Wpis z mikrobloga

Kilka lat już wstaje tak do pracy 7:30-15:30 i to jest jeb€ne niewolnictwo, ciągle niewyspany, na mieście nic nie załatwię, nawet do dentysty na NFZ trzeba coś kombinować. I jeszcze ta atmosfera, jak widzisz przez okna jak ci życie przelatuje a ty nawet wyjść nie możesz przed czasem
#pracbaza #praca #korposwiat #produkcja #biuro #niebieskiepaski #rozowepaski
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HadrzanMosambista nie godziny są w sumie najgorsze, tylko to, że nie jesteś w stanie sobie zrobić luki na załatwienie spraw bez brania urlopu
Ja całe życie pracuje na późniejsze godziny, wstaje bez budzika, ale i tak nie mam problemy z dopasowaniem sobie pracy, żeby coś załatwić. Dlatego miałem w pewnym momencie 80 dni urlopu, a normalnie brałem kiedy tylko mi było trzeba xD

Nawet dzisiaj i jutro mam wolne ot tak
  • Odpowiedz
@HadrzanMosambista: 3 zmiany gorsze, zwłaszcza zimą. Jak masz nocki to p--------e j---a. Znowu zaczynać np 9 i kończyć 18? To już nic z dnia nie masz. Dla mnie ideałem by było 6-14, ale niestety mój kołchoz najwcześniej 7:30 działa :/
  • Odpowiedz
@HadrzanMosambista: 7:30 i niewyspany... przylecialem na platforme w srode po poludniu i od razu nocka, rano do lozka, o 3 po poludniu wrocilem na dniowki, porobilem do 19, rano na 7 i 16h roboty wiec jak wstalem nastepnego dnia to bylem troche niewyspany...
  • Odpowiedz
ale dużo lepiej byłoby dla ludzi, gdyby wielu ludzi z etatu przeszło na włąsną robotę.

@PowiatowyBanan: zwłaszcza bez pomysłu, bez wiedzy i bez chęci na prowadzenie swojego biznesu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
widzisz przez okna jak ci życie przelatuje

@HadrzanMosambista: chociaż masz okna, wyobraź sobie że pracujesz z wampirami którym każdy promyk słońca przeszkadza BO IM ŚWIECI W MONITOR ALBO W OCZY RAZI i wszystkie okna są 95% czasu pozasłaniane roletą i nawet jak jest jasny, słoneczny dzień to sztuczne oświetlenie musi być ciągle włączone ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
zwłaszcza bez pomysłu, bez wiedzy i bez chęci na prowadzenie swojego biznesu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@hpiotrekh: widziałem naprawdę mało inteligentnych gości w Polsce i w UK, którzy nauczyli się jednej rzeczy i robili ją dobrze. Myślę, że człowiek po 30 / 35 jest w stanie zarabiać na swoim hobby lub znaleźć coś, co robi lepiej niż inni.
  • Odpowiedz
dla mnie ideał to 4-12

@bzikus: Pracowałem tak kiedyś latem. Praca na budowie ale czysto inżynierka, z uwagi na upały po 12 i tak nie można byłoby pracować więc było idealnie. Ale no niestety u nas fajnie to działa latem bo o 4 to już jasno,. zimą lipa
  • Odpowiedz
@HadrzanMosambista: Ja zupełnie Cię rozumiem. Jak zacząłem pierwszą poważaną pracę, to była właśnie na 7:00 rano i byłem tym wykończony. Myślałem że tak po prostu wygląda dorosłość, że nie masz na nic siły, po robocie tylko p--------ć się na kanapę jak stary i czekać na kolejną pobudkę o 5:30. A ile to się nasłuchałem, że „eeee ja to na 4 wstaje, pięć kilometry idę do mleczarni i nie narzekam, a
  • Odpowiedz
@marraju: To nie jest kult, po prostu gros ludzi wstaje wcześnie i jest w stanie funkcjonować. Latem lubię sobie wstać (o zgrozo) koło 5.00 i iśc pobiegać, w sumie zima też wstaje o tej godzinie aczkolwiek brakuje tego vibe letnich poranków. Ale ja za to 22 maks śpię i nie wyobrażam sobie przesiadywania po nocach. Niestety nasza szerokość geograficzna nie sprzyja regularnemu rytmowi życia przez cały rok. Pod tym względem
  • Odpowiedz
by robił jakis własny biznes, a nie na etacie robił. W normalnym kraju gdzie zus nie kosztuje pół minimalnej a grosze, to możliwe.

@PowiatowyBanan: to zrób jakiś biznes. Przecież jest: Ulga na start, ZUS preferencyjny, Mały ZUS, Mały ZUS Plus.
Nikt nie każde płacić ci od razu pełnego ZUSu.

Jakby tego było mało, to są dofinansowania z Funduszu Pracy i Unii Europejskiej na rozpoczęcie
  • Odpowiedz