"Ukradli mu 90000zł, choć nie podał oszustom żadnych danych logowania do banku, ani żadnych istotnych danych osobowych (!). Nie instalował też żadnej lewej appki.
Rozmawialiśmy wczoraj z Markiem, który opisał jak padł ofiarą scamu:"
Czytasz dalej i okazuje się, że owszem "nie podał oszustom żadnych danych logowania do banku, ani żadnych istotnych danych osobowych. Nie instalował też żadnej lewej appki", ale sam po prostu wpłacił 90 koła na kody blik złodziejaszkom ze Wschodu xD
Nie powinno się winić ofiary, ale w takim przypadku na usta ciśnie się określenie zaczynające się od "DE", a kończące na "BIL".
- "Niech pan odstrzeże PESEL oraz wypłaci 50000zł. To są pieniądze specjalnie oznaczone" - "A teraz niech pan podejdzie do bankomatu i wpłaca pieniądze na kody BLIK. Podaję kody" - "OK, a teraz ze względów technicznych proszę wpłacić pieniądze do kolejnego bankomatu" [przypis: chodzi o ominięcie limitów wpłat]
@z0mb1e: nasi bracia ze wschodu nigdy by tego nie zrobili. Zdziwinie skąd nowe samochody na ukraińskich blachach po Polsce jeżdżą lub kupują nowe mieszkania za gotówkę, każdego bym prześwietlał jak leci
@DeoLawson: w przypadku blika nie zwracają bo sam poszkodowany robił te operacje, zwracają tylko w przypadku włamania gdy zabezpieczenia banku nie zadziałały
@DeoLawson: Tylko tutaj jest inna sytuacja, bo prawo ue zaważyło, była w tym duża kasa dla prawników, do tego kredyt we frankach to był faktycznie scam, bo nikt nigdy 1 franka nie dostał , a tutaj debil po prostu dał kasę złodziejom xD
@z0mb1e: Banki uwierzytelniają rozmowę z konsultantem poprzez aplikację bankową nie przez SMS. Ta wiedza uratowała mnie przed tym samym scamem. To samo usłyszałem przez telefon co poszkodowany, przyszedł SMS z potwierdzeniem rozmowy z danym konsultantem, ale ja jeszcze poprosiłem o weryfikację przez apkę. I tego już Pan nie mógł zrobić. Poza tym BLIK na konto techniczne? Jak to usłyszałem to od razu zorientowałem się w sytuacji. Jaki bank w takim
kredyt we frankach to był faktycznie scam, bo nikt nigdy 1 franka nie dostał
@Molestern: do momentu w ktorym frank byl w cenie jakiej byl i bardziej SIE OPLACALO miec kredyt we frankach a nie pln, ro frankowicze jakos nie plakali, ze nie maja frankow tylko sie cieszyli ze maja lepsze raty niz 'frajerzy' zakredytowani w pln, czy nie?
"Ukradli mu 90000zł, choć nie podał oszustom żadnych danych logowania do banku, ani żadnych istotnych danych osobowych (!). Nie instalował też żadnej lewej appki.
Rozmawialiśmy wczoraj z Markiem, który opisał jak padł ofiarą scamu:"
#bezpieczenstwo #banki #scam
https://x.com/Sekurak/status/2030338275878052304
źródło: HC013RGXsAAxhCj
PobierzNie powinno się winić ofiary, ale w takim przypadku na usta ciśnie się określenie zaczynające się od "DE", a kończące na "BIL".
- "Niech pan odstrzeże PESEL oraz wypłaci 50000zł. To są pieniądze specjalnie oznaczone"
- "A teraz niech pan podejdzie do bankomatu i wpłaca pieniądze na kody BLIK. Podaję kody"
- "OK, a teraz ze względów technicznych proszę wpłacić pieniądze do kolejnego bankomatu" [przypis: chodzi o ominięcie limitów wpłat]
źródło: image
PobierzTacy głupi ludzie niech zwyczajnie tracą kasę.
no rzeczywiście, każdy by się złapał, już lecę i wpłacam XD
Na pewno nie w celach ostrzegawczych, bo człowiek opisany w artykule, powinien zostać ubezwłasnowolniony.
@Molestern: do momentu w ktorym frank byl w cenie jakiej byl i bardziej SIE OPLACALO miec kredyt we frankach a nie pln, ro frankowicze jakos nie plakali, ze nie maja frankow tylko sie cieszyli ze maja lepsze raty niz 'frajerzy' zakredytowani w pln, czy nie?
Literówki w niby oficjalnych SMS-ach oraz PDF-ach, np. "Włamanie chakierskie".