Wpis z mikrobloga

• 9
może mi ktoś wytłumaczyć co jest lepszego w pożyczce w euro niż we własnej walucie?

@maczeta31: sprecyzuj pytanie. Bo w unijnym SAFE bierzemy to z innymi krajami i mamy o wiele lepsze warunki niż bylibyśmy w stanie dostać sami, a do tego zakupy też robimy wspólnie co dodatkowo zwiększa naszą pozycję negocjacyjną.

Nikt nie jest w stanie przebić dla Polski warunków 3% przy tego typu kredycie.

Nie mówiąc już o
  • Odpowiedz
@Kismeth: co jest nieprecyzyjnego w moim pytaniu? Widzę, że dobrze partyjna propaganda weszła skoro musisz wszedzie wcisnąć pisowcow xD jakie lepsze warunki? Po pierwsze bierzemy kredyt w euro narażając sie na ryzyko kursowe, po drugie producenci wiedząc, że dostaną kasę z programu podwyższą ceny o 100%, tak dziala kazda dotacja, po trzecie sprzęt ktory kupil PiS był dostępny tylko w Korei wiec gdzie mial go kupić?
Powtórzę raz jeszcze: co
  • Odpowiedz
@maczeta31: po kolei. Safe jest na trochę ponad 3%, 10 lat karencji, spłata za 45-50 lat (nie pamiętam dokładnie), gdzie gdybyśmy wyemitowali obligacje to byłoby to 5-6%, okres spłaty byłby też dużo krószy. Prawie całość (blisko 90% z tego co czytałem) byłaby wydana w Polsce, niektórych rzeczy się po prostu nie da u nas kupić. Ryzyko kursowe istnieje zawsze, ale przy tak dużych oszczędnościach zaoszczędzimy potężne kwoty.

Mylisz programy socjalne i
  • Odpowiedz
@maczeta31: pomysł Glapy to z tego co rozumiem odwrócona optymalizacja podatkowa. Zeby uniknąć corocznego podatku belki na giełdzie mozesz zrobic taki myk, ze sprzedajesz akcje na których masz stratę i zaraz potem je odkupujesz. Twój stan posiadania nie zmienia sie- ale zaksiegowales stratę i cyk, podstawa opodatkowania sie zmniejsza. To nie jest porada inwestycyjna i kolega mi to opowiadał. A Glapa chce zrobic odwrotnie. Złoto urosło, wiec cyk sprzedamy i
  • Odpowiedz
@Kismeth: może mi ktoś wytłumaczyć co jest lepszego w pożyczce w euro niż we własnej walucie?

@maczeta31: korzystniejsze warunki. Dlaczego nie pytałeś o to propagandysto, gdy pisowcy brali mniej korzystne pożyczki w obcych walutach?

Powtórzę raz jeszcze: co jest złego np.
  • Odpowiedz
@oreze: euro wymienione na pln nie będzie mialo wplywu na inflację ale ta sama kasa wydrukowana przez NBP to już będzie miała xD i tak bedziemy płacić za wszystko 3x tyle po producenci to nie są debile i wiedzą ze kasa z SAFE musi byc wydana tu i teraz i my musimy to wydac tak czy siak.
  • Odpowiedz