Wpis z mikrobloga

Co w sytuacji, kiedy kobieta zarabia więcej w związku? Jak się z tym czujecie?
W ankiecie uwzględniamy tylko sytuację, w której #rozowepaski zarabiają więcej od #niebieskiepaski
#ankieta #pracbaza #zwiazki

Jaka różnica zarobków między kobietą a mężczyzną może doprowadzić do rozpadu związku:

• 1-2 k 24.5% (1133)
  • 3-4 k 13.4% (620)
  • 5-7 k 13.9% (644)
  • 8-10 k 7.2% (332)
  • powyżej 10 k 41.0% (1898)

Oddanych głosów: 4627

• 293
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dama_z_Kurczakiem: U nas jeszcze parę lat temu była różnica z 4-5k w zależności od miesiąca w moją stronę. Aktualnie jest 1.3k różnicy na korzyść żony. Na początku mi to przeszkadzało (rocznik 90, to wychowany tak, że trzeba więcej od kobity zarabiać bo tak) ale z czasem przestałem na to zwracać uwagę. Żona ma na to totalnie wywalone. Kasa na życie i tak idzie wspólnie, nie robimy podziału kto więcej wydał,
  • Odpowiedz
Nie wiem, nigdy nie byłem w związku z kobietą, która zarabiała chociażby połowę tego, co ja. Raczej żadna kobieta nie zwiąże się z facetem biedniejszym lub głupszym od niej. To dość naturalne.
  • Odpowiedz
@lazysoul: ja znam takich sytuacji dużo. W przypadku związków, gdzie to facet zarabia więcej jakoś sie przyjęło kulturowo że kobieta może mniejsze zaangażowanie w pracy „nadrobić” większym zaangażowaniem w obowiązki domowe, opiekę nad dziećmi itp. Ja bym nie miała nic przeciwko mężowi, który zarabia dużo mniej albo i nic ale wita mnie obiadem i ogarnia więcej spraw związanych z dziećmi. Niestety, jeszcze to się jako norma kulturowa nie przyjeło, może
  • Odpowiedz
@Dama_z_Kurczakiem: K---a, ja bym nie miał ŻADNEGO problemu jakby moja nawet i pięć razy więcej ode mnie zarabiała, bym zamknął w p---u działalność i zajął się czymś przyjemniejszym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ecooo: +1, mi się przez to związek rozpadł. Jak jest zbyt duża różnica w statusie to prędzej czy później przestajesz być dla niej "męski", a przez przytyki taki też się czuć.

Na początku jest ok, ale potem nagle zaczyna ci według niej brakować ambicji, męskości i innych takich. A potem testowanie twojej "męskości".

Różnicy nie podam bo nie wiem, nigdy specjalnie mnie nie interesowały zarobki żadnej z mojej partnerek bo
  • Odpowiedz
@Dama_z_Kurczakiem: jakim trzeba być incelem by zaznaczać 1-2k zł. Ta kwota nie ma żadnego znaczenia w związku. Najgorsze są różnice gdzie kobieta zarabia dużo, a facet jest nierobem, pójdzie do pracy z wysiłkiem i wróci by odpocząć albo w ogóle nie chce pracować bo ona zarabia dużo.
  • Odpowiedz
@Dama_z_Kurczakiem: Żona zarabia ok 4-5k więcej odemnie, czy to problem. Dla mnie trochę tak. Ale żeby dojść do takich zarobków jak ona, to musiałbym zamieszkać w pracy. Niestety niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć...
  • Odpowiedz
@Lanc: 1300 zł to nie widać w portfelu, o taką kasę kłócą się jakieś tłumoki.
Raz jedno może zarabiać więcej, raz drugie. Sytuacja się zmienia w ciągu życia.
  • Odpowiedz
No cóż, ujmę to tak - problemem nie jest to, że kobieta zarabia więcej, tylko to że facet zarabia mniej. Udane związki, gdzie to kobieta zarabia więcej nie wystepują, takie zwierzę nie istnieje. I nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym.
  • Odpowiedz