Wpis z mikrobloga

#zegarek #diy monitorowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) plecy zrobione, elektronika zalana żywicą. o dziwo jeszcze działa. oczywiście jest krzywo, niedokładnie i piekło perfekcjonistów. jeszcze tylko poprawić bebechy i można zamykać...
szmij - #zegarek #diy monitorowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) plecy zrobione, elektronika zalana ży...

źródło: IMG_0163

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szmij: Jeśli masz dostęp do CNC (bo chyba nie dłubałeś tych cyferek ręcznie?), to można by się pokusić o zrobienie wersji, w której w ogóle na froncie nie ma tych plastikowych wstawek, a segmenty świecą wprost przez drewno. Wyfrezowanie gniazd tak, by został milimetr drewna na dnie nie jest żadnym wyzwaniem, myślę, że przy dobrej, sztywnej frezarce powinno dać się zejść nawet do pół milimetra, a przez to już będzie
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: a i tu jest plot twist - dłubałem ręcznie ( ͡° ͜ʖ ͡°) tak, gdybym miał w zasięgu numeryczną frezarkę to bym szalał, ale to co proponujesz to już faktycznie hardcore i wymagałoby super precyzji, nie znam się na drewnie na tyle, żeby powiedzieć, że to realne czy nie
  • Odpowiedz
a i tu jest plot twist - dłubałem ręcznie

@szmij: a to szacun. Że Ci się chciało i że wyszło nawet całkiem całkiem.
Powiem tak - dać by się dało, choćby dremelem na statywie (tylko dobrym, a że dremelowe statywy to g---o jest, tu zdecydowanie bym polecał "dremela" marki Proxxon - świetny statyw jest w ofercie) z dobrze ustawionym ogranicznikiem. Do tego ostry frez, wysokie obroty i spokojnie się da.
  • Odpowiedz
@szmij: zaintrygowało mnie to na tyle, że aż przetestowałem na kawałku sosnowej listewki. Rowek z denkiem grubości 0,6mm (stara wizytówka w roli kalibratora głębokości freza), frezuje się bez najmniejszego problemu, w roli frezarki wspomniany Proxxon ze statywem. Dwie czerwone diody fi3mm z prądem 8mA dają może mało kontrastowy, ale w sumie przyjemnie wyglądający ślad na wierzchu drewna. Na zdjęciu to wygląda o wiele bardziej rozmyte, niż w realu, aparat tu
Jarek_P - @szmij: zaintrygowało mnie to na tyle, że aż przetestowałem na kawałku sosn...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: uo panie, ja to nie mam precyzji w rękach ani w głowie na takie rzeczy ( ͡° ʖ̯ ͡°) ale może za jakies 2-3 lata jak mnie najdzie na kolejny zegarek to przemyślę ten design :D
  • Odpowiedz
ja to nie mam precyzji w rękach

@szmij: powiedział gościu, co właśnie ręcznie wydłubał 28 równych rowków na wylot, bez widocznych uszczerbień :)
  • Odpowiedz