Wpis z mikrobloga

#motocykle Motomaniacy, zmieniałem olej i zalałem jakieś 200-300ml więcej. Teraz maks pokazuje mi jak przechylę moto w lewo o jakieś 5cm. Czyli niewiele, zostawić czy zlewać?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@winsxspl: No ta, ale piszę w tagu motocykle. I chodzi o motocykl, producent pisze, że ma być 2.7 i tyle wlałem, ale stan był w okolicach połowy, więc dolałem 300ml i już jest leciutko ponad max.
  • Odpowiedz
@sebnysa: zbyt duża ilość oleju zaburza poprawny przepływ oleju przez układ smarowania.

Masz się trzymać zakresów podanych przez producenta. Nadmiar musisz zlać.
  • Odpowiedz
  • 1
Dzięki panowie za rady. Nie dawało mi to spokoju i zatargałem małżonkę pod moto i mocno przechyliłem go. Ja trzymałem przechylony motocykl, a małżonka pompką z butelki odpsikała nadmiar. Teraz jest stan, oczy nie krwawią. Jeszcze tylko umówić się na wymianę opon i jestem chyba gotowy.
  • Odpowiedz
  • 0
@piekuo: Tak, producent zaleca 2,7L ale było nisko, ja lubię max. No to dolałem... Ale już odessane. Szafa gra. U mnie nie ma miarki, jest tylko okienko, a to tak średnio dokładne, lekko przechylisz moto i już lipa. Jednak bagnecik ma swoje zalety.
  • Odpowiedz
Ale już odessane.

@sebnysa: Kompletnie niepotrzebna robota. To jest tak zaprojektowane, że jest margines poniżej minimum i max. Producent przewidział, że ktoś może wlać za dużo, albo zostawić za mało. Ja notorycznie mam zalane powyżej max, czasami z milimetr i jakoś od kilku lat i tysięcy kilometrów nic się nie dzieje.
  • Odpowiedz