Wpis z mikrobloga

Dobry,

Wracam z tradycyjna probsa o polecajke gdzie ruszyc z rodzina na wakacje i ferie zimowe 2026 i 2027.

Polecilismi mi tu Tajskie Koh Lipe, Malezje i ostatnio Paname. Tej ostatniej nie traktowalem powaznie jakos, bo wydawala mi sie zbyt niebezpieczna destynacja na urlop z rodzina. Ale dodalem sobie do listy obserwowanych biletow i jak wleciala promocja Condora to bez przekonania kupilem.

Bylo przek*a pieknie. Nawalilismy 1,5kkm wynajetym autem. Bylismy w miejsach gdzie nie bywaja turysci i przez prawie 2 tygodnie nikt na nas nawet krzywo nie spojrzwal a spotykalismy sie tylko z serdecznoscia. Byly duzbgle, widoki, trekingi, rajskie wyspeki snorkowanie z rekaminami itd..

Szukam teraz inspiracji i zaczynam sie rozgaldac za biletami na nastepne wyjazdy.
Pare uwag:

- rodzina 2+2 - kiddosy beda mialy 14 i prawie 16 lat
- raczej objazdowka - nie ma opcji siedziec w hotel przez ~2 tygodnie na dupie
- budzet elastyczny, ale generalnie chcualbym sie zamknac w 2-3k na leb za bilet round trip
- chetnie cos nietuzinkowego i nieznanego
- jestesmy mobili wiec wylot moze byc z kazdego lotniska w kraju + tych najbzliszych u sasiadow: berliny, frankfurty czy Wieden tez wchodza w gre
- najchetniej dolot do jakiegos duzego miasta - HUBu - z 2-3 dni na aklimatyzacje i dalej gdzies w trase na tydzien
- moge bez problemu wypozyc smaochod
- termin: wakacje szkolne 2026 + ferie zimowe 2027 dla Wielkopolski
- raczej dalej jak blizej
- nie wymagamy resortow i luksusow

Z kierunkow, ktore nas interesuja a nie bylismy jeszcze:

Afryka - Kenia + safari - jakies inne Panstwo afrykanskie gdzie mozna w maire latwo i tanio doleciec?
Azja - Wietnam, Kambodza , Chiny?

Ktos cos podpowie? Nie oczekuje,ze oczywiscie gotowego planu zwiedzania a raczej podpowiedzi i popcheniecia w jakims nieoczywistym dla mnie kierunku.

#tanieloty #taniepodrozowanie #loty #podroze #podrozujzwykopem #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
bigger2 - Dobry,

Wracam z tradycyjna probsa o polecajke gdzie ruszyc z rodzina na wa...

źródło: obraz

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ramirezvaca: A kurla dokladnie! pisalem dzis na kolanie.

Skladam w imeniu rodzinki szczere podziekowania bo bylo mega. Nie jest to kierunek dla kazdego ale nam sie bardzo podobalo.

Widzialem na jakims blogu na Madagaskar bilety rozsadne tez
  • Odpowiedz
@bigger2: z racji, że czujesz różnicę, między PR-em kraju, a rzeczywistością, polecam Kolumbię. Patrząc na wynajem auta polecam Namibię. Różnorodność atrakcji, natura, egzotyczne zwierzęta - polecam Wietnam. Każdy z tych trzech krajów ma wszystko to, o czym wspominasz w relacji po wizycie w kraju, gdzie Ci się podobało, więc jest ogromna szansa, że również tam Ci się spodoba.
  • Odpowiedz
@bigger2: Madagaskar jest inny, a tu masz bezpieczny las deszczowy, dobre zaplecze noclegowe, praktycznie brak niebezpieczństwa od strony zwierząt, aktywny wulkan :), plaże też są. Ot taka bezpieczniejsza Panama. Mówią, że Reunion to Madera na sterydach, ja się nie zgodzę, to zupełnie coś innego i muszę przyznać, że robi na mnie wrażenie bo Francuzi potrafią w szlaki trekingowe. Jak wspomniał @adasteBatory Kolumbię też polecam. Tam gdzie polecisz będzie świetnie,
  • Odpowiedz
  • 0
@adasteBatory: No Kolumbia jest na liscie. Nawet beda w Panamie teraz sporo osob mi polecalo kilka miejsc, wiec jest na pewno wrocimy,

Namibii nie bralem w sumie pod uwage, ale patrze ze stosunkowo tanio mozna tam doleciec Kondorem, ktorym bylismy teraz w Pananmie. Byles?

Wietnam jest na liscie od dawna. Ale znowu.. jest tak duzy i zroznicowany,ze jakbym mial go nawet dokladniej liznac to potrzebowalbym kolo 1,5 miesiaca. Polecasz jakis
  • Odpowiedz
  • 0
@ramirezvaca: o. To jest rekomendacja, ktora mi wystarczy. Reunion przyjrze sie blizej. Kolumbia po wizycie w Panamie tez jest na miejscu, Dostawalismy duzo polecajek Kolumbijskich i zamierzam z nich skorzytsac.

Gdzies tam na grupach tez widzialem,ze przewijal sie Salwador i ludzie baardzo sobie chwalili. Jakby Ci sie cos jeszcze rzucilo na oko to pisz. Mam sporo czasu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@bigger2: a może zastanów się na wyjazd w innych klimatach np. Spitsbergen? Rejsy do Piramidy i Barentsburga są fajne, ogarnąć pozwolenie na b--ń to też nie jest jakiś wielki problem, albo Grenlandia i Artic Circle Trail w sierpniu, ciekawy treking niezbyt forsujący.
  • Odpowiedz