Wpis z mikrobloga

Od miesiąca mieszkam w nowym domu gdzie mogło mnie trochę ponieść z ilością okien od południa. Przy 14 stopniach na dworze w domu dobija do 30. Otwarcie okna powinno pomóc, ale mam rekuperację i z tego co wiem nie powinienem tego robić.

No i tu zaczyna się problem. Czerpnię mam na południu budynku. W rezultacie mimo że temperatura w cieniu to 14 stopni to na czerpni czujnik pokazuje 22 stopnie. Boję się pomyśleć co będzie latem.

Wpadłem na pomysł żeby dorobić gruntowy wymiennik ciepła, jednak tu pojawia się problem - zaraz przy domu mam 3 nitki kanalizacji miejskiej, więc 2 metry w dół nie zejdę nawet pomijając wszelkie aspekty prawne. Czy dorabianie takiego wymiennika na głębokości 50cm ma jakikolwiek sens? Jak inaczej rozwiązać problem temperatur? Klima w biurze jest, no ale w salonie będę mieć piekarnik latem.

Dom 60m2, rekuperator 250m3/h.

#budowadomu #budownictwo #klimatyzacja #dom #pytanie #remontujzwykopem #majsterkowanie
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jurix: Słusznie się boisz o to, co będzie latem. Pomyśl nad jakąś ścianą, wiatą, zadaszeniem - czymkolwiek, żeby się osłonić od tej lampy szatańskiej ()
  • Odpowiedz
@Jurix: latem słońce jest w zenicie i mniej świeci w okna. Co nie znaczy że problemu nie będzie, będzie i to duży :)

Zrób zadaszenie, markiza/pergola/oranżeria
  • Odpowiedz
  • 0
@darek-jg: Na dachu. Bezpośrednio przy wyrzutni od okapu i ścieków, więc nie ma opcji.

@O_i_l @Mishraaa Czerpnia jest na wysokości ok. 3m, blisko okien. Słabo celowo całkowicie odcinać sobie światło słonecznie.

@skawina Docelowo pewnie tak, ale ponownie, odcinam sobie
  • Odpowiedz
@Jurix: jak na dworzu będzie 30 to będzie lato i słońce będzie znacznie wyżej (zamiast 30 będzie 50 stopni nad horyzontem) założysz małą markizę i nic nie będzie wpadać do środka.
  • Odpowiedz
@Jurix:
1. Okna możesz otwierać przy reku, nikt tego nie sprawdza.
2. Czerpania na południe? Just zrób nową w innej ścianie niż południe bro. Możesz wykorzystać poddasze, aby poprowadzić nowy kanał
  • Odpowiedz
Docelowo pewnie tak, ale ponownie, odcinam sobie wtedy całkowicie słońce latem.

@Jurix: poczytaj sobie o ekranach zaciemniających. One obniżają temperaturę o kilka stopni do około 10 i nadal przez nie coś widać i słońce wpada do środka.
  • Odpowiedz
@Jurix: Czerpni się nigdy nie robi na południu, nie wiem kto tak to wymyślił. Jakieś chłodzenia, wymienniki itd. Daj sobie z tym spokój, naprawdę. Zobacz sobie jaką wymianę powietrza potrzebujesz przy danej delcie to sam sobie odpowiesz na pytanie czy warto. Załóż z jedną klimę 5kw w centralnym punkcie, do tego rolety i będzie bajka. Jak w dzień nikogo nie ma to zamykasz rolety, godzinę przed powrotem do domu włączasz
  • Odpowiedz
@Jurix: Rozumiem, moim zdaniem chociażby jedna klima w względnie centralnym miejscu + rolety (oszczędność prądu). Nie słuchaj bajek o chłodzeniu rekuperacją czy pompą ciepła.
  • Odpowiedz