Wpis z mikrobloga

To jest interpretacja artystyczna, wygenerowane.

@LM317K: ale zdajesz sobie sprawę, że stosuje się różne sposoby wizualizacji w róznych celach, aby móc wydobyc jakies konkretne rzeczy? Zdjęcia mgławic tez zwykle nie przedstawiają obrazu jaki bys zobaczył na własne oczy. Najczęściej to kompozyt z danych w różnych zakresach fal (również tych nie widzialnych dla ludzkiego oka). W skrócie: rozne som
asdfghjkl - >To jest interpretacja artystyczna, wygenerowane.

@LM317K: ale zdajesz s...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: ok prosta sprawa, pokaż mi tą wizualizację (pierwsze zdjęcie z tego wpisu) ze strony naukowej np. nasa. Nie z faktopedii.
Ktoś wziął prawdziwe zdjęcie tej burzy wrzucił w chatgpt i kazał wygenerować super realistyczne ładne "zdjęcie". To nie ma nic wspólnego z odwzorowaniem, kolorami ani nauką. To jest clickbait, informacja nieprawdziwa.
W żadnym przedstawionym linku nie ma podobnego zdjęcia do tego wyżej, perspektywa jest zupełnie inna
  • Odpowiedz
@LM317K: ale to nie ma znaczenia. Opis zdjęcia wyrażnie mówi o tym, że na saturnie burze przyjmuja kształt hexagonu. Nikt tam nie napisał, że jak spojrzysz w teleskop to zobaczysz dokładnie to co na zdjęciu xD
Gadasz jak potłuczony
Taki kompozyt możesz sobie nawet samodzielnie zrobić, bo zdjęcia w różnych zakresach fal są czesto do pobrania z archiwum nasa. Nawet nasa czasem robi wizualizacje które na celu maja pokazać po
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: no nie dogadamy się bo jest zbyt duża różnica w poziomie iq, jakbyś dokładnie przeczytał o co mi chodzi to byś zrozumiał mój punkt widzenia.
  • Odpowiedz
@LM317K: @P-v-E albo prostszymi słowami: nie ma żadnej sondy w pobliżu Saturna, która mogłaby zrobić to zdjęcie. Teleskopem da się zrobić jej zdjęcie, nawet amatorsko, ale nie z takiej perspektywy. Teraz ogólnie Saturn jest tak obrócony, że biegun jego północny biegun będzie z Ziemi widoczny dopiero za 15 lat.
  • Odpowiedz
@asdfghjkl: @P-v-E @mozodo ale tak się składa, że @LM317K ma całkowitą rację

Heksagonalna burza na Saturnie jest faktem i istnieje wiele jej zdjęć wykonanych głównie przez sondę Cassini, co nie zmienia faktu, że ta grafika na górze to OD A DO Z G***NO WYGENEROWANE PRZEZ AI, CO AŻ WALI PO OCZACH!

Taki kompozyt możesz sobie nawet samodzielnie zrobić, bo zdjęcia w różnych zakresach fal są czesto do
  • Odpowiedz