Wpis z mikrobloga

Taka mnie myśl naszła, że ostatnio najwięcej czasu spędzam nie nad pisaniem z AI. Co nad dobraniem słów, aby AI odpowiednio skroiło to co potrzebuję. Powoli zaczyna to już przypomina język programowania albo poziom abstrakcyjności podobny do tego jaki robiło się w "psudokodzie" na studiach.

Porównywałem z ciekawości wyniki z kolegą, który jest juniorem w IT. Pali 60% więcej tokenów na bardzo podobne zadania. Kosztuje więc firmę więcej w rachunkach za API.

Wychodzi więc na to, że nawet w głupim pisaniu z AI rola doświadczenia i wiedza techniczna będą miały przewagę nad kimś kto tego doświadczenia nie posiada 😆 i takim o to sposobem wszystko wraca na stare tory. A moja firma chciała wejść w agentic i inne tego typu piękne słówka, ale po dłuższych testach, próbach, paleniu $$$ wyszło, że ta rewolucja AI wcale aż taka bliska i wrócili do zatrudniania deweloperów po rocznej pauzie.

Ale zatrudnianie specjalistów też się zmieniło. Zatrudniają teraz tylko na UOP, a nie na B2B. Rola doświadczenia i trzymania deweloperów długo w firmie stała się priorytetem.

#programista15k #korposwiat
Aryo - Taka mnie myśl naszła, że ostatnio najwięcej czasu spędzam nie nad pisaniem z ...

źródło: {F38F0F15-8967-42CF-90A2-BF3B8B17112A}

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Powoli zaczyna to już przypomina język programowania albo poziom abstrakcyjności podobny do tego jaki robiło się w "psudokodzie" na studiach

@Aryo: a mi to właśnie niestety - w drugą stronę - przypomina poziom abstrakcyjności tłumaczenia czegoś drugiemu człowiekowi xD imo ludzi programuje się właśnie trudniej niż kod, dużo trudniej przewidzieć co ostatecznie zrobią. Z AI jest jeszcze gorzej, bo zwykle kuma jeszcze mniej kontekstu niż człowiek

Wychodzi więc na to,
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@TomSz: Nie wydaje mi się, żeby pracował mniej. Jako, że to junior to ma większą motywację, więc pracuje zdecydowanie ciężej niż ja chociażby robiąc nadgodziny, których nie raportuje (Co widać po jego statusie na teams w środku nocy).
  • Odpowiedz
@Aryo dużo ludzi używa firmowy komputer prywatnie. Ja podłączam go do TV czasami jak chce sobie wyścig obejrzeć bo mam tylko stacjonarkę. Teams wstaje standardowo.
  • Odpowiedz