Wpis z mikrobloga

czy osoby które mieszkają w domach, a nie w blokach, nie boją się włamań? bo wydaję mi się że w bloku jest bezpieczniej, choć poza tym to we wszystkim lepszy jest dom... czy nie ma ciągle tej myśli, że ktoś może się włamać? nigdy nie mieszkałem w domu
#dom #mieszkanie #nieruchomosci #pytanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Balento: Pół życia w bloku, a drugie pół w domu na wsi. Bez porównania lepiej dom, a obaw nic więcej o jakiś włam. Grunt to ogrodzony teren i dobre sąsiedztwo. Do tego w tych czasach monitoring po taniości. Sam mam 4 kamery, ale bardziej na ogląd co w domu się dzieje i jak w ogrodzie sytuacja, niż z obaw.

Ale fakt, gdybym miał gdzieś wolnostojący dom na większym odludziu niż
  • Odpowiedz
@eugeniusz_geniusz: Z autem to mam lekki ubaw, jak ktoś do mnie przyjeżdża w gości (miastowy), parkuje na ogrodzonym i zamkniętym terenie i zamyka auto. Tzn. rozumiem ten nawyk i w porządku, ale sam często i pod bramą auto otwarte zdarza mi się zostawić i nigdy nic.
W służbowym aucie z kolei (terenowe, dość specyficzne) mam na dachu grubą - solidną linę z szeklą, i kanister 20L z benzyną. Od 3
  • Odpowiedz
@Balento: wychowałam się w domu w mieście, teraz mam mieszkanie w bloku i raz mi sie zdarzyło, że wypuszczajac psa na siku w środku nocy przylapałam na włamie jakichs złodzieji pokryw od studzienek kanalizacyjnych. Także niezła statystyka, na prawie 30 lat życia.

W bloku zawsze ktos sie może przesmyknąć do klatki i zacząć sprawdzać po kolei drzwi, czy ktoś przypadkiem nie zostawił otwartych.

Zresztą tak jak pisze @Fist_Of_Truth kamery
  • Odpowiedz
@Balento: jak wychodzę z domu to rzadko go zamykam na klucz, a żona chyba nigdy samochodu nie zaklucza, na podwórku mam narzędzi za kilka tys, węgla za kilkanaście, kanistry pełne benzyny, jacuzzi za 40k etc... a to tylko to co jest na zewnątrz. drzwi domu na noc też nie zamykałem na klucz od lat... z tej tematyki to żona ma zakaz wrzucania zdjęć na SM że nie ma jej w
  • Odpowiedz
@Balento: kilka warstw zabezpieczeń - wysokie ogrodzenie, następnie czujniki ruchu w ogrodzie+kamery 4k z AI - wszystko po kablu, Automatyka domowa pozorująca że ktoś w chacie jest. Następnie rolety antywłamaniowe, drzwi i okna z wyższa klasa antywłamaniowosci, następnie kontraktony w oknach i antywibracyjne 2w1, następnie czujniki ruchu i obecności w domu plus kamery w części „reprezentacyjnej”.
Nie ma domu którego nie da się sforsować, stąd dobre jeszcze ubezpieczenie na sam
  • Odpowiedz
@Balento:

czy osoby które mieszkają w domach, a nie w blokach, nie boją się włamań?

Żeby w Polsce wizja włamania spędzała Ci sen z powiek to trzeba mieć chyba dość kruchą psychikę.
  • Odpowiedz
z mojego byś był w stanie samodzielnie wynieść rzeczy za przynajmniej 200k w pół godziny

@TomSz: włam na chate nie trwa pół godziny mordo
  • Odpowiedz
Tzn. rozumiem ten nawyk i w porządku, ale sam często i pod bramą auto otwarte zdarza mi się zostawić i nigdy nic.

@Fist_Of_Truth: to raczej kwestia zdrowego rozsądku, jak zostawisz otwarte auto/dom to ubezpieczyciel ch00ja ci wypłaci w większości wypadków. Niekoniecznie to musi być włamanie ale nawet dewastacja czy cokolwiek innego

jak wychodzę z domu to rzadko go zamykam na klucz, a żona chyba nigdy samochodu nie
  • Odpowiedz
@Atomic_Cookie: zdaje sobie sprawę z możliwymi problemami z ubezpieczycielem, po prostu op za bardzo w strachu żyje ;) Dwa razy zgubiłem w swoim mieście portfel i raz mi go przyniesiono do domu, innym razem dostałem telefon gdzie po niego podejść.

W ciągu roku / dwóch w końcu zamontuje ten alarm, wymienię drzwi frontowe na takie zgodne z ubezpieczeniem i alarm będzie mnie upominał że mam wszystko zamknąć na klucz na
  • Odpowiedz
czy osoby które mieszkają w domach, a nie w blokach, nie boją się włamań?

@Balento: zależy, u mnie nikt nie łazi bo koniec ślepej ulicy, wszędzie monitoring i wszyscy się znają. Imo o wiele bezpieczniej niż w bloku.
  • Odpowiedz
  • 0
@PanieAreczku: a jak działa ten alarm? musisz np. odcisk palca albo czip dać przed wejsciem do ogrodu? i na ile sekund wtedy jest rozbrojony? i czy może od razu wysyłać do firmy ochroniarskiej LUB NAWET na policję?
  • Odpowiedz
@Balento: normalnie xd jest zazbrojony kiedy jest taka potrzeba. Ja mam ustawione że przy wyjściu z domu mam jeden przycisk smart którym opuszczam rolety, wyłączam światła w całym domu, uzbrajam alarm. Jednym kliknięciem. A więcej opcji mam z poziomu telefonu gdzie mam predefiniowane scenariusze
  • Odpowiedz