Wpis z mikrobloga

Zawsze byłem jakiś taki "roztrzepany", zapominałem o rzeczach, zapłacić rachunek, zadaniach w robocie. Błądziłem głową w chmurach, łatwo się rozpraszałem. Do tego jak miałem coś zrobić to robiłem wszystko, żeby tego nie zrobić, albo zrobić to jak najpóźniej. W szkole też tak było i to mimo, że oceny miałem dobre - bardzo często słyszałem, że jestem "zdolny, ale leniwy". Czułem, że faktycznie sporo mi się nie chce i taki po prostu jestem.

Jakiś czas temu trafiłem przypadkiem na instagramie na kilka rolek pokazujących zachowania typowe dla osób z ADHD. Cholera, też tak mam - pomyślałem i zacząłem zgłębiać temat, a ilość pasujących zachowań rosła. Zaintrygowało mnie to na tyle, że zapisałem się na profesjonalną diagnozę. Wczoraj po południu miałem pierwsze spotkanie, które miało najpierw zweryfikować czy w ogóle jest sens dalej w to brnąć. Po pierwszym spotkaniu psycholożka stwierdziła, że mam tyle książkowych objawów, że prawie na pewno mam ADHD i testy prawdopodobnie będą formalnością.

To jeszcze nie jest ostateczna diagnoza, ale już wiele mówi. Mam 29 lat, wcześniej nie miałem takich podejrzeń. Czy ktoś był w takiej sytuacji? Szczerze to jestem trochę w szoku.

#adhd #psychologia
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Klim4s: Ja byłem taki sam. Zacząłem się kontrolować, myśleć przed działaniem i nie skupiać się na sobie. Już niem mam ADHD. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
To jeszcze nie jest ostateczna diagnoza, ale już wiele mówi. Mam 29 lat, wcześniej nie miałem takich podejrzeń. Czy ktoś był w takiej sytuacji? Szczerze to jestem trochę w szoku.

@Klim4s: Nom standard.
Ja się zdiagnozowałem po 30 :)

Moim ulubionym objawem było "lenistwo". Ogólnie tym "zdolny ale leniwy" mógłbym chyba
  • Odpowiedz
@quarien:

Dlatego od chyba 20 lat telefon mam w tej samej kieszeni spodni ;)

Z tym to się nie rozpędzaj, bo większość ludzi nosi rzeczy w tych samych kieszeniach, bo bez sensu nosić w różnych.
  • Odpowiedz
Z tym to się nie rozpędzaj, bo większość ludzi nosi rzeczy w tych samych kieszeniach, bo bez sensu nosić w różnych.

@Nemayu: Każda moja dziewczyna nosiła telefon w tylnej kieszeni, kurtce, torebce, w ręku w "potrzymaj mi telefon bo nie mam rąk".
  • Odpowiedz
@quarien: Bo to kobiety, które mają za małe kieszenie w spodniach, bo ktoś wymyślił, że tak taniej, a kobiety kupowały to co modne, a nie praktyczne. W efekcie nie mają, gdzie trzymać smartfonów i designerzy wymyślają coraz to nowsze paski i torebki na smartfona, zamiast zrobić głębsze kieszenie. Mężczyźni nie kupują niepraktycznych spodni, więc im nie obcięli kieszeni, żeby było taniej, bo nikt tego nie kupi - więc noszą zawsze
  • Odpowiedz