Wpis z mikrobloga

#oswiadczenie #informatyka #linux
Ponad 20 lat unikałem VIMa, zawsze był jakiś mcedit (czemu k---a mc nie jest domyślnie w żadnej dystrybucji i trzeba go doinstalowywać? prawdziwe pytanie) ostatnio zobaczyłem typa jak w vimie n--------a i sie zakochałem (w vimie, nie w typie xD) Człowiek się uczy k---a tysiące skrótów Ctrl+K+D do visual studio a VIMem gardzi bo "trudny". C---a tam trudny, trzeba dorosnąć. Chyba dorastam xD Szczególnie że ram drogi (trochę #wojna) i trzeba szukać możliwości pisania na każde g---o / na każdym gównie. w planach mam odpalenie mikrolinucha na ch32v003 czyli g---o procku za 80 groszy, ale to jeszcze potrwa xD
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SerwerZKartofla: dosłowanie mam to samo, miałem kilka podejść do vima i dopiero niedawno zatrybiło, edycja tekstu sprawia dużo frajdy. Nawet zainstalowałem sobie plugin do firefoxa (vimium) żeby móc poruszać się po internecie skrótami z vima xd
  • Odpowiedz
  • 1
@Dharma: mnie urzekł split z terminalem - od zawsze używam screen'a do zostawiania sesji w tle i splitów i dobrze mi z nim (nawet na kubku se helpa zrobiłem i jak ktoś z daleka to ogląda to myśli że to jakiś wzorek xD) , ale to jest jakby lepsze, jakieś bardziej intuicyjne kiedy nie boisz się że ssh zerwie. wiadomo, screen jest do czegoś innego, ale jak się to jeszcze
  • Odpowiedz
@SerwerZKartofla: Sam mc jest dobry, ale od mcedit już lepszy jest nano na tych standardowych ustawieniach. Dobrze przynajmniej że w Bashu podmianka domyślnego edytora jest trywialna a mc będzie się tego słuchać wbijając F4.

A jak dla kogoś Vim jest "za trudny" to nie powinien korzystać z komputerów, resztę niech wytłumaczy ś.p. mistrz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Dharma: No, ja już się tak w to wczułem że i na
supra107 - @SerwerZKartofla: Sam mc jest dobry, ale od mcedit już lepszy jest nano na...
  • Odpowiedz
@SerwerZKartofla: wymyśliłem, żeby na stary laptop wgrać distro bez x i wszystko robić z terminala, więc szukałem czegoś takiego, żebym mógł wgrać tylko podstaw. Distro jak distro, debian + multimedia i ich własne narzędzia w reposach, pewnie nie będę miał potrzeby używania. Bo chce tylko odtwarzacz muzę i może jakiś terminalowe odtwarzacze youtuba wrzucę ale ich pewnie nie ma w repsach
  • Odpowiedz