Wpis z mikrobloga

Covid, wojna na Ukrainie, a teraz pomarańczowa małpa z brzytwą na smyczy obrzezańców atakująca Iran i po raz kolejny rozpieprzając rynek paliw, a co za tym idzie znowu nakręcając inflację, która po raz kolejny dojedzie zwykłego Kowalskiego. Co to jest?! Przeklęta dekada XXI wieku? I co najgorsze jeszcze nawet się nie zbliża ku końcowi, więc co następne? Kolejna transza dopłat do kredytów, kolejne rządy PiS, a na deser, inwazja UFO?

Niech ktoś odpali save'a z 2019 roku, bo symulacja kompletnie wymknęła się spod kontroli (°°

#trump #iran #usa #wojna #polska #swiat #inflacja
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@reseted: Moim zdaniem wszystko się spieprzyło od 2009 i tej bańki na nieruchach w USA. Potem był ruch occupy wallstreet i lewackie środowiska zamiast wspierać biedotę to zaczęły tańczyć tak jak im grały korporacje. Do tego pojawiły się blackrocki jane streety, które zaczęły sterować rynkiem akcji. No cuda się zaczęły dziać. A to co mamy teraz to już tylko skutki
  • Odpowiedz
@reseted

dzisiaj widziałem newsa że black rock zablokował wypłacane pieniędzy z funduszy - nie wiem czy to nie fake news bo źródło tskie sobie ale jeśli nie to grubo sie dzieje, miałabyć wojna a będzie kryzys.

Różne tłumaczenia w komentarzach były, że znowu roluja slabe papiery z dobrymi (powtórka z 2008), jakaś rehipotekacja (banki wymieniają sie asetami klienta który manu nich kredyt, żeby wzajemnie pożyczać sobie kasę) oraz że kraje zatoki
  • Odpowiedz
@reseted: IMO Nie wymknęła się spod kontroli. Po prostu szary człowiek nie nadąża już za rozwojemy technologii i daje się wmanipulowywać w dowolne g---o.
Raz daje sobie zamknąć lasy, raz wysyła stare gacie ze strychu na Ukrainę, żeby później dowiedzieć się o Wołyniu.

A wielcy tego świata ten mechanizm bezlitoście eksploatują
  • Odpowiedz
via Android
  • 10
@cebulowy_krezus To prawda, zaczęło się wcześniej, ale mimo wszystko do 2019 roku moim zdaniem wszystko to jeszcze miało ręce i nogi oraz pewien sens, teraz natomiast mnie osobiście dopada bezsens ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@cebulowy_krezus

a ktos jeszcze pamięta jak w 2000 którymś islandia przegoniła banksterkę od siebie (potrzebowali powtórzyć glosowanie i pogonić jednego przekupnego premiera) i dzisiaj mają się całkiem nieźle....
a wtedy obiecywali im gruszki na wierzbie, spekulacje na walucie i tanią siłę roboczą... jedyne państwo które postawiło się banksterce
  • Odpowiedz
@reseted pamiętam, jak wracałem z nocki w robocie w 2016 i poszło info, że Brytyjczycy opowiedzieli się za Brexitem; poczułem wtedy dosłownie fizyczny ból/niepokój, że oto stary porządek upada; potem już równia pochyła Trump, Covid, wojna na Ukrainie, Trump x2 - dzieła dokona bezrobocie związane z AI. Żyliśmy wygodnie, umrzemy w gorszej biedzie niż ludzie po II wojnie światowej.
  • Odpowiedz
ktos jeszcze pamięta jak w 2000 którymś islandia przegoniła banksterkę o

@dreadingit: Problem w tym, że ty nie pamiętasz.
Islandia żyłą długie lata z bankowości. Każdy Islandczyk wyciągał na tym ciężką kasę.
Ściągali klientów przeważnie z UK. Kiedy przyszedł kryzys kredytowy ich banki miały problem. Uczciwy premier chciał oddac kasę zwykłym ludziom, którzy mieli konta w islandzkich bakach, ale Islandczycy go pogonili i powiedzieli - nie oddamy nikomu jego kasy.
  • Odpowiedz
@reseted: przecież w 2019 był kryzys imigrancki, pis u władzy, rosja w Ukrainie, trump prezydentem USA, zdziczałe prawactwo przejmowało internet i kolejne wybory w wielu krajach (orban, brexit itp)

Raczej chodzi ci o 2013 rok, wtedy jeszcze było przed tymi wydarzeniami wyżej
  • Odpowiedz
@reseted: ta małpa własnoręcznie doprowadziła do spadku cen paliw poprzez zwiększenie wydobycia, ale rozumiem że dla wykopka maksymalny kontekst to tydzień
  • Odpowiedz