Wpis z mikrobloga

W 2024 kupiłem rower MTB i zastanawiam się czy go sprzedać i kupić przykładowo Gravela czy coś innego, ogółem wcześniej ceniłem sobie przykładowo jazdę po lasach i można było zapierdzielać z górki na nierównym terenie, ale zaczęło mi zależeć na zwiedzaniu i pokonywaniu dużych odległości ale również po ścieżkach, lasach i wiadomo po asfalcie. No i teraz pytanie czy to ma sens czy dostanę większego speeda na innym typie bo wiadomo MTB nie jest najszybszy, a robiłem nim dosyć długie trasy i mam wrażenie że na innym typie roweru byłbym w domu o wiele wcześniej. #rower
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Azurusek: Ja się początkowo przesiadłem z MTB na gravelka właśnie by jeździć dalej w tej samej jednostce czasu i zwiedzać sobie tereny przeróżne.
Gravel vs MTB to u mnie były jakieś 3-4km/h do średniej prędkości
  • Odpowiedz
@Azurusek: Podepne się bo mam podobną rozkminke. Kupiłem MTB w zeszłym roku bo całe życie na takich jeździełm ( ͡° ͜ʖ ͡°), ale wtedy mieszkałem na wsi, więc sporo lasów wokół, pól itd. Teraz przeniosłem się do miasta i głównie poruszam się asfaltem, czasem polece do lasu, ale jak to w miastach - lasy są i tak dość utwardzone. Myślałem nad dokładnie tym samym tzn. sprzedać
  • Odpowiedz
ale zaczęło mi zależeć na zwiedzaniu i pokonywaniu dużych odległości ale również po ścieżkach, lasach i wiadomo po asfalcie

@Azurusek: dużych to ile? 20? 100? 300? Wypożycz sobie w dekatlonie grawela i spróbuj czy to dla Ciebie

@LuterKebab a w Twoim wypadku akurat gravel idealnie by pasował
  • Odpowiedz
@Azurusek: Mam oba typy rowerów i wychodzi tak +2 km/h na korzyść gravela w stosunku do mtb 29 przy jeździe 50/50, ale mam słabe nogi. Chcesz jeździć dalej to po prostu dorzuć sobie uchwyty aero do mtb bliżej środka kierownicy.
  • Odpowiedz