Wpis z mikrobloga

@Sportowy_swir_: Odnośnie lektora, to kliknij prawym na swoim tracku z i zrób tak jak jak na załączonym gifie nagrałem. Co do jakości wyeksportowanego pliku, to kluczem jest bitrate. Dla 1080p to jakieś 20 000 Kbps przy H265. To co widzisz na YT, jest ponownie przez YT skompresowane, więc trzeba im dostarczyć plik o jak najwyższej jakości. Najlepiej w 4k, bo YT używa znacznie wyższego bitratu wtedy.
smm - @Sportowyswir_: Odnośnie lektora, to kliknij prawym na swoim tracku z i zrób ta...

źródło: Nagranie z ekranu 2026-03-8 o 14.34.13

Pobierz
  • Odpowiedz
@Sportowy_swir_: A dzieje się tak jak odtwarzasz swój montaż podczas edycji w Resolve czy dopiero po eksporcie? Nie próbowałeś tam jakiegoś zwolnionego tempa zrobić?
  • Odpowiedz
@Sportowy_swir_: Ok, nie wiem czy to pomoże, bo nie spotkałem się nigdy z czymś takim (podobny efekt daje spowolnienie obrazu z Retime Process ustawionym na Frame Blend), ale spróbuj skorzystać z presetu H.264 Master, zaznacz w nim Network Optimization, wyłącz Frame reordering i Qualty zmień z "Automatic" na "Restrict to" i ręcznie wpisz 20000. Preset dla YT daje bardzo marną jakość.
Jeszcze dopytam, wszystkie klipy były nagrane w 24 fps?
  • Odpowiedz
@sm_m: ok, właśnie renderuję nowy film z tymi ustawieniami i zobaczymy jak wyjdzie. Jeżeli chodzi o fps, to w sumie wychodzi różnie. Jedne filmy mają 30 fps, inne 29 jeszcze inne 24
  • Odpowiedz
@Sportowy_swir_: To też może powodować problem, no bo jak pokazać 30 fps w 24 klatkach? Można z każdej sekundy wywalić 6 klatek i obraz będzie szarpał, można też robić jakąś interpolację, która powoduje takie powidoki.
  • Odpowiedz
@Sportowy_swir_: Wiem że dość stary już temat ale przechodziłem podobne problemy przy renderze, zmiana encoder profile z high na main wszystko odczarowała ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz