Wpis z mikrobloga

Zwiastun Diuny 3 jest nawet lepszy, niż się tego spodziewałem (a spodziewałem się, że będzie zajebisty)

Parę luźnych przemyśleń:

- widać, że film zostanie rozszerzony o dżihad i BARDZO DOBRZE. Mesjasz Diuny zaczyna się od momentu, gdzie jest już po wszystkim, ale film rządzi się swoimi prawami i wypadało go pokazać i dobrze, że zostanie to pokazane. Mam nadzieję tylko, że wątek dżihadu będzie faktycznie integralną częścią filmu, a nie, że dadzą parę ujęć i cześć.

- mam również nadzieję, że wątek dzieci Paula i Chani to tylko jakaś alternatywna wizja, a nie retrospekcja. Bo jak wyjdzie na to, że Paul zdążył jeszcze zaciążyć Chani... meeeeeh, będzie to mocno naciągane. Jeśli Villeneuve chciał mieć wątek dzieci Paula, to trzeba było trzymać się blisko książki od początku. A tak to sorry Denis, ale teraz jest już po ptokach.

- Pattinson jako Scytale wygląda po prostu zajebiście i wygląda na to, że znowu - po Baronie Harkonnenie i Feyd Rauthcie - główny antagonista skradnie film

- wracając jeszcze do dżihadu - widać, że będzie sporo ująć z różnych zakątków wszechświata i jest to absolutnie fantastyczne.

- Futurystyczni Chińczycy <3

- i na koniec jedna obawa - mogą być problemy z sensownym postarzeniem postaci, szczególnie nastoletnich bohaterów. Akcja 3 części ma się dziać 17 lat po wydarzeniach z 2 części i to jest spory przeskok. 20-latkowie będą grać prawie 40-latków. Tymczasem stary Paul ma po prostu łysą glacę i dalej jest szczypiorkiem, a Chani ma już troszkę siwych włosów, ale twarz wciąż dzieciaka. Trochę nie rozumiem dlaczego Hollywood tak bardzo wzbrania się przed zmianą aktorów na wyraźnie starszych, tylko wciąż pudruje dzieciaków i wychodzi to za każdym razem... dosyć kiepsko.

Nie mnie zwiastun pozamiatał ogólnie i szykuje się film roku (Odyseja raczej mu nie zagrozi)

#film #diuna
waro - Zwiastun Diuny 3 jest nawet lepszy, niż się tego spodziewałem (a spodziewałem ...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@waro:

Tymczasem stary Paul ma po prostu łysą glacę i dalej jest szczypiorkiem, a Chani ma już troszkę siwych włosów, ale twarz wciąż dzieciaka.

Pamiętaj, że przyprawa przedłuża życie.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Pamiętaj, że przyprawa przedłuża życie.

@dzevrah: Ale chyba nie utrudnia nabrania masy mięśniowej, co? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza tym problem mam jak na tym zdjęciu - charakteryzowaniu nastolatków na ludzi w podeszłym wieku. Nigdy nie wygląda to dobrze.
waro - >Pamiętaj, że przyprawa przedłuża życie.

@dzevrah: Ale chyba nie utrudnia nab...

źródło: HDoGOGMXAAEL5DQ

Pobierz
  • Odpowiedz
@waro:

Trochę nie rozumiem dlaczego Hollywood tak bardzo wzbrania się przed zmianą aktorów na wyraźnie starszych, tylko wciąż pudruje dzieciaków i wychodzi to za każdym razem... dosyć kiepsko

Generalnie Vilenuve chciał między Diuna 2 i 3 zrobic coś innego (spotkanie z ramą lub jeszcze inna produkcja). Wtedy aktorzy mieliby naturalnie czas się zestarzeć. Ale że marka gorąca to jakoś go zmotywowali do zmiany planów
  • Odpowiedz
charakteryzowaniu nastolatków na ludzi w podeszłym wieku

@waro: Nastolatków. Aż się uśmiechnąłem ;). Timothée w tamtym roku skończył 30, Zendaya jeszcze pół roku musi poczekać. Chociaż rozumiem o co ci chodzi. Mogli poczekać.

Ale też sprawdziłem jak było w książkach i w Diunie Paul miał ~15 lat, w Mesjaszu Diuny 30-32 lata.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Ale też sprawdziłem jak było w książkach i w Diunie Paul miał ~15 lat, w Mesjaszu Diuny 30-32 lata

@dasfddklfdslkfkx: a w filmie? Chyba tego nigdzie nie podano?

Ale xhyba można założyć, że w momencie startu filmu miał te 17 lat, a pod koniec 2 części jakieś 18 lat. 17 później będzie miał 35 lat i taki przeskok powinien być zauważalny.

Nieironicznie ja do 3 części Diuny do roli Paula
  • Odpowiedz
@waro: Pattinson spoko, pasowałby. Mnie to jednak ni ziębi ni grzeje co dalej zrobią. Chyba przez ten hype nastawiałem się na niewiadomo co, a jedynka aż tak wybitnym filmem nie była, dwójka mimo poprawki nastawienia też wypadła słabiej niż oczekiwałem. Teraz to jedynie ręka reżysera mnie przy tym trzyma. Ot, kolejny hollywoodzki film. Fajnie, że powyżej blockbusterowej średniej.

Książek nie czytałem, więc wcześniejszym fanem uniwersum nie byłem.
  • Odpowiedz