Wpis z mikrobloga

@Adwokat_Vanessa_Smaruj-Rogala właśnie mu uszczelka pod głowicą padła i zaczął przepalać płyn chłodniczy. Stąd biała para. Przy takiej ilości, 5-10 minut, przepali cały, dostanie monit że nie ma płynu chłodniczego, zatrzyma się z wezwie lawetę i tyle.
Ale dym z samochodu, można zrobić głupie zdjęcie i zbierać uwagę w internecie
  • Odpowiedz
@Adwokat_Vanessa_Smaruj-Rogala jak jest zimno i dopiero co wyruszył w podróż to taki "dym" jest normalny, bo to zwykła para wodna jak Lardor napisał. Mi też tak kurzy dopóki rura wydechowa się nie nagrzeje

@DEMONzSZAFY: to nie jest normalne, chyba że w Krakowie jest dzisiaj -20 i gość jeździ na LPG... chociaż i przy -20 nie było za mną takiego dymu
  • Odpowiedz
  • 2
@winsxspl: Jest to normalne, w sumie było gdzieś w okolicach 0 lub -2 szyby były zamarznięte. U mnie moje auto też tak na zimnym kopci, zostawia dym jak lokomotywa a LPG nie mam tylko benzynę. Akurat niedawno robiłem całe czyszczenie układu chłodzenia i wymieniłem na nowy płyn. Nawet go nie ubywa. A jak się zagrzeje to dymu nawet nie widać
Lardor - @winsxspl: Jest to normalne, w sumie było gdzieś w okolicach 0 lub -2 szyby ...

źródło: 1000081564

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@winsxspl: @pietryna123

„Co oznaczają biały dym z rury wydechowej?
W chłodne poranki biały dym z wydechu to najczęściej zwykła para wodna. Powstaje ona w wyniku skraplania się wody w układzie wydechowym, która po pierwszym porannym uruchomieniu auta przekształca się w lekką mgiełkę. Zjawisko to jest naturalnym efektem różnicy temperatur między spalinami a otaczającym powietrzem."

https://www.oponeo.pl/artykul/dym-z-wydechu?srsltid=AfmBOorxuc6M0X_1mzd3UOd2DMZHEDvc48Y_NkRF_HB190kiohaBGmou
  • Odpowiedz
@Lardor: u mnie na gazie przy dużych minusach aż takiej pary nie ma XD jeszcze bym zrozumiał gdyby był na obrotach (czy chociażby nawet na ssaniu), ale tam na zdjęciu do posta ewidentnie stoi i czeka na światłach, więc obroty raczej w okolicach 800-1000. jak dla mnie tam przepuszcza UPG, może nie jakoś bardzo dużo, ale już przepuszcza

a Trabi będzie dymić mocniej na zimnym niż przeciętne nowsze auto, bo
  • Odpowiedz
właśnie mu uszczelka pod głowicą padła i zaczął przepalać płyn chłodniczy. Stąd biała para. Przy takiej ilości, 5-10 minut, przepali cały, dostanie monit że nie ma płynu chłodniczego, zatrzyma się z wezwie lawetę i tyle.

Ale dym z samochodu, można zrobić głupie zdjęcie i zbierać uwagę w internecie

Odpowiedz

@pietryna123: Mój tak dymił jak padł termostat i cały czas był niedogrzany.
  • Odpowiedz
u mnie na gazie przy dużych minusach aż takiej pary nie ma XD jeszcze bym zrozumiał gdyby był na obrotach (czy chociażby nawet na ssaniu), ale tam na zdjęciu do posta ewidentnie stoi i czeka na światłach,

@winsxspl: Właśnie najwięcej pary leci jak jest zimno i się stoi, jak jedziesz to się szybko rozwiewa.
  • Odpowiedz
@DEMONzSZAFY: xD taki dym nie jest normalny nawet jakbyś miał najgorętszą rurę wydechową w powiecie a na zewnątrz było by nawet -30 xD
Gruz wpier*ala plyn chłodniczy/olej aż miło ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@niebadzogrem: dostałem informację od użytkownika na priw że klocki hamulcowe i opony też zanieczyszczają powietrze i to z elektryków.
Auto od czasu zakupu może zużyć 1 zestaw klocków hamulcowych na 10 lat i 1 zestaw opon na 10 lat. Jeśli to nie umożliwi jazdę z przepisami zachęcamy do naszej wspaniałej komunikacji.
  • Odpowiedz