Wpis z mikrobloga

#apple
Jakiś Mirek mi zarzucił, ze jestem zaślepiony jabłkiem. Ma racje - jestem bo wcześniej miałem topowe produkty Samsunga i Della - i wymieniałem max co dwa lata bo a to bateria siadać zaczęła, a to zaczął mulić po kilku aktualizacjach.

Obecnie siedzę na serii pro z Apple - MacBook Pro m1 z 2021r, iPhone 16 pro max (byłby iPhone 14 Pro Max ale się zbił ekran), nie mam k---a absolutnie żadnego powodu dla którego miałbym cokolwiek zmieniać. Do pracy nie ma lepszego sprzętu, koniec i kropka.

Można się oszukiwać i rzeźbić ręcznie jakieś rozwiązania pod linuxem, tylko że w--------i się to przy pierwszej aktualizacji a mój czas jest zbyt cenny żeby go na to tracić - wolę w tym czasie odpocząć, spędzić czas z rodziną, lub zarobić kilka k na jakimś działaniu swoim.

To się rozumie dopóki wtedy jak Cię na to realnie stać. To tak jakbyś dyskutował o zaletach posiadania nowej 911 z ludźmi którzy jeżdżą kilkuletnią kią. Szkoda czasu.
Jednym i drugim da się dojechać, ale wrażenia po drodze jakby zupełnie inne ¯\(ツ)/¯
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanieAreczku: Topowe to te co mają napchane od groma bajerów żeby fajnie wyglądały na reklamach i żeby bateria nie mogła tego udźwignąć. Kupuj średnią półkę.
  • Odpowiedz
@PanieAreczku: ogólnie Apple pod kątem optymalizacji i bezpieczeństwa raczej nie ma sobie równych, jeżeli masz wszystko z appla (tzn. telefon, komputer, tv itd.) to działa to cudowanie. Problem zaczyna się, gdy wykonujesz pracę w oprogramowaniu specjalistycznym, które nie jest wspierane przez Jabłko - dla mnie z racji zawodu apple nadaję się tylko do kosza. Inna sprawa, że stosunek jakości do ceny w imacach / iphonach nie jest dobry.
  • Odpowiedz
  • 0
@edantes:

Problem zaczyna się, gdy wykonujesz pracę w oprogramowaniu specjalistycznym, które nie jest wspierane przez Jabłko

Musi być coś turbo niszowego. Stosunek cena/jakosc jesli patrzeć wylacznie na koszty bebechów faktycznie nie jest dobry, ale jesli weźmiesz pod uwagę OS i cały ekosystem który działa od strzała … to zmienia postać rzeczy moim zdaniem. Płacisz za wszystko a nie sam
  • Odpowiedz
@PanieAreczku: rozwiązania dla branży AEC w dużej mierze nie jest wspierana przez apple i jest to o tyle ciekawe, że często apple uchodzi właśnie za urządzenia dla grafików i designerów - może i tak, ale nie dla architektów.
  • Odpowiedz
  • 0
@edantes: AutoCAD oraz AutoCAD LT są oficjalnie dostępne na system macOS. To chyba dwa najpopularniejsze programy. Jesli chodzi o jakies super specjalistyczne to moze ich nie byc na arm bo wymagałoby to przepisania w zasadzie na nowo całego softu xD
  • Odpowiedz
@PanieAreczku: AutoCAD niby jest, ale działa bardzo źle przy skomplikowanych plikach. Poza tym autocad to strasznie przestarzała technologia, jak ktoś rysuje domki jednorodzinne to może się nada ale większość biur pracuje na revicie / archicadzie. O ile archicad od kilku wersji nawet sobie radzi z ios o tyle revit w ogóle nie jest wspierany.
  • Odpowiedz
@PanieAreczku: Chat dwa komputery klasy PC 2 i 4 lata pracy pod pingwinem i nic nie nie rozleciało. Co robię źle!?

Co do smartfonów to w sumie racja ale iPhone 13 po 4 latach zaczyna się przycinać. Jasne lepsze to niż bezużyteczność po 2 latach ale nadal.
Co do MacBook Air m1… nie chcę o nim rozmawiać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@edantes: jest jeszcze chyba bricscad ale nie sprawdzałem tego na macbooku nigdy, jakby działał okoej to bym zamawiał maca mini i wystawił stacjonarkę na olx/ zainstalował linuxa
  • Odpowiedz
Do pracy nie ma lepszego sprzętu

@PanieAreczku: najśmieszniejsze co dzisiaj przeczytałem
na macos np. fajny ten finder, taki nieużywalny w ogóle, natomiast iphone tak się rwie do pracy że nawet nie ma opcji profilu służbowego, gdzie w niektórych korpo nawet teamsów nie uruchomisz
  • Odpowiedz
i wymieniałem max co dwa lata bo a to bateria siadać zaczęła, a to zaczął mulić po kilku aktualizacjach.

@PanieAreczku: nigdy nie spotkałem się z takimi przypadkami u siebie, a miałem różne modele. W zasadzie po 3 latach to bateria zawsze trzyma mi tak jak po wyjęciu z pudełka.. w każdym smartfonie tak miałem, teraz mam samsunga s20fe, w czerwcu będzie 4 lata, no i tak samo trzyma bateria. Nic
  • Odpowiedz
@PanieAreczku: no tak srednio panie areczku.

Iphona uzywam bo jak kupowalem to nie bylo nic wydajnego w dosc kompaktowym rozmiarze. Zadnego wow.

Mam airpodsy pro i wieczne problemy z polaczeniem i ladowaniem. Po pol roku wymienili na nowe i to samo. Z iphonem sluchawki samsunga duzo lepiej dzialaly.

Macbook sprzetowo topka. Co z tego jak ten z-----y macOS nie nadaje sie do pracy? Mam macbooka pro juz jakies 3 lata.
  • Odpowiedz
  • 0
@MercedesBenizPolska: no tak średnio bym powiedział, mam AirPods Pro i pro max, ani razu na żadnym z urządzeń mi nie zerwało połączenia. Mało tego, przełączają się pięknie w locie. Słucham muzyki na MacBooku, odbieram tel i one się same przełączają, je wyciągam ich z uszu. Kończę połączenie - muzyka sama gra dalej
  • Odpowiedz