Wpis z mikrobloga

Na tagu czasami widzę, że ludzie polecają, a inni zastanawiają się nad inwestycją długoterminową w ETFy lewarowane, na których gra się krótko terminowo a czasami tylko w transakcjach jednodniowych. ETFy lewarowane nie są narzędziami do handlu długoterminowego, jeżeli ktoś łudzi się, że jest inaczej i zrobi 90% gdzie zwykły etf zrobił 30% to machającypapież.jpg
LINK
#gielda
kokot1 - Na tagu czasami widzę, że ludzie polecają, a inni zastanawiają się nad inwes...

źródło: etfylewarowane

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kokot1: ale można np przyjąć jakieś ograniczenia. Np kupujesz gdy indeks jest powyżej EMA 200, jak spadnie i utrzymuje się poniżej to Sprzedajesz (i czekasz aż bessa się skończy) gdy wróci powyżej czyli trend wzrostowy wróci to kupujesz spowrotem, oczywiście jakieś drawdowny będą, ale ograniczasz ryzyko, że będziesz potrójnie tracił podczas bessy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dawidybankowe:

ale można np przyjąć jakieś ograniczenia

Ja pisze ciągle o inwestowaniu w długim terminie a nie kręceniu kółeczek, albo trzymaniu pozycji parę miesięcy.
  • Odpowiedz
@kokot1: ale zwróć uwagę, że wykres którym się podpierasz pokazuje ~90 dni a ja ci dowodzę, że wyglądał on inaczej w dłuższym terminie (3 kwartały).
Czyli paradoksalnie w twoim "długim terminie" Twój wykres daje gorszy zwrot niż moja pozycja, która miała realnie dłuższy termin niż te wykresy.
  • Odpowiedz
@Dawidybankowe: Chłop naczytał się mądrych książeczek o volatility decay i sra żarem na tagu, podczas gdy my na lewarach zrobiliśmy luźno ponad 100% zysku i spokojnie liczymy hajs. Wystarczy mieć chociaż pół mózgu, odpalić wskaźnik EMA 200 i ewakuować się do gotówki przed bessą, a nie trzymać bagiety do usranej śmierci jak typowy dawca kapitału. Gość pluje się o definicje "długiego terminu" i macha papieżem, kiedy dla nas kilka kwartałów
  • Odpowiedz
  • 1
odpalić wskaźnik EMA 200 i ewakuować się do gotówki przed bessą

dla nas kilka kwartałów na lewarze to wystarczający czas

Ja ciągle pisze o inwestowaniu długo terminowym dzbanie, ciekawe ile tego podatku zapłaciłeś po tym lewarze pewnie w ogóle, elo
  • Odpowiedz
  • 0
@lormont: nie kumam i tak podejmowania ryzyka z lewarem gdzie większa zmienność może wszystko zniszczyć jak przez ten rok można było lekką ręką zrobić ponad 100% na zwykłych akcjach.
  • Odpowiedz