Wpis z mikrobloga

465 + 1 = 466

Tytuł: Pięć lat kacetu
Autor: Stanisław Grzesiuk
Gatunek: biografia, autobiografia, pamiętnik
Ocena: ★★★★★
ISBN: 9788381231060
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Liczba stron: 616
Jeden mirek, a w zasadzie kilku polecało przeczytać mimo słabej oceny pierwszej części. Wg mnie nic się tu nie zmieniło. Nie chodzi nawet o samą treść co o formę krótkich opowiadań które są pisane monologiem autora. Nie odpowiada mi styl narratora, sama teść też nie jest niczym ciekawym. No nie podeszło mi to i mimo że skończyłem to strasznie na siłę. Proszę się jednak nie zrażać, ja wolę dłuższe formy, wiele osób ocenia książkę pozytywnie więc pewnie wielu z was przypadnie do gustu.

#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki #biografiabookmeter #autobiografiabookmeter #pamietnikbookmeter
Holetoanother_universe - 465 + 1 = 466

Tytuł: Pięć lat kacetu
Autor: Stanisław Grzes...

źródło: 609802-352x500

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hole_to_another_universe: W porównaniu do innych dzienników obozowych (no poza Szmaglewska) język jest czymś co na pewno wyróżnia "5 lat kacetu". Na mnie książka zrobiła niesamowite wrażenie przede wszystkim swoją "pogodnością", nie przechodząca w lekceważenie i banalizowanie, pomimo wagi tematu. Czytanie tego zaraz po Żywulskiej było jak piękny wschód słońca nad tymi drutami kolczastymi. Nawet wprowadziłem do swojego życia taki wytrych pt "lećmy grzesiukiem", gdy mnie coś wqrwia, zwłaszcza gdy nie
  • Odpowiedz
@Lohengrin: Widzę, żeś oblatany w temacie. Polecisz coś z literatury obozowej? Grzesiuka przeczytałem, Archipelag i Grudzińskiego też. "W krematoriach Auschwitz" i "I boję się snów" czytałem.
Na liście mam "Golgota narodów", a w poczekalni "Niebo bez ptaków".
  • Odpowiedz
@michu_13: Na szybko, które wywarły na mnie największe wrażenie: Dymy nad Birkenau, Opowiadania kołymskie, Płakaliśmy bez łez... , Za drutami śmierci. I z trochę innej beczki, ale jednak pierwsza połowa książki to są wspomnienia, i jest to absolutny klasyk, Człowiek w poszukiwaniu sensu.
  • Odpowiedz
@Lohengrin: Opowiadania kołymskie i Człowiek w poszukiwaniu sensu czytałem. Pozostałe są na liście.
@moll @Rajtuz Wrzucone na listę.
@Hole_to_another_universe No to "Na marginesie życia" tym bardziej Ci się nie spodoba i szkoda Twojego czasu i pieniędzy. Wg mnie najsłabsza część. O ile "Boso ale w ostrogach" jak i "Pięć lat kacetu" to dla mnie bardzo dobre książki i świetnie mi się je czytało, to "Na marginesie życia"
  • Odpowiedz