Wpis z mikrobloga

po uj ci robot który odkurza jak odkurzacz sam odkurza

@PopeLeon: Wyjdzie po schodach? zmyje naczynia? wyczyści lustra/szyby? zrobi pranie? uprasuje? śniadanie przygotuje?, etc...

To właśnie po to są humanoidalne roboty - żeby zrobiły te wszystkie nudne czynności których sami nie lubimy robić.
  • Odpowiedz
@PopeLeon: Więc ty nie będziesz potrzebował takiego robota a ja chętnie kupię żeby mi wyciągał naczynia ze zmywarki, wstawiał pranie, przygotowywał śniadanie (dla mnie, żony i dzieci), robił zakupy, wynosił śmieci, ścinał trawę, grabił liście, odkurzał/mył samochód, etc... I jestem w stanie zapłacić za takiego robota tyle co za nowy samochód bo na tyle wyceniam czas zmarnowany na te wszystkie czynności... których nie lubię robić.
  • Odpowiedz
grabił liście

@kwanty: o czym ty mówisz, widać że trawnika nie miałeś w życiu i nie wiesz ile j-----a na wiosnę jest z nim
Btw trawnik można co dzień ścinać robotem już takie som mordo
To wszystko co opisujesz jest na dziś nie do przeskoczenia dla AI, wymaga wielu małych decyzji których taki robot nie będzie umiał podjąć i będzie po prostu bezużyteczny
PopeLeon - >grabił liście

@kwanty: o czym ty mówisz, widać że trawnika nie miałeś w ...

źródło: 1000007407

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@PopeLeon: No ja właśnie o tym piszę. Wertykulacja na wiosnę, sprzątanie na zimę, przycinanie kwiatow, etc...

Tak, to nie jest możliwe obecnie ale zaraz będzie. Właśnie dlatego robią humanoidalne roboty. Bo są one dostosowane do tych wszystkich czynności o których pisałem
  • Odpowiedz
@kwanty: to nie jest takie proste trzy przykłady życia
1. Wchodzisz pograbic,k---a gdzie grabie, no ktoś je zostawił w drugim końcu działki
2. Wyciągasz rzeczy ze zmywarki, otwierasz szafkę gdzie trzymasz szklanki a tam cala z------a nową, zbędna zastawą którą twoja żona kupiła w IKEA wczoraj
3. Chcesz powkładać pranie do komody dziecka otwiersz szufladę a tam wszystko przemielone jak na wysypisku śmieci bo córka szukała tej jednej bluzki
  • Odpowiedz
to nie jest takie proste trzy przykłady życia

1. Wchodzisz pograbic,k---a gdzie grabie, no ktoś je zostawił w drugim końcu działki

2. Wyciągasz rzeczy ze zmywarki, otwierasz szafkę gdzie trzymasz szklanki a tam cala z------a nową, zbędna zastawą którą twoja żona kupiła w IKEA wczoraj

3. Chcesz powkładać pranie do komody dziecka otwiersz szufladę a tam wszystko przemielone jak na wysypisku śmieci bo córka szukała tej jednej bluzki

@PopeLeon: I właśnie o to chodzi!!!
  • Odpowiedz
@kwanty: i tu się myślisz, llm się nie uczą i to jest zajebista bariera, bo powiesz mu jedynego dnia pranie chowaj tu i hui nic nie zapamięta, na dzień dzisiejszy uja wiadomo jak to rozwiązać bo do treningu tych ai potrzeb tysięcy gpu i elektrowni atomowej, więc na dziś do niczego się nie nadają
  • Odpowiedz
zastanawiam się czy w dalszej przyszłości roboty sprzątające i naprawcze nie przybiorą formy mikrojednostek współpracujących ze sobą na zasadzie mrowiska

@Trampoliniusz-Pompka: IMHO na 100% będzie jakiegoś rodzaju optymalizacja - tak jak roboty spawające w fabrykach samochodów, ale póki co cała przestrzeń dostępna dla ludzi jest przystosowana do ludzie pod względem gabarytów, zasięgów, sposobów chwytania, udźwigów, etc... Dlatego roboty humanoidalne będą właśnie rządzić w najbliższych dekadach.
  • Odpowiedz
i tu się myślisz, llm się nie uczą i to jest zajebista bariera

@PopeLeon: Napisz esej z polskiego? Rozwiąże test z matematyki? Zaplanuje podróż?

Widzisz... działa. Sposób uczenia jak widać nie jest najważniejszy. AI nie musi się uczyć tak jak człowiek.
  • Odpowiedz