Wpis z mikrobloga

Ludziom w bloku o--------a.
Zrobiłem w pełni automatyczną szklarnię z #temu na balkonie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bajery obejmują:
- Automatyczne podlewanie po wykryciu wilgotności gleby na poziomie ~20%
- Uchylanie drzwiczek do wietrzenia kiedy temperatura w środku przekroczy 28 stopni
- Pomiar wilgotności i temperatury w wewnątrz szklarni i na zewnątrz
- Screenshot z kamery co 30 minut do sklejenia później timelapse z wzrostu sałaty XD
- Pomiar nasłonecznienia w lx
- Pomiar poziomu wody w zbiorniku w %. Zbiornik jest również kontenerem na skropliny z klimatyzacji, będzie się sam napełniał w lato. Czasami tam doleję nawóz tylko.

Ogólnie polecam zabawę w #homeassistant i #esp32 #esphome , świetne hobby.
Wiem że ta szklarenka nie ma sensownego wymiaru pod uprawę chociażby normalnego pomidora, ale w sumie mam w------e w te roślinki. Bardziej mnie cieszyła automatyzacja tego wszystkiego, lutowanie płytki PCB, programowanie sterowników :D
A warzywka to bonusik
#chwalesie #ogrodnictwo #botanika #szklarnia #it #iot #informatyka
Pwner - Ludziom w bloku o--------a.
Zrobiłem w pełni automatyczną szklarnię z #temu n...

źródło: 650104963_1446909720405507_7238822806909299940_n

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pwner:
Jakiego modułu użyłeś do pomiaru nasłonecznienia w lx i jak to rozwiązałeś technicznie?
Bardzo by mi się przydał taki pomiar - chciałbym, by HA informował mnie, że pobór energii w domu jest duży i jednocześnie światełko "marnieje" - więc będzie zaraz rzeźbiona bateria (i by automatycznie wyłączy nagrzewnicę w pokoju która pcha tam energię cieplną gdy jest chłodno i PV działa).
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@bialy100k: to czujniczek BH1750, malutka płytka stosowana też w dronach. Podłączenie do ESP32 jest banalne, chat GPT ogarnął wpis w konfiguracji YAML w esphome w HA bezbłędnie :D
  • Odpowiedz
  • 2
@driveback: Tutaj szklarenka. Mi się udało ją dorwać za 200zł, ale trzeba ją jeszcze zaimpregnować żeby móc ją stawiać na zewnątrz. Elektronikę brałem z aliexpress i botland, jest tego pełno tam. Do tego serwer do postawienia HA - HP T620 z Allegro poleasingowy z 32GB SSD i chociaż 4GB ramu
  • Odpowiedz
@Pwner: Czym mierzysz wilgotność gleby? Przetestowałem kilka różnych czujników i wszystkie pokazują dane z d...
Ale plusik za pomysł...
  • Odpowiedz
  • 0
@balker: To są te czujniki. Myk polega na tym, że trzeba je najpierw skalibrować i zaprogramować żeby bzdur nie pokazywały. Są też inne czujniki wilgotności gleby tańsze, które mają elektronikę nieosłoniętą w części gdzie czujnik powinien być w glebie - rdzewieją po 2 dniach xD. Ogólnie wilgotność gleby to skomplikowany temat, żeby to zrobić porządnie trzeba byłoby rozdzielić podlewanie na każdą donicę (bo np. pomidor potrzebuje więcej wody niż sałata),
Pwner - @balker: To są te czujniki. Myk polega na tym, że trzeba je najpierw skalibro...

źródło: Zrzut ekranu 2026-03-15 172543

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 3
@ggs-hg: Kupujesz jakiś serwerek np. T620 od HP chłodzony pasywnie, mało prądu ciągnie. Instalujesz tam Home Assistant, podpinasz do swojej sieci wifi. Kupujesz sterownik ESP32, instalujesz wtyczkę do obsługi tego w Home Assistant, piszesz do GPT co chcesz mieć i jak to podłączyć - super sobie AI z tym radzi. Dostęp z każdego miejsca na świecie jest możliwy przez usługi ZeroTier, i to za darmo! :D
  • Odpowiedz
  • 2
@tlenekciemiezcanu: Mam jedną pompkę 12V z aliexpres, do tego nie spryskiwacze, a kroplowniki. Przewodów jest może łącznie z 5 metrów. Są fajne zestawy do kupienia za grosze. Dostajesz przewody, trójniki i kroplowniki właśnie, co jest idealne do tego rozwiązania, a niekoniecznie by się sprawdziło w ogrodzie.
Na końcówce masz taki zaworek który możesz skręcić/rozkręcić regulując przepływ wody. To jest zajebiste, bo pompka po prostu pcha wodę gdzie tylko może, do
Pwner - @tlenekciemiezcanu: Mam jedną pompkę 12V z aliexpres, do tego nie spryskiwacz...

źródło: Zrzut ekranu 2026-03-15 173436

Pobierz
  • Odpowiedz
@Pwner: Tak jak piszesz, nie trzeba w ogóle nic ogarniać żeby zrobić podobne rzeczy :D Sam parę miesięcy temu (bez żadnej wiedzy w tym temacie) zmajstrowałem system ogaru do terrarium na esp32, czujnik BME280, jak spada wilgotność poniżej 70% to odpala nawodnienie, ale tylko w nocy jak jaszczur jest aktywny, żeby miał co pić, w dzień działają lampy w określonych godzinach żeby roślinki mogły rosnąć, mam też podgląd na tel
niewidzialnywszechmogacy - @Pwner: Tak jak piszesz, nie trzeba w ogóle nic ogarniać ż...

źródło: 7fd36439-6236-439c-9260-9d62ed211d36

Pobierz
  • Odpowiedz