Wpis z mikrobloga

Mam plan przeprowadzić się do Wrocławia, kupić tam mieszkanie. Na jakie dzielnice warto zwracać uwagę w budżecie ~15k/m2? Metrażowo celuje w 45-50m2. Da się cos sensownego kupić we Wrocławiu w tej cenie z rynku wtórnego, gotowego do zamieszkania? Jakie dzielnice polecacie, jakie odradzacie?
#wroclaw
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xr38: napisz coś więcej jakie masz potrzeby.
Lubisz zieleń? Chodzisz na basen? Pracujesz w centrum, czy raczej na obrzeżach?
Dobieraj lokalizację zamieszkania, do tego gdzie planujesz się przemieszczać. Podróż z jednego końca miasta na drugi to nie jest coś co chcesz robić codziennie :)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@rosomak94: na ten moment pracuje zdalnie, upatrzyłem sobie Wrocław jako potencjalnie dobre wojewódzkie miasto do życia :D Moje główne hobby outdoorowe to gra w tenisa ziemnego, bliskość klubu / kortów byłaby plusem.
  • Odpowiedz
@xr38: Korty są bardziej na południu - ja bym szukał albo gaj/tarnogaj, albo może Grabiszyn. I tak jak wyżej - tramwaj w tym mieście to podstawa.

Ale osobiście uważam, że Sępolno i okolice to jest najładniejsza okolica Wrocławia ;)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@twoj-stary-to-jp2: uważam, ze na południu nie ma nic lepszego w Polsce, Krakow jest overpriced przez turystów i studentów i jest masa smogu, Warszawy nie lubię, a mniejszych miast w stylu Rzeszowa czy Lublina nie biorę pod uwagę.
  • Odpowiedz
@xr38: Unikać dzielnic gdzie jest dużo kamienic i niestety miasto ma je na własność bo to osiedla jakbyś z taborem cygańskim mieszkał (sam mieszkam na kleczkowie xD)
Mi najbarbardziej przypadła do gustu Fabryczna dzielnica wrocławia, całkiem tam spokojnie. Mam mieszkanie na Grabiszynie i super mi sie tam mieszkało, znajomym na Bajana też zazdrościłem okolicy.
  • Odpowiedz
byleby nie kamienica, wielka płyta czy nowe to obojętne, o ile się zmieści w budżecie tych około 15k/m2

@xr38: Myślę, że w wielkiej płycie na luzie znajdziesz, budownictwo 10-30 lat też, nowsze może się trafi. Ja mieszkam w okolicach Magnolii i tutaj jest duże zagnieżdżenie miejskich "mediów", okolica dobrze skomunikowana. Jeśli nie będziesz mieszkać bezpośrednio przy ulicy Legnickiej to generalnie spoko.
  • Odpowiedz
@xr38: We Wrocławiu nie ma dzielnic. Ale tak bardziej na poważnie to zależy jakiego standardu oczekujesz i jakie są twoje potrzeby. W tej cenie możesz kupić nowe mieszkanie z niewykrytymi wadami, albo większej w wielkiej płycie , albo w "czynszówkach" do remontu i zamkniesz się w podobnej kwocie.

• Odpowiedz
@xr38: jako mieszkaniec Wrocławia mogę polecić okolice tam, gdzie:
1) jest w miarę nowe torowisko tramwajowe żeby szybko tramwajem dojechać do pracy. Tramwajem bo autobusy stoją w korkach.
2) są własnościowe miejsca parkingowe (najlepiej na zamykanym terenie - aktywiści samochodozowi panoszą po mieście i była jakiś czas temu akcja że poprzebijali opony w kilkunastu samochodach)
3) no najszybszy dojazd do pracy jest w obszarze, który wyznacza na górze odra, a
  • Odpowiedz
@jestemtunew: to nie wiem gdzie Ty mieszkasz :-) jestem urodzonym we Wro i od 1990 dzielnice istnieją i nie zostały nigdy zlikwidowane. To jest naturalny podział każdego z dużych miast. To że istnieje mniejszy podział na obszary jak OSIEDLA to nie znaczy, że dzielnice zostały zlikwidowane. Potwierdzeniem moich słów jest fakt, iż składasz PIT w urzędzie skarbowym dedykowanym swojej dzielnicy. Bo jakoś nie widzę, żeby istniał US Karłowice, US Różanka,
  • Odpowiedz