Wpis z mikrobloga

Czasami mi się wydaje (i pewnie mam rację) że jakbym nie czytał absolutnie żadnych informacji z kraju i ze świata to moje życie stałoby się lepsze. Nie mam absolutnie żadnego wpływu na to co się dzieje w moim powiecie a co dopiero na wydarzenia światowe. Po co więc karmię się złymi informacjami które mnie nie dotyczą zamiast zająć się swoją rodziną i cieszyć się zyciem? #problemypierwszegoswiata #kiciochpyta #wojna
GrzegorzPorada - Czasami mi się wydaje (i pewnie mam rację) że jakbym nie czytał abso...

źródło: comment_1637802836S4gA9lmhWq6n8a407o65dG

Pobierz
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GrzegorzPorada: zadaję sobie to pytanie od dawna mireczku i powiem Ci, że chyba (przynajmniej w moim przypadku) za każdym razem gdy otwieram ten p--------k zwany socialami to mam nadzieję, w końcu przeczytać, że to wszystko jebło już totalnie
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: mam dokładnie to samo, ale z drugiej strony odczuwałbym jakiś podświadomy lęk, że nie wiem co się o--------a na świecie i nie wiem... nie był przygotowany? Ale na co xD mój mózg daje mi info, że jak wiem co sie dzieje na świecie to mam jakąś przewagę w razie wu, ale to tylko iluzja.
  • Odpowiedz
Nie mam absolutnie żadnego wpływu

@GrzegorzPorada: takich dobrych, posłusznych gojów oni potrzebują. To nie jest prawda, że jednostka nie ma na nic wpływu. Wystarczy poczytać o zamachach politycznych (Trump też się, dosłownie, otarł o kulę) czy Luigi Mangione. A gdy takich ludzi jest mnóstwo: rewolucja francuska, bolszewicka... You name it.

Mówienie w epoce cyfrowej, gdzie możesz skontaktować się z prawie każdym na świecie, polecieć gdzie chcesz i zweryfikować zabezpieczenia każdego
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: Mam od dawna identyczne przemyślenia. Dlatego nigdy nie miałem TikToka i nie używam od tego roku twittera.

Z drugiej strony odcięcie się od informacji też mnie trochę przeraża. Znajomego w------i niedawno z pracy po 10 latach i chłop właśnie taki dla zdrowia wyizolowany od newsów. Myślał, że złoży CV i siema przed okresem wypowiedzenia nowa praca. Tymczasem po 3 miesiącach weryfikacji, jak to wygląda to przypomina Neo z Matrixa
  • Odpowiedz
@GabrielOcello: jak się będzie działo coś ważnego, to nawet koledzy z roboty będą gadać o tym. Albo zawyją syreny, pomyślisz tylko, co to za święto i nagle na chwilkę będzie jasno, a Ty poczujesz delikatne ukłucie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: i tak i nie. Mój szef ma takie podejście i zawsze jest w szoku że wiem więcej o jego kraju niż on sam. Niby dobrze ale prawda jest taka że on później idzie na wybory i co może powiedziec?
  • Odpowiedz
  • 33
@GrzegorzPorada: Dobrze Ci się wydaje. Odstaw na tydzień sociale i zobaczysz jak zmieni Ci się samopoczucie. Te g---o istnieje tylko po to żeby wszyscy się nawzajem ciągnęli w dół.
  • Odpowiedz
@KRogala2512: To, że jeżeli już jest przebodźcowany przez informacje to może to przekuć na swój sukces. Niekoniecznie informacje trzeba czytać tylko złe, np na wojnach ludzie się bogacą
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: od wyborów prezydenckich ostatnich nie interesuje się Polską polityką.
Interesują mnie głównie wydarzenia lokalne mające bezpośredni wpływ na moje życie. Np zablokowana ulica albo jakiś event w moim parku .
Na resztę mam w większości w------e i jest mi z tym bardzo dobrze.

Też kiedyś zauważyłem to samo co ty kolego
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: o widzisz, ja też wpadłem na to jakiś czas temu, poblokowałem większość tagów na wykopie, niektóre g---o strony jak wp, Onet, itp poblokowałem na DNS, telewizorka nie włączam poza netflixem, w samochodzie Spotify i ...

Nagle znów mogę żyć swoim życiem bez ideowej walki o nic :) polecam
  • Odpowiedz