Aktywne Wpisy
bulba1605 +762
Czekałam na to jakieś 27 lat, aż wreszcie udało się spełnić marzenie (ʘ‿ʘ) spodziewałam się, że to jest duże, ale nie spodziewałam się, że jest AŻ TAK duże
#podroze #podrozujzwykopem #chiny
#podroze #podrozujzwykopem #chiny
źródło: 978
Pobierz
adam-yxz +27
#dieta #jedzenie #gotowanie #zdrowie
Eh... Chciałbym zjeść jakiś normalny obiad znaczy taki nie przetworzony, tylko zrobiony z w miarę zdrowych produktów bo po śmierci mamusi jem cały czas te przetworzone gofno. Czuje już że organizm mi wysiada od jedzenia tej paszy.
Normalnie gdybym miał kobietę to ona by mi gotowała a tak muszę świadomie się truć ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Eh... Chciałbym zjeść jakiś normalny obiad znaczy taki nie przetworzony, tylko zrobiony z w miarę zdrowych produktów bo po śmierci mamusi jem cały czas te przetworzone gofno. Czuje już że organizm mi wysiada od jedzenia tej paszy.
Normalnie gdybym miał kobietę to ona by mi gotowała a tak muszę świadomie się truć ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Skracając wywód, wyszło, że najlepsza teoria współpracy w relacjach długoterminowych (zwana z ang. "Tit for Tat", czyli "wet za wet") zakłada bycie od razu miłym (współpracującym), który odpowiada złem na zło, czyli oddaje, ale nie chowa urazy, czyli szybko wraca do współpracy, gdy druga strona pokaże, że chce współpracować. Czasem nawet skuteczne bywa częstsze wybaczanie.
No i pod tym względem udowodniono to czarno na białym. Matematycznie. Nie wiem czy Jezus był bogiem, synem boga, w trójcy świętej, lecz na pewno był geniuszem, jak Arystoteles czy Pitagoras, bo wiedział o czymś, zanim to wykazano matematycznie w XXI wieku.
W relacjach krótkoterminowych, jednostkowych, z kolei opłaca się czasem zdrada. Ludzie mało inteligentni społecznie myślą krótkoterminowo, więc do dzisiaj zdarza się, że ludzie oszukują się. Długoterminowo jednakże zawsze wygrywa teoria współpracy jezusowej. Współpracuj, nie chowaj urazy, ale nie bądź też workiem do bicia. Jednakże także czasem częściej wybaczaj, niż wypada, by nie skończyć rozgrywki na wzajemnym oddawaniu sobie ciosów, albo na wieloletniej wymianie ostrzału artyleryjskiego, jak na Bliskim Wschodzie.
#jezus #teoria #nauka
Jezus nie optymalizował wyniku, nauczał "nadstaw drugi policzek" czyli jednak na zło odpowiedz dobrem :)
a z "tit for tat" to racja - kiedyś zrobili konkurs na najepszy algorytm który w długiej rozgrywce zdobędzie najwięcej punktów, różni profesorowie nadsyłali jakieś wymyślne cuda, a na końcu i tak wygrał tit for tat
Ja też mógłbym się nazwać świętym Januszem i spisać ewangelię Tadeusza Kościuszki z pamięci i z przekazów ustnych. Na ile byłoby to zgodne z prawdą, każdy sam może sobie odpowiedzieć.
Moja hipoteza jest taka, że Jezus był geniuszem i jego
Podczas przesłuchania przed Annaszem na spoliczkowanie odpowiedział od razu (nie chował urazy, natychmiastowa konfrontacja), ale nie poleciał na kapłana
https://youtu.be/mScpHTIi-kM
@heniek_8: "Kończ waść, wstydu oszczędź" 2.0
Doczytaj sobie o co chodziło z tym policzkiem. O uderzaniu wierzchem dłoni i kulturze panującej w miejscu gdzie żył Jezus 2000 lat temu. Możesz się zdziwić
@heniek_8: @JWRJWR Nadstawienie drugiego policzka to wezwanie do przerwania spirali nienawiści i rezygnacji z prywatnej zemsty, a nie zakaz obrony. Sam Jezus podczas procesu stanowczo bronił się przed zarzutami, żądając dowodów od arcykapłana, a apostoł Paweł surowo ganił swoich oprawców. Chrześcijaństwo uczy, że złu nie wolno pobłażać, ale nasza obrona przed nim nie może wynikać z urażonego ego, nienawiści czy chęci zadawania cierpienia.
To jest to czego nie rozumie prawactwo w Polsce, że polityka, to nie jest realizacja "egoizmu narodowego".
"Tit 4 Tat", że natychmiast, z całą stanowczością, odpowiadasz krzywym zagraniem na krzywe zagranie. Pod warunkiem że twoja odpowiedź może być przynajmniej porównywalna. Dlatego dobrze jest być stowarzyszonym z grupą middle powers, albowiem power middle powers zasadza się
źródło: image
Pobierz@JWRJWR: ja tam dokładnie nie studiowałem pisma, ale w twojej metodzie widzę pewne zakrzywienie: to co ci pasuje możesz brać dosłownie, to co ci nie pasuje, bierzesz w "moim zdaniem przekręcili to bo późno spisywali" - więc zawsze wyjdzie zgodnie z
@siepan: ale co mam doczytać i gdzie? podaj źródła może?
bo ja doczytałem tak: uderzanie wierzchem dłoni było uważane za głupotę a z policzkiem chodziło o to żeby nadstawic drugi - i dalej błądzę o oświecony :)