Wpis z mikrobloga

Gdyby ktoś się zastanawiał, o co chodzi w wojnie z Iranem. 2 miesiące temu zabitych zostało 40 tysięcy protestujących i ludzi niepowiązanych z protestami, którzy po prostu wykonywali swoją pracę ratując postrzelonych obywateli, za co zostali ukarani(strażacy, lekarze, pielęgniarki). Gdyby ktoś pytał, czemu sami nie obalą rządu- próbowali niejednokrotnie na przestrzeni lat, ale nie mają broni ani niczego, czym mogliby się bronić w przeciwieństwie do bojówek paramilitarnych należących do reżimu irańskiego, które zabijają wszystkich jak leci.

W Iranie m.in. nie możesz:
Chodzić bez hidżabu, odkrywać ramion czy nóg (wiele kobiet mimo wszystko pokazuje część włosów, za co grożą im baty, czy nawet śmierć, tak jak było z Mahsa Amini, zatrzymaną przez policję moralności, która ma za zadanie pilnować ubioru wśród Irańczyków),
Tańczyć i śpiewać w miejscu publicznym (taniec i śpiew jest tu silnie zakorzeniony w kulturze)
Wyprowadzać psa,
Okazywać sobie uczuć w przestrzeni publicznej (trzymanie za rękę, całusy),
Nosić krótkich spodenek (mężczyźni, bo kobiety to wiadomo)
Jeść i pić w miejscu publicznym w trakcie ramadanu (Irańczycy historycznie i kulturalnie nie są muzułmanami, zostało im to wmuszone, tak jak Syrii, Libanowi, czy Afganistanowi w czasie podbjów arabskich),
Dokonać apostazji, za którą grozi kara śmierci.

Do tego ciekawostka: psy są "haram" czyli zakazane w Koranie, ze względu na to, że kiedyś były wiernymi towarzyszami mieszkańców bliskiego wschodu i walczyły przeciwko Arabom w czasie podbojów.

Początek protestów miał miejsce na początku roku na bazarze, gdzie sprzedawcy postanowili zamknąć swoje sklepiki, ponieważ waluta spadła ponad 30 krotnie (coś jak złotówka warta nagle 3 grosze) i nie opłacało im się po prostu tego robić na tamtą chwilę. Ostatecznie bazar został otoczony przez bojówki rządowe, a ludzie w środku spaleni żywcem.

Irańczycy nie patrzą na zasoby naturalne, bo i tak z nich nic nie mają, wszystko leci do bojówek militarnych w kraju i za granicą. Jedyne czego chcą, to wolność, której od 47 lat nie mieli. Proszę, pamiętajcie chociażby o Dianie, która jest jedną z kilkudziesięciu tysięcy ofiar reżimu tylko w tym roku. Jej zamiłowanie do motocykli było silniejsze, niż zakaz jeżdżenia na nim dla kobiet. Na przestrzeni lat takich jak ona zginęło dużo, dużo więcej. Reżim stara się wymazać kulturę perską i zastąpić islamską. Być może za jakiś czas będzie podobnie w Europie, jeśli na czas się nie obudzimy.

I zaznaczę: nie jestem zwolenniczką Trumpa, kibicowałam Kamali, Palestynie, zwykłym ludziom. Jednakże będąc w temacie od lat wiem, że Irańczycy bez pomocy z zewnątrz nie mają szans, ponieważ rząd rozprawia się z nimi w sposób godny pozazdroszczenia przez Koreę Północną.. Liczyłam że aktywiści palestyńscy się zsolidaryzują z narodem irańskim, jednakże cisza z ich strony (rząd ajatollahów wspiera palestyński H*mas) nie pozostawiła złudzeń..

Irański reżim wyłączył Internet w kraju na czas protestów i teraz też to zrobił, tłumacząc że oni są głosem wszystkich Irańczyków.

Gdyby ktoś chciał zbliżyć temat, polecam profil na Instagramie: wolny.iran albo okuntakinte

#iran
asiulenka - Gdyby ktoś się zastanawiał, o co chodzi w wojnie z Iranem. 2 miesiące tem...
  • 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 204
@asiulenka: nie sądzę, by cokolwiek z tego, o czym piszesz, było realnym argumentem, który Trump lub Netanjahu brali pod uwagę decydując się na atak
  • Odpowiedz
  • 1
@Reanef: możliwe że jest to przykrywką. Pamiętajmy jednak, że w Iranie takie wyspy Epsteina są na porządku dziennym i są legalne... Od 9 roku życia. Większość Irańczyków tego nie chce...
  • Odpowiedz
  • 3
@szachrai: Spójrz na Afganistan 100 lat temu, 70 lat temu. Te 20 lat wojny były dla tamtejszych kobiet najlepszymi latami wolności, od czasów talibów w latach 90. Mogły się przynajmniej uczyć, pracować. Teraz im zabrano wszystko, muszą chodzić w burce.. Kobiety mają tam piekło. Historyczny Afganistan nie ma nic wspólnego z obecnym talibowskim Afganistanem.
  • Odpowiedz
  • 2
@szachrai: Nie wiemy dokładnie jak było z tą szkołą, z tego co czytałam była to szkoła dla dzieci tych sił reżimowych i miała być to forma nacisku na nich, ale jest tak dużo dezinformacji że tak naprawdę dowiemy się wszystkiego prawdopodobnie już po wojnie.
Siły reżimowe robią konferencje w szkole w trakcie wojny, trzymają tam różne sprzęty militarne, wyrzutnie. A dzieci w tym czasie przebywają w szkole... Czy to nie
  • Odpowiedz
  • 1
@szachrai: Co do Libanu, który w dużej mierze kiedyś był chrześcijański - H*zbollah jako pierwszy wystrzelił rakiety. Chrześcijańscy Libańczycy również są ofiarami tej frakcji.
  • Odpowiedz
@asiulenka: Bo dokładnie wiemy jak było. Nie bez powodu pentagon wszczął śledztwo. Skoro rzekomo użyli dzieci jako tarcz to rozumiem że strzelanie do nich jest usprawiedliwione. Zupełnie jak do palestyńczyków w gazie.

Co do Libanu, który w dużej mierze kiedyś był chrześcijański - H*zbollah jako pierwszy wystrzelił rakiety. Chrześcijańscy Libańczycy również są ofiarami tej frakcji.

A kto ich pędzi przez pustynie?
  • Odpowiedz
  • 0
@szachrai: Żadna wojna nie jest dobra, dobrze o tym wiemy. Ja nie chcę tutaj usprawiedliwiać ich zbrodni, tylko chcę pokazać tragedię Irańczyków, którzy od prawie 50 lat są trzymani za gębę.
Zabicie dzieci osób odpowiedzialnych za mordowanie protestujących przez obce siły jest takie okrutne, ale zabicie własnych obywateli, własnych dzieci przez Iran już nie? Czy tylko te dziewczynki ze szkoły miały prawo żyć? Mi najbardziej będzie szkoda jednak zwykłych ludzi.
  • Odpowiedz
@asiulenka
Rozumiem twoja złość i jest w tym sporo racji ale też sporo dezinformacji

Liczba 40 000 zabitych w 2 miesiące – to czysta dezinformacja. Podczas największych protestów „Kobieta, Życie, Wolność” w 2022 roku zginęło około 500–600 osób. Każda śmierć to tragedia, ale autor pomylił liczbę zabitych z liczbą osób, które mogły zostać zatrzymane na przestrzeni dłuższego czasu.
Psy i Koran – to bzdura. W Koranie nie ma zakazu posiadania psów; są
  • Odpowiedz
  • 0
@szachrai: Kto pędzi H*zbollah przez pustynię? Były ostrzeżenia, że będzie atak. Jak strzelasz rakietami w sąsiada, to licz się z tym że odpowie. To tak jakbyśmy my teraz zaatakowali pociskami Rosję, która atakuje Ukrainę, po czym dziwili się, że też dostajemy...
  • Odpowiedz
Nie wiemy dokładnie jak było z tą szkołą

@asiulenka: Ja słyszałem wersję, że to był błąd oznaczenia budynku na mapie, gdyż ten budynek należał kiedyś do sił irańskich a później został przekazany pod szkołę.
  • Odpowiedz
  • 3
@asiulenka: podpisuje sie pod tym bez zastanowienia. Tez kibicowałem Kamali, ale zniszczenie tego reżimu moze miec tylko dobre konsekwencje.
Ci którzy powinni to przeczytać to pominą, bo wolą nagłówki w słowie na niedzielę czy paski z tv republika.
  • Odpowiedz
  • 2
@dziki_abazur: Co do liczby 40 tysięcy sugerowałam się informacjami od Irańczyków, które się powtarzają i liczba 40 tysięcy jest im najblizsza. Jestem w temacie protestów od początku, jak się zaczęły. Widziałam naprawdę brutalne sceny.
Nie powiedziałam że psy są zakazane w Koranie, ale w Iranie, a konkretnie wyprowadzanie ich, bo w domu można. Chociaż wiadomo, że są one uznawane jako nieczyste zwierzęta i mogą być trzymane jedynie gdzieś poza domem
  • Odpowiedz
  • 0
@P3tro: Dobrze wiedzieć, że jest ktoś poza mną, kto widzi co się dzieje. 🥺 Też kibicowałam Kamali, a jak wygrał Trump to byłam zła, ba - jeszcze niedawno go nie mogłam znieść, jak groził Europie, jednakże jest to pierwsza sytuacja, z którą zgadzam się z nim..
  • Odpowiedz