Wpis z mikrobloga

@xyz_xyz: baofeng uv-5r. Tani i jest do niego najwięcej poradników i akcesoriów. Dokup tylko lepszą antenę niż fabryczna. Powinieneś zamknąć się w 200 zł.
Ogólnopolskie testy łączności odbywają się 13 dnia każdego miesiąca na kanale 2 pmr (446,01875 MHz).
Zapraszam do udziału :)
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: Widzisz różnicę 5W czy 10W nie ma żadnej szybciej bateria padnie. uv5r to urządzenie dla krótkofalowców z licencją oczywiście kupują je też inni aby używać byle gdzie nie znając band planu, i właśnie z tego powodu takim powinno się tym radiem p##$@%@!ć w zakuty łeb. Jak lubią robić śmietnik niech go robią na pmr.
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: juz wyleczył sie ziomek co zobaczyl, ze z PMR i CB sie nie przebije bo blokuja go sklepy, dzwigi oraz dzieciaki to postanowił isc moim sladem i robi licencje na sluzbe radiokomunikacyjna czyli #krotkofalarstwo

Tak samo przy testach łączności sporo leci sie bezpośrednio oraz z baz a mobil/reczniak najlepiej sie sprawuje przez przekaznik.

@szarin to to nic. Wiele razy bylem świadkiem jak pruli na pasmie LPD
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Bananowy_Kochanek: 80% Twojego posta jest dla mnie nie zrozumiałe (ʘʘ) czyli jednym slowem w czasie pokoju pmr jest do bani, wymaga "widocznosci". Cb mialem kiedys w aucie potrafiło lecieć i na 5km. Mnie jakos zabawa w lacznosc w czasie pokoju nie bawi. Chce w razie W jak padnie gsm dowiedziec sie gdzie e.w sie kierowac lub zglosic zdarzenie/zawolac o pomoc.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Bananowy_Kochanek: @szarin @tico_bot @new-object a wiec tak podsumujmy troche ta rozmowe.

Nie chce uzywac radia w normalnych czasach ( e.w posluchac). Nie widze potrzeby gadania, nagadalem sie dawniej przez cb jak byl bom na to- starczy.

Chce radia ktore w razie kataklizmu, wojny czy innego zdarzenia pozwoli mi utrzymać łączność jak padną z
  • Odpowiedz
QuanSheng UV-K6 /UV-K5.

@xyz_xyz: te radyjko kup, a nie uv5r. Dlaczego QuanSheng? Możesz wgrać moda, i podsłuchiwać na prawie każdej czestotliwości, nawet CB radio podsłuchać można (nie wyraźnie, ale się da)

Czy te chinskie wynalazko nadadza siw do tego co wyzej napisalem ?

raczej nie masz innego wyboru niż Chińskie, bo te europejskie to żart. Nie warte ceny
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: a co, bozia ci rączki up... że wyszukać nie potrafisz?
Jest XXI wiek, masz AI, masz google, masz wszystko. Rozumiem pytać o ogólne rzeczy, kierunki, ale nie o takie konkrety które można zweryfikować w 1 minute ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: Baofeng z lepszą anteną ma duży zasięg, tylko musisz wejsć wyżej. Ja uzyskałem prawie 100 km.
Baofeng uv-5r jest tani i najlepszy dla początkujących bo ma dużo funkcji. Moc jest większa niż dopuszczalne 0,5W ale nikt tego nie kontroluje.
W baofengu możesz zamontować: adapter do zasilania z zapalniczki, adapter na baterie paluszki zamiast oryginalnej baterii litowej, ma radio fm i mocną latarkę. Moim zdaniem swietny sprzęt w razie W
  • Odpowiedz
@tico_bot: baofengi mają ten problem, że softu nie można zmieniać i mają ograniczenia do nasłuchu częstotliwości. Moc między QuanSheng a baofengiem ta sama - bo 5w.

Do zabawy QuanSheng na pewno lepszy, a kosztuje 110zł
  • Odpowiedz
@xyz_xyz: Nie miałem styczności z tym modelem więc ciężko powiedzieć. UV5R jest na rynku od lat i jest sprawdzony. Na yt jest najwięcej filmów opisujących działanie poszczególnych funkcji. Dla początkującego to duży plus bo nauczysz się wszystkiego a później kupisz sobie coś lepszego :)
  • Odpowiedz