Wpis z mikrobloga

@some_ONE: tak, ale ten kod, ktory pisze nie musi nawet dzialac. Jego zadanie to reverese engineering. Ja daje snippety, notatki, a on pisze. A pozniej sprawdzamy jak mu idzie. A ze firma jest bardzo surowa, to wielu takich sie pozbyla za mojej kadencji. Taki przyklad. Pisze kod ktory robi rzeczy na 1000 linijek. Intern ma go rozdzielic i sprawic zeby kazda czesc byla osobnym modulem. I wiesz na czym ludzie
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: no spoko, tylko jaki wtedy uzysk z takiego interna jeśli mógłbyś powiedzieć AI żeby ci to rozbiło na moduły i samemu szybciej sprawdzić bo ogarniasz?

no chyba tylko taki że gdzieś ci juniorzy szkolić się muszą a teraz z rynkiem dla nich ciężko
  • Odpowiedz
@some_ONE:

no chyba tylko taki że gdzieś ci juniorzy szkolić się muszą a teraz z rynkiem dla nich ciężko

nawet jak chcesz szkolić juniora to taka metoda jest raczej beznadziejna bo czego on się tak naprawdę uczy?
  • Odpowiedz
@some_ONE:

reverese engineering

@tubkas12: Nie, bo my nie chcemy tylko tego podzielic. Chcemy podzielic, porownac z dokumentacja, rozrysowac proces i uzupelnic braki. Taki gosc od wajb kodingu de facto uczy sie robic gownokod, ktory ma byc na juz. I takie jest zalozenie firmy i klienta. On nie ma umiec pisac dobrego kodu. Ma umiec zrobic slop, zwalidowac, poprawic co sie da i zamknac projekt. Tak Panowie wyglada teraz
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Klasyczny reverse engineering jest wtedy gdybyś powiedział stażyście, że masz funkcjonalność X lub system Y i ma zrobić klona który będzie działał tak samo bez znajomości jak to od środka działa. Refactor za to to po prostu zmiana struktury kodu bądź przepisywanie jego fragmentów ale z wiedzą jak coś działa od środka.

I tak taki reverse engineering to Ε›wietne Δ‡wiczenie w ogΓ³le dla kaΕΌdego programisty, ale z tego co
  • Odpowiedz
@tubkas12: Ale on nie wie jak cos dziala od srodka. Wie jak dziala system, ma dokumentacje, architekture, serwisy i moje sugestie. SΔ™k w tym, ΕΌe poczatkowy nie musi nawet dzialac w 100%. On ma wziac szkic. I na jego podstawie i innych wymienionych rzeczy, zrobic z tego cos, co klient kupi jako robota zrobiona przez mida w pol roku. Jesli szkic nie dziala, to ma ustalic dlaczego, jesli czegos brakuje
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Ok ale to jest trochΔ™ inna sprawa bo wyΕΌej pisaΕ‚eΕ› ΕΌe piszesz snippety tym ludziom albo cytuje:

Pisze kod ktory robi rzeczy na 1000 linijek. Intern ma go rozdzielic i sprawic zeby kazda czesc byla osobnym modulem

StΔ…d moja wypowiedΕΊ.
  • Odpowiedz
@some_ONE: Oczywiscie, ze nie. Ale korpo maja to gdzies. Coraz mniej firm wgl mysli o takich podstawach it jak wewnetrzna spojnosc systemu. Rynek idzie w strone serwisow ai, ktore robia cos. To cos ma dzialac i powstac szybko.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: a nie uważasz że mogą to mieć gdzieś tylko do czasu aż system będzie takim slopem że nie będzie się dało go ani utrzymać ani rozwijać?

bo to takie samo podejście jak to że każdego seniora da się zastąpić skończoną liczbą studentów
  • Odpowiedz
@some_ONE: Uwazam. I tam gdzie podejmuje decyzje tworze oprogramowanie poprawnie. Ale mam takie projekty, gdzie jestem najemnikiem. Ma dzialac. Wiesz ile razy tlumaczylem, przekonywalem, nawet robilem warsztaty. Duze korpo boja sie ai. Wola takie gownopodejscie, ktore dziala, niz spalic miliony. Wiec jesli uwazales, ze ja jestem jakims mega oredownikiem tego co dzieje sie teraz w ai, to nie. Nie jestem. Ale pracuje z pasji w jednym miejscu i wylacznie dla
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ZnajΔ…c ΕΌycie to wiΔ™kszoΕ›Δ‡ takich gΓ³wnoprojektΓ³w ai popada, zostanΔ… najwiΔ™ksi i startupy ktΓ³re od samego poczΔ…tku wykorzystujΔ… tΔ™ technologiΔ™ na powaΕΌnie jak elevenlabs
  • Odpowiedz
My chcemy cos co dziala a jak sie spieprzy to nastepny wajb koder poprawi.

@JamesJoyce: A ja myΕ›lΔ™ ΕΌe doczekamy siΔ™ tak powaΕΌnych fuckupΓ³w przez vibe coding, ΕΌe duΕΌe firmy bardzo szybko postawiΔ… ostre wymagania przy pracy z llm. Anthropic ma bardzo czΔ™sto outage, azure juΕΌ od kilku lat dziaΕ‚aΕ‚ c-----o, a aktualnie w microslopie klepiΔ… wszystko llm i jest tylko gorzej XD W amazonie duΕΌo zespoΕ‚Γ³w ma retro odnoΕ›nie
  • Odpowiedz
@RapIArbuzy: mam pełno mikro serwisów wibe codowanych i tym, że czasem coś się zepsuje się nie przejmuje nawet na tyle, żeby automatyczne testy wprowadzać ;) A CEO w mojej firmie napisał mi w czwartek 'built faster will make us way more money' więc tego się trzymam. Ci co się przejmują doskonałością nie osiągają sukcesów
  • Odpowiedz