Wpis z mikrobloga

Nawrocki przynoszący amerykańskiemu ambasadorowi weto w zębach weto - nagranie ejajizowane.

Niepokoi mnie, że wielu przeciwników SAFE (tych w dobrej wierze, a nie botów) nie rozumie co tutaj się tak naprawdę stało. Oceniając całość działań kluczowych dla obronności polityków PiS (Nawrocki, Cenckiewicz jako szef BBN), działalność ambasadora USA oraz politykę MAGA dochodzi się do oczywistego wniosku, że celem jest całkowite uzależnienie Polski od zakupów uzbrojenia w USA. Ma się to stać nie tylko kosztem zakupów w Europie, ale nawet kosztem polskiego przemysłu zbrojeniowego.

Sytuacja jest niebezpieczna nie tylko ekonomicznie i militarnie, ale przede wszystkim politycznie, bo USA obecnie jest nieprzewidywalne, nierozsądne i do tego spiskuje z Rosją ze szkodą dla naszego regionu. Zatrzymanie wsparcia dla Ukrainy oraz zdjęcie sankcji na rosyjską ropę to główne przykłady.

Weto w sprawie SAFE nie miało na celu unikania zadłużenia i obronę suwerenności. To był cios w europejski i polski przemysł zbrojeniowy, którego od PiSu oczekiwały USA.

#safe #wojskopolskie #militaria #gospodarka #usa #trump #polska
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@GeneralX: Ustawa o SAFE obejmowała wyłącznie kwestie proceduralne, które umożliwiały sprawnie procedowanie programu.

Lista planowanych zakupów była jawna dla prezydenta.
  • Odpowiedz
@wjtk123: sam byłem kiedyś zwolennikiem sprzętu od USA, choć pisiorem nigdy. Po tym, co Stany pokazały przez ostatnie lata, jakie atrakcyjne zamówienia poleciały i po tym, jak nawrocky torpeduje SAFE, jestem przekonany, że się myliłem.
Obecnie stany gwarantują niepewność wszystkiego. Niepewność dostaw, niepewność umów, niepewność samego sojuszu. Nic, tylko brać od takich.
  • Odpowiedz