennych nie doczekał się nigdy. Większe garnki stały po prostu na podłodze pod blatem.
  • Odpowiedz
@jeden_na_dziesiec: Dokładnie tak.
Mój dziadek elewacje z ociepleniem zrobił po 15latach, a budował się tak długo, że wszystkie jego dzieci poszły na swoje, a jemu zostały puste i niewykończone pomieszczenia.
  • Odpowiedz
  • 43
@jmuhha: To ja ci jeszcze w gratisie sprzedam jak moi to zrobili. Działka była od dziadka, dziadek z ojcem i sąsiadami budowali większość domu sami z pomocą sąsiadów/znajomych ogólnie pół wsi tak powstało, ojciec elektryk, wuj hydraulik to wiadomo, że instalacje w domu średnie, ale tanie :). Dodatkowo moja matka pracowała w szpitalu na recepcji i brała pożyczkę zakładową, mieli farta bo spłacili ją jak hiperinflacja weszła po kilku latach.
  • Odpowiedz
  • 17
@jmuhha: Dom u mojego wujka za płotem 25lat temu budowała cała rodzina + 1 budowlaniec. Działka od dziadka i tak była warta może 5000zł dzis dosłownie ta sama działka za płotem 500tyś xDDDDDDDDDDD
  • Odpowiedz
@jmuhha: rozmawiałem z sąsiadem który budował dom obok nas w latach 60''. Dopiero po chwili zrozumiałem że "przywieźć z firmy" znaczyło z magazynu wojska.
  • Odpowiedz
którzy zarabiali ułamek tego co my

@jmuhha: zawsze to słyszę, babcia zarabiała jedynie 1100zł + darmowe wczasy z zakładu + bonusy na święta + bony na zakupy co miesiąc, tylko że ona przeszła na emeryturę jakoś w 2000, kiedy minimalna krajowa wynosiła 500zł i do dzisiaj wspomina, jak to ona miała ciężko i że młodzi mają teraz tyle kasy zarabiając te 3500 na dzień dobry i pewnie tylko na głupoty
  • Odpowiedz
@lobo: Dokładnie. Koszty materiałów w porównaniu do dzisiejszych były śmieszne.
Zresztą nawet teraz nie jest drogo, ale u producenta. Parę lat temu znajoma (pracowała w deweloperce) mówiła, że zwykły pustak kupują bezpośrednio u producenta 4zl/szt, a na składzie budowlanym, w tym samym czasie kosztował już 14zl.
Materiały nie zawsze są drogie, ale pośrednicy strasznie zdzierają z ceny.
  • Odpowiedz
@jmuhha: proste, taki dom to był pustak/cegla, w środku tynk cementowy, trochę wygładzony i farba jakaś na to. Podłoga to wylewka, legar i często nawet płyta wiórowa albo dechy/gumoleum. Z zewnątrz też tylko chlapniete albo taki baranek się robiło. CO często szło po scianie a nie w środku. To były proste konstrukcje jakich dzisiaj NIE MOŻNA zrobić bo kapitan państwo wie lepiej co ci trzeba. Dzisiaj masz pustaki ceramiczne i
  • Odpowiedz
@jmuhha: Mój dziadek miał 11 rodzeństwa 6 braci (plus on) i 5 sióstr dom budował na spółę z bratem, żeby razem zamieszkać dziadek na dole brat dziadka na górze (to że się później sądzili 30 lat kto co robił to inna kwestia xD) reszta braci pomagała, tylko w sumie nie wiem skąd mieli działkę, ale to były lata 50
  • Odpowiedz
@jmuhha: Czekam na komentarz, że materiały budowlane się kradło. Bo wiadomo, że na każdym rogu, był wielki niestrzeżony magazyn z nieskończoną ilością pustaków, cementu, belek budowlanych i dachówek, żeby wystarczyło na budowę kilkudziesięciu tysięcy domów w każdym mieście.
  • Odpowiedz
@jmuhha: bo kazdy j---l sam ze szwagrami i dlugo to trwalo, ja swoja chalupe 200m budowalem 5 lat, z kredytem na 6 lat, jeszcze nawet nie mam polozonej kostki czy ladnego ogrodka a mieszkam juz poltora roku, a wokolo powstawaly domy na gotowo razem z ogrodeczkiem i kwiatkami w rok.

Wiec nawet jsk jedtes cieciem bez szkoly (jak ja) to DA SIE, ale cos za cos

A nie w-----c na
  • Odpowiedz