Wpis z mikrobloga

Co w sytuacji, kiedy kobieta zarabia więcej w związku? Jak się z tym czujecie?
W ankiecie uwzględniamy tylko sytuację, w której #rozowepaski zarabiają więcej od #niebieskiepaski
#ankieta #pracbaza #zwiazki

Jaka różnica zarobków między kobietą a mężczyzną może doprowadzić do rozpadu związku:

• 1-2 k 24.5% (1133)
  • 3-4 k 13.4% (620)
  • 5-7 k 13.9% (644)
  • 8-10 k 7.2% (332)
  • powyżej 10 k 41.0% (1898)

Oddanych głosów: 4627

• 293
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Dama_z_Kurczakiem

@Famine: mój to dobry człowiek, nie zamieniłabym go na żadnego innego, jestem mu wdzięczna, że ze mną wytrzymuje, ale i ja cieszę się, że mam tyle cierpliwości do jego osoby xD

No spoko dużo szczęścia dla was
  • Odpowiedz
@Dama_z_Kurczakiem: Oczywiście, związek rozpadnie się z inicjatywy kobiety. Ujmie to w słowa o samorozwoju i karierze, twierdząc, że on jej nie dorównywał. Prawda jest jednak taka, że kobiety nie chcą być z facetem, którego postrzegają jako gorszego od siebie.

Mężczyznę natomiast zwykle to nie interesuje, ile zarabia partnerka, jej pieniądze to jej własne, jego to wspólne.
  • Odpowiedz
@Dama_z_Kurczakiem: nie byłem nigdy w takiej sytuacji, zawsze zarabialiśmy podobnie lub ja więcej. Nie sądzę jednakowoż aby miało to dla mnie jakiekolwiek znaczenie, jeśli ona nie miałaby problemu z tym, że na zarabiam mniej to ja tym bardziej nie
  • Odpowiedz
@Dama_z_Kurczakiem: Takie związki rozpadają się z waszej inicjatywy, nie niebieskich. Myślę, że to byłby problem tylko dla facetów wyznających tradycyjne role płciowe, przez które mają potrzebę jakoś dominować w związku. Jakby ich wykluczyć z równania to myślę, że może 50% facetów by to zaakceptowała. Jakby jeszcze założyć, że różowa nie będzie próbowała awansować społecznie i rozglądać się w swojej pracy za nowym gachem, który będzie na jej poziomie zarobków, to
  • Odpowiedz
@Dama_z_Kurczakiem: Moim zdaniem lepiej byłoby inaczej sformułować odpowiedzi.

Czyli nie jako kwoty, a jako krotność, na zasadzie: do 10% więcej, 10-25% więcej, 25-50% więcej itd.
Bo zarabianie o 3k więcej to zupełnie inna kategoria tematu jeśli porównujemy 4k z 7k, a zupełnie inna jak porównujemy 20k z 23k.

Do tego moim zdaniem brakuje opcji że "tylko ona zarabia" i opcji wymijającej że nie ma to znaczenia.
  • Odpowiedz