Czy ktoś zna jakieś portfele które można założyć na laptopie i nie można importować na telefon?
kiedyś było coś takiego możliwe z Electrum na tails ale odkąd android zrobił apke na telefon to można importować hasło i mieć dostęp do portfela z telefonu. Chodzi mi o taki portfel właśnie który można zainstalować tylko na laptopie i nie ma aplikacji na telefon ani nie ma możliwości importować hasła do innego portfela (chyba, że do portfela tylko laptopowego) ???
@NieoznaczonaReklama: chodzi o to, że elektrum tworzy klucz prywatny którego nie można importować nigdzie indziej poza elektrum na aplikacji w androidzie. Kiedyś jak nie było tej apki to tego klucza nie można było importować nigdzie indziej poza właśnie elektrum na laptopie. I o to mi właśnie chodzi czy jest jeszcze jakiś portfel jak elektrum było kiedyś kiedy klucz wytworzony w elektrum działał tylko i wyłącznie w elektrum i nie dało
@MarekKucharz: oj, jak bardzo się mylisz... Seedy i klucz prywatny są uniwersalne, tyle że electum nie używa BIP39, ale to żadnemu złodziejowi nie przeszkodzi w niczym. Chcesz mieć jakąkolwiek pewność to tylko klucz sprzętowy ledger, tangem itp.
@NieoznaczonaReklama: to nie prawda, próbowałem importować klucz z electrum do blue walllet i się nie dało (używałem 13 własnego słowa), można jedynie z blue wallet do elektrum ale nie z elektrum do blue wallet. to samo do sparrow.
@fervi: chodzi o to, że chce założyć portfel na laptopie następnie sprzedać laptopa i mieć tylko adres na który będę wysyłał bitcoiny z innego portfela. Ale nie chce mieć dostępu do tych bitcoinów dopuki duputy nie kupie latpopa :) takie zabezpieczenie, przed samym sobą, żeby tylko dokupywać i nie sprzedać w chwili "słabości" :)
@MarekKucharz: kombinujesz tak że gdzieś zgubisz te BTC i nigdy nie odzyskasz
Weź wygeneruj normalny portfel, na telefonie zaimportuj watch-only (xpub/ypub/zpub..) tak byś mógł generować nawet kolejne adresy tego portfela a nie będziesz mógł ich wydawać. Seed przechowuj w bezpiecznym miejscu na papierze. Tak że musiałbyś ręcznie przepisywać co jest upierdliwe i może nadejdzie chwila otrzeźwienia
a najlepiej jak wyżej ale używaj trezora i trezora gdzieś dobrze schowaj by nie
Czy ktoś zna jakieś portfele które można założyć na laptopie i nie można importować na telefon?
kiedyś było coś takiego możliwe z Electrum na tails ale odkąd android zrobił apke na telefon to można importować hasło i mieć dostęp do portfela z telefonu. Chodzi mi o taki portfel właśnie który można zainstalować tylko na laptopie i nie ma aplikacji na telefon ani nie ma możliwości importować hasła do innego portfela (chyba, że do portfela tylko laptopowego) ???
źródło: 1000006789
PobierzNie wiem czemu się boisz telefonów, jak bezpieczniejsze od komputerów są :D
Weź wygeneruj normalny portfel, na telefonie zaimportuj watch-only (xpub/ypub/zpub..) tak byś mógł generować nawet kolejne adresy tego portfela a nie będziesz mógł ich wydawać. Seed przechowuj w bezpiecznym miejscu na papierze. Tak że musiałbyś ręcznie przepisywać co jest upierdliwe i może nadejdzie chwila otrzeźwienia
a najlepiej jak wyżej ale używaj trezora i trezora gdzieś dobrze schowaj by nie