Wpis z mikrobloga

@Famine: 7 GHz to ty chyba bardzo z Iranu nie pozbierasz. Taki kiepski net masz, że aż zewnętrzną antenę stroisz czy w jakieś "mikrofalarstwo" się bawisz?
  • Odpowiedz
@damch: Tam jest 7 MHz. Pasmo 40 m.
@Famine: Po słuchać stacji numerycznych? Lepiej zdekoduj tą dziwną telegrafię co idzie na 7.043 i 7.050, na moich antenach S9+20, ale to idzie na cały świat z podobnymi sygnałami więc instalacja musi być sroga.
  • Odpowiedz
@dktr: Racja, kiepsko spojrzałem. Przecież te pasma 7.001 - 7.01 to otwarte pasma do zabawy, pewnie wszystko co tam jest stałe to jakieś automaty z morsem uruchomione przez znudzonych typków w piwnicy.
  • Odpowiedz
@damch: To nie są otwarte pasma, to jedno z pasm amatorskich - 40 m od 7 do 7.2 MHz. Ta transmisja jest za mocna aby robił to jakiś amator dla zabawy, krótkofalowe big-guny się w takie coś nie bawią, a dzieciaki z licencją nie uruchomią takiej instalacji aby było tak to słychać na całym globie.
  • Odpowiedz
@dktr: Niby czemu nie, jaki sens ma teraz stacja numeryczna jak mogę ci dać listę dekodującą typu"dom=idziesz mleko=do niego" itp. i wysyłam ci email/sms. przecież takie rzeczy jak transmisja radiowa jest do zlokalizowania nawet przezamatora. Zbudować se nadajnik na takich częstotliwościach nawet na parę kW możesz za grosze w garażu. Przecież 7 MHz to tu tranzystory za grosze dają radę, brak potrzeby falowodów, ba, nawet koncentryka nie trzeba i 20m
  • Odpowiedz
via Android
  • 30
@dktr

Nie masz pojecia o czym mówisz. Radioamatorzy techniczni budują nadajniki dużej mocy. Jak nie takie zaawansowane to czemu robią łączności z całym światem? Stoi koło mnie gość co tą antenę robił i ma papiery na to co robi także p--------z głupoty każe ci przekazać.
  • Odpowiedz
@damch: Tak tak, aby osiągnąć takie sygnały nie wystarczy 20 m rury i 2 kW. Tam jest solidny system antenowy i sporo więcej mocy. Powodzenia w szybkim lokalizowaniu transmisji na krótkich, bez koordynacji masy radioamatorów w zasadzie niewykonalne, musisz trafić takiego który odbiera sygnał przyziemnie - a to przeważnie w promieniu 50 km, no przy kilowatach to może i 100 km fali przyziemnej.
@Famine: Sam p------i głupoty, 100
  • Odpowiedz
jestem fanatykiem anten pionowych

@dktr: K---a, typ co mówi o radioamatorstwie a nawet nie ogarnia polaryzacji fali. Ale beka.
  • Odpowiedz
@dktr: łociebaton, na takie coś to chyba prezes "psółdzielni" ozłocony chodzi jak dał zgodę na tyle anten ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Famine: O tej porze to już za bardzo nie ma co szukać na 10-15 m aktualnie umiera 20 m, już tylko słychać moce stacje.
@tellet: wystarczy że więcej niż połowa mieszkańców nie ma nic przeciwko.
@damch: Nie wiem o czym piszesz. Antena pionowa - to taki typ anteny, kąt promieniowania zależy od długości promiennika, a polaryzacja i tak po pierwszym odbiciu od jonosfery jest już losowa.
  • Odpowiedz
@Famine: moglby mi szanowny pan napisac o co chodzi w waszym hobby i czy slyszal pan ze niby kiefys jakies dzieci z wloch zlapaly sygnal z radzieckiej rakiety i niby uslyszaly o jakieks kataatrofie ktora zostala zatuszowana.co wy tam slyszycie lub co byscie chcieli uslyszec
  • Odpowiedz