Wpis z mikrobloga

Co w sytuacji, kiedy kobieta zarabia więcej w związku? Jak się z tym czujecie?
W ankiecie uwzględniamy tylko sytuację, w której #rozowepaski zarabiają więcej od #niebieskiepaski
#ankieta #pracbaza #zwiazki

Jaka różnica zarobków między kobietą a mężczyzną może doprowadzić do rozpadu związku:

• 1-2 k 24.5% (1133)
  • 3-4 k 13.4% (620)
  • 5-7 k 13.9% (644)
  • 8-10 k 7.2% (332)
  • powyżej 10 k 41.0% (1898)

Oddanych głosów: 4627

• 293
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@Dama_z_Kurczakiem: Jeśli obie strony są w miarę poukładane i ogarnięte emocjonalnie, są dojrzałe to będzie to działać niezależnie w jaką stronę jest przewaga, ale jeśli choć jedna strona będzie miała z tym jakiś problem to związek raczej nie przetrwa bo rzadko ktoś przepracuje coś takiego, prędzej dostanie rady zewsząd, żeby poszukać czegoś lepszego. Mi osobiście by to nie przeszkadzało, nieważne ile więcej zarabiałaby partnerka, ale jeśli dla niej też nie
  • Odpowiedz
@swinkapl: Ankieta jest wadliwa, bo nie ma opcji, że to nie problem, więc porównujesz wyłącznie kwoty i odpowiedzi ludzi, którzy uważają, że może to stanowić problem. Druga sprawa, to pytanie jest postawione w sposób ogólny, a nie jako personalne pytanie o tę osobę - w takim wypadku odpowiedzią prawidłową jest, że związek może rozpaść się z jakiegokolwiek powodu (bo ludzie są różni, a nawet chorzy psychicznie), więc kwota jest dowolna,
  • Odpowiedz
wymóg spełnia każda odpowiedź, a najuczciwiej jest odpowiedzieć 1-2 k, bo to najniższy próg.

@Nemayu: i druga sprawa to że ktoś zarabia więcej nie znaczy że zysk z pracy jest ten sam, jedni pracują zdalnie i siedzą w wypierdzianych koszulkach a inni muszą kupić specjalne ubrania do szpitala i wydawać na paliwo, więc ta różnica 1-2k w tym wypadku znacznie maleje
  • Odpowiedz
@Dama_z_Kurczakiem: kobiety szanują mężczyzn zarabiających mniej? Bo z moich obserwacji to większość takimi gardzi. To raczej mężczyźni nie zwracają na to uwagi.

Od zawsze wspieram i motywuję moją żonę do rozwoju ale gdyby zarabiała więcej to bym się nie czuł komfortowo. Moje ego i chora ambicja by tego nie zniosła.
  • Odpowiedz
Po prostu baba z którą byłem 8 lat mnie zdradziła później widziałem wszędzie zdradę

@Famine: to nieźle była wdzięczna że jej wybaczyles i poczekać aż odnajdujesz zaufanie, trzymaj się tam Miras
  • Odpowiedz
@Dama_z_Kurczakiem: jak miałem z 23 lata i zarabiałem ze 2,5k, to moja ówczesna dziewczyna dostała robotę w korpo i za nagabywanie IT-guyów na linkedinie potrafiła wyciągać z premiami po 10-13k. Długo to nie potrwało, ale nie pamiętam wtedy, żeby mi to jakoś przeszkadzało.
Z drugiej strony mam kumpla, który uczy WF, więc pewnie kokosów nie zarabia. Jego żona pracuje w kontroli jakości, więc pewnie ma trochę więcej od niego i
  • Odpowiedz