Aktywne Wpisy

jegertilbake +5
Załóżmy, że udaje wam się osiągnąć FIRE w wyniku w-------a inwestycji i możecie żyć z %. Powiedzmy, że jutro wasze portfolio to $1mln i dajecie to na lokatę negocjowaną w PKB osobiście przez mickpl z szefem PKO na 6% i dostajecie +/- 15k PLN miesięcznie bez potrzeby kontynuowania pracy.
Jak realistycznie wygląda wasz dzień biorąc pod uwagę, że:
1) Brak przymusu pracy odbiera motywację do trzymania dyscypliny więc trzeba się przygotować na to
2)
Jak realistycznie wygląda wasz dzień biorąc pod uwagę, że:
1) Brak przymusu pracy odbiera motywację do trzymania dyscypliny więc trzeba się przygotować na to
2)

drte111 +97

1. Spółka, o której pisze zero.pl to STOR9 sp. z o.o. sp.k. Czyli spółka komandytowa, w której komplementariuszem (podmiotem odpowiedzialnym za zobowiązania) jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Mamy więc już na wstępie wydłużony łańcuszek. Pozywamy tę spółkę, dostajemy wyrok, wysyłamy do komornika. Windykacja jest bezskuteczna, więc dostajemy klauzulę wykonalności na sp. z o.o. Kolejna windykacja też będzie bezskuteczna i wtedy możemy pozwać członków zarządu tej spółki. Jeśli egzekucja wobec nich będzie bezskuteczna, pozostają środki karne lub z zakresu prawa upadłościowego.
2. Czy wśród członków zarządu jest Robert Lewandowski? Absolutnie nie. Jego "własność" sprowadza się do tego, że ma większość udziałów w spółce, która ma udziały w spółce, która jest komplementariuszem zadłużonej spółki komandytowej. Tak, wiem, brzmi to świetnie. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
3. Czy mógł nie wiedzieć co się tam odjaniepawla? Procesowo odpowiem, że nie wiem. Mogę napisać tyle, że:
a) zarówno STOR9 spzoo jak i zadłużona STOR9 spzoo spk ostatni raz złożyły sprawozdanie finansowe za 2023 r. Brak sprawozdania za 2024 r., mimo że termin na jego złożenie upłynął.
b) w uchwałach tej spółki przewija się nazwisko siostry Roberta Lewandowskiego.
c) STOR9 spzoo spk ma zgłoszone w BIG (biuro informacji gospodarczej) zadłużenie na ponad 14 tys. zł. Jest to kwota niewielka natomiast mało przedsiębiorców, szczególnie w branży reklamowej ma umowy z BIG. Nawet więc jeśli mają wierzytelność do STOR9 to nie mają jej jak do BIG zgłosić.
d) w Krajowym Rejestrze Zadłużonych nie ma umorzonych egzekucji przeciwko spółce STOR9 spzoo spk. Oznacza to, że nawet jeśli jakaś sprawa jest w egzekucji to jeszcze się nie zakończyła.
e) w rejestrze pomocy publicznej nie ma rozłożenia na raty należności dla ZUS lub do skarbówki, więc albo takich wniosków nie składano albo te należności są płacone terminowo.
4. Czy wierzyciele odzyskają swoje? Ci zdeterminowani pewnie tak. Są na to bardzo liczne sposoby, przy czym ich opłacalność zależy od kwoty wierzytelności. W artykule "Jak odzyskać pieniądze od zawodowego dłużnika?" opisuję jakie są niestandardowe sposoby dochodzenia wierzytelności. Działają bardzo często, ale trzeba sie namęczyć.
-------------
#maszprawo - z języka przepisów na język polski o często spotykanych problemach prawnych. Tag #maszprawo jest tagiem autorskim. Jeśli masz pytanie do mnie wołaj mnie @LaudatorLibertatis lub użyj tagu #prawo, w przypadku chęci otrzymania pomocy od szerszego grona wykopowych prawników.
-------------
źródło: 2026-03-16 16_41_24-RaportZbiorczy_16_03_2026_16_22.pdf - Adobe Acrobat Reader (64-bit)
Pobierzhttps://wykop.pl/wpis/84946465/widze-ze-idzie-szerokie-oburzenie-w-sprawie-majtcz#292817047
Lista wygenerowana za pomocą Mirkowołacz